Familier får hjælp til at finde vej i kemijunglen

Svanemærket sundhedspleje. Sundhedsplejersker på Vesterbro, Vanløse og Kgs. Enghave har titel af miljøambassadører. De rådgiver om kemi i mad og produkter til gravide og babyer.

SY-2088-10-42aSundhedsplejerske Liselotte Mikkelsen har sat halvanden time af til det første etableringsbesøg hos den nybagte familie på kvisten på Vesterbro. De vigtigste emner på dagsordenen er søvn og amning, derefter bliver der også tid til at tale om god kemi i babyens omgivelser. Foto: Christoffer Regild

Der er stille i kvistlejligheden på Vesterbro. Lille Magda på syv dage ligger og sover i sin hængevugge i et hjørne af stuen, mens far og mor, Kristian Bang Nørgaard og Kristina Green Bonne, har besøg af sundhedsplejerske Liselotte Mikkelsen.

En gang imellem lyder der bittesmå suk og grynt bag vuggens forhæng. Det er det første etableringsbesøg. Liselotte Mikkelsen fortæller om sundhedsplejerskens rolle og formålet med besøgene i barnets første leveår. Som standard udleverer hun "Barnets Bog" og Sundhedsstyrelsens bog "Sunde Børn", men også pjecer, der handler om alt fra kost, vaccinationer og amning.

Københavns Kommune ruster sundhedsplejerskerne til at rådgive børnefamilier i miljørigtig adfærd, derfor ligger pjecen "God kemi er ikke altid nok" også i stakken. Sundhedsplejerskerne på Vesterbro, Vanløse og Kgs. Enghave har fået titel af miljøambassadører, efter de har været på kursus i miljørigtig adfærd hos Miljøkontrollen i Københavns Kommune.

De rådgiver om kemi i kost og produkter til gravide og babyer, selvom emnet strengt taget ikke er med på listen over de ting, de skal omkring i deres besøg.

Magdas forældre har allerede fået pjecen om kemi af deres jordemoder, men dengang blev den ikke fulgt op af rådgivning om de gode vaner, som kan beskytte de små mod skadelige påvirkninger. Forældrene er dog meget bevidste om skadelige stoffer. Kristian Bang Nørgaard lider af eksem og astma, og han undgår parfumerede produkter.

"Jeg er blevet mere opmærksom på det i forbindelse med min graviditet," siger Kristina Green Bonne, som også er gået over til creme og makeup uden parfume.

Forældrene har allerede vasket det stoflegetøj, som ligger i fodenden af vuggen.

"Amerikanske undersøgelser har vist, at der er spor af kemi i blodet hos hver tiende drengebarn, og man ved ikke, hvilken betydning det har på længere sigt," siger Liselotte Mikkelsen. Hun råder til, at man går efter de miljømærkede produkter og er omhyggelig med at tjekke varedeklarationer.

"Det er en lykkelig begivenhed at blive forældre, og spørgsmålet om kemi skal ikke overskygge," understreger hun.

Se listen over gode vaner på:  www.mst.dk og flere råd på www.ecolabel.dk

HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSE HOS EN FAMILIE I SIDSTE UGE?

"Det var hos en familie med en ottemåneders baby, hvor barnet de første par måneder havde været meget urolig, hvilket havde udløst en del behovsbesøg. De havde brug for støtte til at lære at aflæse barnets signaler. Det var dejligt at se, hvor meget far og mors forældreevne havde udviklet sig. Barnet var fuldstændig psykisk, fysisk og socialt alderssvarende. Det er godt, når man kan mærke, at man har gjort en forskel hos en familie."
 

Emneord: 
Miljø
Sundhedspleje