Sygeplejersken Årgang 2008 nr. 21

I dette nummer

Baggrund

Skotter til kamp for patienternes sikkerhed

Inspiration. For et år siden skød den skotske sundhedsstyrelse en stor national kampagne for bedre patientsikkerhed i gang, stærkt inspireret af et lokalt projekt i regionen Tayside, der bl.a. har reduceret utilsigtede hændelser med 63 pct. og medicineringsfejl med 91 pct. I begyndelsen af september tog bl.a. en række danske sygeplejersker på inspirationsbesøg hos de skotske kolleger.

Danmark er mit hjem nu

Ungarske øjne. 33-årige Adrienn Németh havde aldrig besøgt Danmark, da hun i foråret besluttede at søge en stilling som sygeplejerske i København. Da Sygeplejersken mødte Adrienn Németh i Ungarn i april, drømte hun om mere fritid og mere tid til patienterne. Men kan Danmark leve op til de forventninger?

En udenlandsk kollega er hårdt arbejde

Danske øjne. På Glostrup Hospitals neurokirurgiske intensivafdeling tog man i maj måned imod to ungarske sygeplejersker. Erfaringerne peger nu på, at sproget er en større barriere end forventet.

Fag

De komplekse årsager til fedme

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som privat og professionelt skal håndtere overvægt og fedme. Artiklens hovedbudskab er, at fedme har mange årsager, og at der endnu ikke er fundet optimale strategier til bekæmpelse af overvægt og fedme, men at alle instanser i samfundet har ansvar for at bidrage til en løsning.

Faglig information

Beregn ernæringsbehovet hos kritisk syge

Artiklen præsenterer et nemt tilgængeligt redskab til beregning af ernæringsbehovet hos kritisk syge. Grundelementer i beregningsarkene kan overføres til andre patientgrupper. Artiklen udspringer fra anæstesiologisk/intensiv afdeling, Århus Sygehus.

I HVERT NUMMER

5 faglige minutter: Værdibaseret ledelse på flyvetur

"Jeg tænder computeren og søger på værdibaseret ledelse. Der bliver vist 10 ud af 27.000 resultater. Ordet kick-off seminar og sætningen 'medarbejderne får virksomhedens værdier ind under huden' er det, jeg umiddelbart husker,” skriver fagredaktør Jette Bagh.

Tema om vikarbureauer

Sygeplejerskemanglen fordobler antallet af vikarbureauer

Guldæg. På bare to år er antallet af vikarbureauer fordoblet. Det viser tal fra Det Centrale Erhvervsregister. Tendensen bekymrer flere eksperter, der mener, at bureauerne scorer kassen på en mangelsituation i sundhedsvæsenet.

Brug vikarmidlerne på de fastansatte

Lønnen lokker. Man kan ikke fortænke sygeplejerskerne i at søge derhen, hvor løn og arbejdsvilkår er bedst, mener formanden for Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow. Men de offentlige arbejdsgivere burde bruge pengene på bedre løn til de offentligt ansatte i stedet for at hyre vikarer.

Teori og praksis

Mobilisering af patienter, som har brækket halshvirvelsøjlen

Artiklen henvender sig til intensivsygeplejersker og andre, som yder sygepleje til patienter med brud på halshvirvelsøjlen. Artiklen beskriver muligheder og udfordringer ved tidlig mobilisering, og den er baseret på forfatternes arbejde med denne patientgruppe samt på litteraturstudier.