Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Nye opgaver for sygeplejersker

Sygeplejersken 2008 nr. 17, s. 32-33

Af:

Marianne Bom, journalist

SY-2088-17-32a
Foto: Søren Svendsen 

REGION NORDJYLLAND

Sundhedsstyrelsens anbefalinger følges i store træk.

Nye opgaver for sygeplejersker

Der indføres funktion som triage-sygeplejerske, der inddeler patienter i akutmodtagelsen efter hastegrader. Anæstesisygeplejersker skal rykke ud på rød (dvs. særlig alvorlig) alarm med akutbiler. Sygeplejersker forventes desuden at deltage i disponering af de præhospitale ressourcer. De skal endvidere samarbejde med paramedicinere i akutmodtagelser, fordi paramedicinere skal arbejde her, når de ikke er i akutbiler.

I øvrigt 

Somatiske patienter og psykiatriske patienter får fælles modtagelse på nyt hospital i Aalborg.

Modtagelse uden om fælles akutmodtagelse: Fortsat selekterede og visiterede akutte interne medicinske patienter på sygehuse uden fælles akutmodtagelse, f.eks. i Hobro og Frederikshavn. Samt mulighed for akut indlæggelse på "enkeltafdelinger" for visse patientkategorier: Fødende, hjertepatienter og patienter med apopleksi, der er visiteret præhospitalt.

Sådan er det i dag

Akutmodtagelser:

Aalborg, Hjørring, Thisted samt skadestuer i Hobro og Farsø (alle døgnåbne).

Akutbiler:

Fem akutbiler bemandet med ambulancebehandlere i Brovst (døgnåben), Farsø (døgnåben), Hals (8.00 til 22.00), Skagen (8.00-19.00) og Støvring (8.00-19.00).

Lægebiler:

Én i Aalborg, der kører kl. 08.00-22.00 med anæstesioverlæge, og én på Flådestation Frederikshavn med læge, der kører hverdage kl. 7.40-15.00. Desuden to specialbiler til akut transport mellem hospitaler. Én til børn og én til voksne.

REGION MIDTJYLLAND

Sundhedsstyrelsens anbefalinger forventes i store træk at blive fulgt.

Nye opgaver for sygeplejersker

Nye arbejdsopgaver på akutmodtagelser. Flere anæstesisygeplejersker skal arbejde i akutbiler og sygeplejerskebemanding på vagtcentralen, som regionen selv vil drive. Sygeplejersker skal medvirke til visitering til akutmodtagelser i fremtiden.

I øvrigt

Modtagelse uden om fælles akutmodtagelser: I Silkeborg modtages akutte medicinske patienter.

Sådan er det i dag

Akutmodtagelser:

Århus, Randers, Horsens, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro samt akut medicinsk modtagelse i Skive.

Akutbiler:

Herning, Holstebro, Tarm, Lemvig, Ringkøbing - alle fem steder døgnbemandet med anæstesisygeplejersker, der kan rekvirere lægebil, hvis behov. Karup (dagtid på hverdage med flyvevåbenets læger, øvrig tid: brandfolk).

Lægebiler:

Århus og Grenaa (begge døgndækkende) samt Randers og Silkeborg (deldøgn). Lægebil i Herning og Holstebro (døgndækkende på skift). Desuden kører tre praktiserende læger ud i egen bil i det tidligere Vejle Amt og én på Djursland.

REGION SYDDANMARK

Sundhedsstyrelsens anbefalinger følges i store træk. Dog ikke anbefalingen om visitation til akutmodtagelser. Desuden påpeger styrelsen et for lille befolkningsunderlag for akutmodtagelse i både Svendborg og Odense. Mulig konsekvens af det er ifølge styrelsen, at traumecentret i Odense har for lille befolkningsunderlag til at opretholde rutiner.

Nye opgaver for sygeplejersker

Flere skadesygeplejersker på skadeklinikker. Sygeplejersker skal i højere grad samarbejde med paramedicinere, som kører akutbil, assisterer på lægebiler og er tilknyttede akutmodtagelser.

I øvrigt

Der er politisk ønske om fælles modtagelse af somatiske patienter i Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg og på nyt hospital i Gråsten. Men det er uvist, om det kan lade sig gøre alle steder på grund af de fysiske rammer.

