Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De har penge, men mangler nogen at snakke med

Opmærksomhed. Er livet bedre, når man har flere penge end gennemsnittet" Eller dukker der bare andre problemer frem" Sygeplejersken har spurgt en læge og en SSP-konsulent fra Rudersdal Kommune.

Sygeplejersken 2008 nr. 25, s. 24-25

Af:

Rebekka Holm Andersen, journalist

SY-2008-25-24b
Natteravnene er en sammenslutning af frivillige forældre, som hver fredag og lørdag er synlige i gadebilledet fra kl. 21.30 til omkring kl. 01. I Rudersdal Kommune er der sammenlagt 65 natteravne, og Jesper Juul var med til at starte natteravnene op i Birkerød i oktober 2006, da der havde været problemer med en gruppe utilpassede unge i byen.  Foto: Søren Svendsen

De er unge, smukke og rige. Moderen er psykolog, og faderen er læge. De bor i villa, og de har swimmingpool i baghaven. Men bag facaden gemmer der sig en anden virkelighed. De unge lever i et vakuum med hinanden eller sig selv og er alene om at håndtere følelser og identitetsdannelse. Sådan lyder én af myterne om de unge mennesker fra whiskybæltet i Nordsjælland. Men ser det nu også sådan ud" Sygeplejersken har talt med kommunallæge Tine Keiser-Nielsen og SSP-konsulent Erik Eugen Olsen om unges sundhed i Rudersdal Kommune.

"Det handler ikke så meget om, om de har penge eller ej, men om forældrene har evnen til at gå ind og støtte deres børn, for det er det vigtigste. Alle de unge, der går ned med flaget, er dem, hvor forældrene ikke har mulighed for at hjælpe deres barn," fortæller Erik Eugen Olsen.

Nogle af de unge i Rudersdal er ligeglade med penge, men mangler i højere grad opmærksomheden fra deres forældre.

"Ja, det er forældrene, der har for travlt, så går de direkte fra arbejde ned og spiller squash og fra det hen og spiller tennis, og så mødes de ude på golfbanen om aftenen," siger Erik Eugen Olsen.

Igennem en årrække har kommunallæge Tine Keiser-Nielsen talt med kommunens 9.-klasse-elever, bl.a. om alkohol, voksenkontakt og sundhed.

"De unge med mange penge har også problemer, men det er måske en anden type problemer end unge uden så mange penge. Men det, der er allervigtigst for et barns sundhed og trivsel, er engagerede forældre eller engagerede voksne på en eller anden led. Men selvfølgelig er der forskel, for er man i armod, så har man heller ikke det samme overskud til at være der for børnene. Men nogle gange kan de rige forældre også have meget travlt. For travlt til at engagere sig i deres børn," siger Tine Keiser-Nielsen.

Omkring hver tiende elev i 9. klasse oplyser, at de mangler en voksen at tale med, når de er kede af det. Men de fleste har en kammerat eller en slægtning, som de kan henvende sig til, hvis de har det svært.

"Man kan se en tendens til, at der er mange, der ikke har nogle voksne at snakke med, og det er for mange, og det bør man være rigtig opmærksom på at ændre," siger Tine Keiser-Nielsen.

De har prøvet at drikke

I Rudersdal Kommune drikker 33-35 pct. af borgerne mere end genstandsgrænserne, og det er et højt tal i forhold til resten af landet. Der er endnu ikke lavet en opgørelse af, hvordan det ser ud med de unge i Nordsjælland.

"Der er sammenhæng mellem, hvilke signaler de voksne sender over for deres børn og børnenes adfærd. Hvis de voksne lever sundt og aktivt og ikke ryger, så lever børnene sundere og ryger i mindre grad, end hvis voksne gjorde det omvendte. Det er også gældende for alkohol, hvis børnene ser deres forældre drikke, så er det mere naturligt for dem selv at begynde," siger kommunallæge Tine Keiser-Nielsen.

Fra sine samtaler med de unge i 9. klasse ved hun, at 80 pct. drikker alkohol i et eller andet omfang. Der er ingen med et dagligt forbrug, men det at drikke har en social betydning for de unge.

"Man kan sige, at de starter tidligt, alt for tidligt. De burde jo vente med at drikke, til de er 18 år, men det gør de ikke, og det har deres forældre heller ikke ventet med at gøre. Så det kan man ikke forvente," siger Tine Keiser-Nielsen.

Én af de faktorer, der påvirker de unges alkoholforbrug i en positiv retning, er sport. Fodbold, svømning, håndbold og dans hører til de mest populære sportsgrene, og mange unge er meget engagerede i sport. Ud fra Tine Keiser-Nielsens rundspørge kan hun konstatere, at mange dyrker sport på eliteplan, og det drejer sig om mange timer om ugen.

"De finder hurtigt ud af, hvis de drikker sig fulde fredag aften, så kan de ikke spille håndboldkamp om lørdagen," siger Tine Keiser-Nielsen.