Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Resumé af international forskning

Sygeplejersken 2008 nr. 21, s. 42

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Etisk følsomhed i klinisk praksis

Weaver K, Morse J, Mitcham C (2008). Ethical sensitivity in professional practice: a concept analysis. J Adv Nurs 62;5:607-618.

Sygeplejen er kompleks, og sygeplejersken kan derfor være i tvivl om, hvorvidt det hun gør, er det rigtige. Denne artikel har til formål at undersøge, hvad der kendetegner begrebet etisk følsomhed. Artiklen bygger på en litteraturgennemgang (1970-2006) af over 200 referencer fra 11 forskellige professioner. Analysemetoden er pragmatisk begrebsanalyse. Kilderne bliver sorteret efter profession og derefter undersøgt i forhold til struktur, kontekst og fællesnævnere.

Resultaterne viser, at etisk følsomhed kræver tid til at tænke sig om og mod til at handle. Etisk følsomhed i professionel praksis er videre betinget af usikkerhed og åbenhed i kombination med en forståelse af patientens lidelse og sårbarhed. Følsomhed over for det etiske i praksis, bl.a. det at stå i en situation med dobbelt loyalitet, leder til, at patientens integritet bevares. Plejen/behandlingen sætter patientens behov i centrum. Outcomes bliver en integritetsbevarende beslutningstagning, velvære og professionel synlighed. Etisk følsomhed udvikles derved til en form for praktisk visdom til glæde og gavn for patienten, de professionelle og samfundet. Omvendt risikerer en tankeløs rutineorienteret pleje/behandling at mangle den etiske følsomhed. Plejen og behandlingen vil derfor i manges øjne fremstå som uhensigtsmæssig og direkte uansvarlig.

Artiklen er en gennemarbejdet begrebsanalyse, der overskueligt og klart beskriver begrebet etisk følsomhed og dens betingelser, dens egenskaber og outcomes. Forfatterne fremhæver særligt, at det at handle etisk følsomt og ansvarligt hviler på et samspil mellem refleksivitet og mod.

Af Elisabeth Hall, Afdeling for Sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet.