Sygeplejersken Årgang 2008 nr. 11

I dette nummer

Baggrund

Mændene skal redde sygeplejen

Tomme stole. Drop ordet sygeplejerske, fokusér på sygeplejens maskuline udfordringer og lav en effektiv kampagne rettet mod mænd, nydanskerne og de udenlandske studerende. Sådan lyder opfordringen i ny prisopgave.

Fag

Sygeplejersker skal spille en aktiv rolle i alkoholforebyggelse

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som kommer i kontakt med patienter med alkoholproblemer. Hovedbudskabet er, at sygeplejersker drikker lige så meget som andre danskere. Derfor er det svært for dem at tage initiativ til en motiverende samtale om alkoholproblemer med patienterne, men sygeplejersker skal turde, ville og kunne tale med patienterne om alkoholforbrug og misbrug.

Den nye sygeplejerskeuddannelse

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker og sygeplejestuderende. Hovedbudskabet er, at vi fra februar i år har fået en ny sygeplejerskeuddannelse, der forsøger at imødekomme mange af de kritikpunkter, der har været af uddannelsen.

Englen fra Bjerringbro

En fortælling om en faglig engel med sans for både de store linjer og de fine detaljer i et terminalt forløb i hjemmeplejen.

Liaisonpsykiatrisk støtte til hjertepatienter

Artiklen henvender sig til hjertesygeplejersker. Hovedbudskabet er, at hjertepatienter på grund af krisereaktion kan have svært ved at mestre nødvendige livsstilsændringer i et rehabiliteringsforløb. Korte samtaleforløb med en liaisonpsykiatrisk sygeplejerske kan hjælpe patienterne til en bedre krisebearbejdning og derved reorientering.

Faglig information

Opfølgende ernæringsterapi efter udskrivelse fra hospital

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for småtspisende ældre. Hovedbudskabet er, at et samarbejde mellem sektorerne og de faggrupper, der varetager plejen, kan bane vej for bedre ernæring til den småtspisende ældre.

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Et powernap, der gav følger for livet

”Når Mille ikke kunne få fat i medicin, supplerede hun med alkohol. I 2002, syv år efter at Mille blev sygeplejerske, kom hun i behandling. Den var både en uha- og en ahaoplevelse for hende,” skriver fagredaktør Jette Bagh.

Tema om Europas sygeplejerskemangel

Danmark fisker sygeplejersker i halvtomme søer

Uetisk. Danske hospitaler henter nu sygeplejersker fra lande som Tyskland, Ungarn og Polen. Men alle disse lande har også mangel på sygeplejersker, og de europæiske sygeplejerskeorganisationer finder rekrutteringen problematisk.

Vejen til fritid

Budapest. For 10 sygeplejersker fra Ungarn er "fritid" et nyt, dansk ord, som det kræver tilvænning at udtale, men ikke at se frem til. Efter årevis som sygeplejersker på hospitaler i Ungarn med 60 timers arbejdsuge river de velvilligt teltpælene op og emigrerer til Danmark.

Farvel til barndomshjemmet

Udlængsel. Den 33-årige sygeplejerske Adrienn Németh fra Ungarn har været vant til at have tre job på én gang. Nu vil hun til Danmark og have mere tid til patienterne og til sig selv.

Tema: Nødberedskab

Kampgejst trods dødvande

Stilstand. Efter fem ugers konflikt savner demenskoordinator Aase Jensen kontakten med borgerne og en afklaring på, hvad konflikten munder ud i. En bedre løn er eneste mulighed, ellers er sygeplejersker et uddøende folkefærd, mener hun.