Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Informations-pc til pårørende på intensivt afsnit

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for informationsteknologi. Hovedbudskabet er, at en informations-pc er et godt supplement til information givet i f.eks. pjecer og mundtligt. Artiklen udspringer af et projekt rettet mod pårørendes behov for information på intensivt afsnit A710 på Vejle Sygehus.

Sygeplejersken 2008 nr. 20, s. 42-43

Af:

Hanne Irene Jensen, sygeplejerske,

Jette Ammentorp, lektor, ph.d., cand.scient.san., sygeplejerske

At være pårørende til en intensiv patient kan være en voldsom belastning. De pårørende oplever uvished om fremtiden, og der sker en række ting omkring patienten, som de ikke forstår og ikke har indflydelse på.

De fleste pårørende vil gerne være hos patienten under opholdet på intensiv, men samtidig har de også selv en række behov i relation til den nye og ofte uventede situation, de pludseligt befinder sig i (1,2).

Stort behov for information

De pårørende har bl.a. behov for information. Først og fremmest information om patienten og dennes tilstand, men der er også behov for information af mere generel karakter. Om det udstyr, patienten er omgivet af, om muligheder for de pårørende på afsnittet etc.

Information om patientens tilstand vil altid være individuel og skal gives i det personlige møde mellem pårørende og personale, mens den generelle information til dels vil være fælles for mange pårørende.

Som supplement til den generelle information i f.eks. en pjece og den mundtlige information kan informationsteknologi inddrages. Her kan store mængder information præsenteres overskueligt. Informationerne kan løbende opdateres, og pårørende kan selv bestemme, hvilken information de har behov for og hvornår.

intensiv-vejle.dk

I 2006-2007 blev der gennemført et projekt på intensivt afsnit A710 på Vejle Sygehus med henblik på at inddrage it i informationen til de pårørende. Der blev udviklet en informations-pc på baggrund af behov og muligheder, der var afdækket i en MTV-rapport (3).

Pc'en blev opstillet i pårørendes dagligstue og opkoblet til internet via separat ADSL-forbindelse, så der ikke var forbindelse til sygehusets netværk. Startsiden er en hjemmeside for intensivt afsnit. På hjemmesiden er der lagt en række informationer vedr. intensivt afsnit, der også er oversat til engelsk og tysk, bl.a.:

  • Information om, hvorfor patienter overflyttes til et intensivt afsnit, bemanding, ledelse, mulighed for lægesamtale m.m.
  • Praktiske oplysninger om ophold i afsnittet, mad, parkering, overnatning m.m.
  • Beskrivelse af overvågningsudstyr og respirator, dialyse etc. suppleret med billeder.

Der ligger vejledninger og visitkort med hjemmesidens adresse ved pc'en, og disse kan tages med hjem, så pårørende også hjemmefra kan besøge hjemmesiden. Pårørende informeres både mundtligt og skriftligt om, at de er meget velkomne til at henvende sig til personalet, hvis de har brug for hjælp til informations-pc'en, der også kan anvendes til almindelige søgninger via internettet.

En undersøgelse blandt pårørende i forhold til behovet for generel information viste, at en informations-pc er et godt supplement for nogle, mens andre ikke kan eller ikke ønsker at gøre brug af den. Der vil derfor blive udarbejdet en mappe til pårørendedagligstuen med hjemmesidens informationer.

God aktivitetsmulighed

Ud over at være et informationsredskab er computeren et værdifuldt supplement til de pårørendes aktivitetsmuligheder i afsnittet. Børn bruger den til at spille på, pårørende sender mails, finder telefonnumre osv., og en udenlandsk, langtidsindlagt patient har via computeren chattet med sin datter i hjemlandet.

En informations-pc vil kunne være til gavn for både patienter og pårørende mange andre steder end på et intensivt afsnit, og den vil kunne udvides til at være et mere interaktivt redskab, hvor patienter og pårørende kan give ris og ros, stille spørgsmål og komme med gode idéer til afsnittenes kvalitetsudvikling.

Der kan læses mere om fordele og ulemper ved anvendelse af informations-pc i MTV-rapporten (3).

Hanne Irene Jensen er ansat som intensiv sygeplejerske og kvalitetsmedarbejder på anæstsiologisk afdeling, Vejle Sygehus ( p.t. uddannelsesorlov til scient.san.-studiet).

Jette Ammentorp er ansat som forskningsleder ved Forskningsinitiativet for Sunhedstjenesteforskning på Kolding Sygehus/IRS Syddansk Universitet. 

Litteratur

  1.  Ågård AS, Harder I. Relatives' experiences in intensive care - finding a place in a world of uncertainty. Intensive Crit Care Nurs 2007;23:170-7.
  2. Ellekrog KF. At være pårørende i intensiv afdeling. En kvalitativ undersøgelse af pårørendes oplevelser af plejen og omsorgen i en intensiv afdeling. Publikation nr. 98/2006. ed. Århus 2006: Institut for sygepleje. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.
  3. Jensen HI. Information til pårørende. Hvilke fordele og ulemper er der ved at anvende it i forbindelse med generel information til pårørende på et intensivt afsnit set ud fra et teknologisk, et bruger- og et organisatorisk perspektiv" Modulopgave, SD. 2006: CVSU, Odense.