Modtagelse uden om fælles akutmodtagelse: Akutte visiterede interne medicinske patienter i Grindsted og Vejle.

Syddanmark har et mål for, hvor lang tid der må gå, før lægebilen er fremme: 15-20 minutter. Hvor det ikke kan lade sig gøre, indsættes akutbiler.

Sådan er det i dag

Akutmodtagelser:

Odense, Svendborg, Kolding, Esbjerg, Aabenraa, Vejle (med forskellig specialedækning på hospitalerne). Skadeklinikker i Haderslev og Sønderborg (bemandet med sygeplejersker).

Akutbiler:

Én i Rudkøbing (døgndækkende - niveau 2-redder), Haderslev og Sønderborg (bemandede om dagen med anæstesisygeplejersker).

Lægebiler:

Én i Odense (døgnbemandet), én i Aabenraa (døgnbemandet), én i Svendborg (kl. 7-18). Særlige ordninger med læger: I Trekantsområdet deler tre praktiserende læger og en anæstesiolog vagten. To praktiserende læger på Vestfyn deler vagt. I Esbjerg er der én anæstesiolog, der har vagt i den udstrækning, han kan holde til det. Fra lægehuset i Rødding kan der tilkaldes en praktiserende læge i dagtiden på hverdage. Derudover samarbejde med militær bil i Oksbøl (døgnvagt med en militærlæge) og samarbejde om lægebiler fra Flensborg og Niebüll (begge døgnvagt).

REGION SJÆLLAND

Sundhedsstyrelsens anbefalinger forventes fraveget på grund af flere akutmodtagelser end anbefalet i forhold til befolkningens størrelse. Der planlægges 4-6 akutmodtagelser, mens anbefalingen i forhold til befolkningens størrelse er 2-4. Akutmodtagelser er desuden uden den anbefalede visitation.

Nye roller for sygeplejersker

Skal på sigt ikke køre akutbil, ny funktion som skadesygeplejersker i samarbejde med lægevagt i yderområder, flere behandlersygeplejersker på skadeklinikker samt sygeplejersker inden for akut medicinsk koordination. Skal muligvis erstatte læger i lægebiler, hvis der ikke kan skaffes læger nok.

I øvrigt

Akut psykiatri indarbejdes i ny fælles modtagelse i Slagelse.

Sådan er det i dag

Akutmodtagelser:

Holbæk, Slagelse, Køge, Nykøbing F, Roskilde, Nakskov, Kalundborg. Rigshospitalet er regionens traumecenter.

Akutbiler:

Nakskov, Rødby, Sakskøbing, Stege, Borup, Sorø, Ruds Vedby (bemandede med reddere eller paramedicinere) samt Nykøbing Sjælland og Kalundborg (sygeplejebemandede).

Lægebiler:

Holbæk og Slagelse (lægebemanding), Vordingborg og Maribo (læger og sygeplejersker på skift).

REGION HOVEDSTADEN

Sundhedsstyrelsens anbefalinger fraviges, da der bliver et mindre befolkningsgrundlag pr. akutmodtagelse end anbefalet. Der bliver ikke visitation til akutmodtagelse, og fælles akutmodtagelse bliver ikke konsekvent i regionen pga. strukturen med nærhospitaler, der tager patienter ind uden om fælles akutmodtagelse.

Nye opgaver til sygeplejersker

Sygeplejersker ventes at løse en del af opgaven med den sundhedsfaglige disponering på vagtcentralen. Desuden skal anæstesisygeplejersker bemande ambulance på Bornholm.

I øvrigt

Modtagelse uden om fælles akutmodtagelse: Akutte interne medicinske patienter i Helsingør, Frederikssund, Gentofte, Glostrup, på Amager, Frederiksberg og Bornholm. Desuden også akut kirurgi på Bornholm, der i det hele taget får særlig løsning.

Regionen afskaffer akutbiler. I stedet kommer ambulancer bemandet med paramedicinere.

Sådan er det i dag

Akutmodtagelser:

Hillerød, Herlev, Hvidovre, Bispebjerg, Rigshospitalet, Helsingør, Frederikssund, Gentofte, Glostrup, på Amager, Frederiksberg og Bornholm.

Akutbiler:

Fire.

Lægebiler:

Fire.