Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svært at tale om alkoholproblemer i sejlklubben

Benægtelse. Op mod en tredjedel af de alkoholmisbrugere, der er i behandling på misbrugsambulatoriet i Hørsholm, kommer fra Nordsjællands velstillede middelklasse, og den gruppe kan i nogle tilfælde være sværere at hjælpe end brugere fra lavere sociale lag.

Sygeplejersken 2008 nr. 25, s. 34-36

Af:

Britta Søndergaard, journalist

Læs artiklen som PDF - gå til side 34

SY-2008-25-34b
De to sygeplejersker Irene Andersen (th.) og Anne Nielsen har arbejdet som misbrugskonsulenter i henholdsvis 12 og syv år, og Anne Nielsen leder i dag misbrugsambulatoriet i Hørsholm. De har begge taget en række kurser bl.a. i den kognitive metode og NADA-akupunktur, der bruges til at lindre abstinenser. Foto: Søren Svendsen
 

For de lokale er det lidt af en vittighed. Klos over for murstensbygningen med de store skorstene, der udgør Usserød Bryggeri, ligger misbrugsambulatoriet i Hørsholm.

Op ad en jerntrappe på første sal finder man ambulatoriets nyrenoverede lokaler. Fra et vindue er der udsigt ud over den tidligere industribygnings mosbegroede eternittag.

Den 65-årige Jørgen Wagn Petersen kommer her to timer hver torsdag i et såkaldt efterbehandlingsforløb. Den pensionerede edb-tekniker udviklede gradvist et misbrug over 10 år, og for fire år siden besluttede han sig til at gå i behandling for første gang.

"Da jeg gik på arbejde, drak jeg aldrig i arbejdstiden. Men i weekenden kom der vin, drinks og cognac på bordet," fortæller Jørgen Wagn Petersen og forklarer, at alkohol var en helt naturlig del af det sociale samvær, hvad enten det var i sejlklubben, til selskabelige sammenkomster eller på ferier.

Forbruget tog for alvor fart, da han som 60- årig gik på pension. Han kunne indtage 13-14 genstande om dagen, samtidig med at han gik hjemme og ordnede praktiske gøremål. En dag satte hans kone ham stolen for døren og krævede, at han gik i behandling.

Den 65-årige Hørsholm-borger er ikke alene. En ny sundhedsprofil for Region Hovedstaden viser, at 36 pct. af borgerne i Hørsholm har et risikabelt alkoholforbrug. I de velhavende kommuner Rudersdal og Gentofte har en tredjedel af borgerne et risikabelt alkoholforbrug mod under 30 pct. af borgerne i Ballerup og Herlev.

Lederen af Misbrugsambulatoriet i Hørsholm, sygeplejerske Anne Nielsen, skønner, at en tredjedel af de misbrugere, der søger behandling for alkoholmisbrug på ambulatoriet, tilhører den velstillede middelklasse.

"Der findes en kultur her i området, hvor alkohol fylder rigtig meget. Man mødes i sejlklubben eller golfklubben over et glas vin og en drink, og et stort forbrug af alkohol bliver legaliseret, når man i vinklubben taler om de gode årgangsvine," siger Anne Nielsen.

Venter med at søge behandling

Hørsholm Misbrugsambulatorium har i dag seks ansatte misbrugskonsulenter og en leder. Heraf er de fire sygeplejersker. Konsulenterne tilbyder individuelle forløb og gruppesamtaler til både stof- og alkoholmisbrugere.

Behandlingsforløbet starter typisk med en grundig individuel samtale, hvor der lægges en behandlingsplan. Derefter får brugerne tilbudt at indgå i gruppeforløb af 12 ugers varighed.

"Vi arbejder ud fra den kognitive metode, hvor deltagerne skal finde frem til, hvilke tankemønstre og situationer, der udløser trangen til alkohol. Vi arbejder også med forandringsprocesser, og hvordan man i behandlingsfasen bevæger sig fra at overveje at holde op til at træffe selve beslutningen og vedligeholde den. I forløbet gør vi også meget ud af, at tilbagefald er en naturlig del af et behandlingsforløb," forklarer misbrugskonsulent og sygeplejerske Irene Andersen. Hun fortæller, at alkoholmisbrugere fra de velstillede lag ofte kan være længere tid om at søge hjælp end andre socialgrupper.

"Det er ofte lidt pinligt ikke at kunne mestre sit liv, når man sidder i en lækker bolig, børnene klarer sig godt i skolen, og konen har en karriere. Og netop fordi alkohol fylder meget i det sociale liv her i området, så kan der for nogle af vores brugere være en sorgproces forbundet med at skulle sige farvel til samværet omkring vin og drinks i f.eks. sejlklubben eller vinklubben."

Opretholder facaden

Det er misbrugskonsulenternes erfaring, at brugere fra arbejderbyen Frederiksværk ofte vil forsøge at blive totalt alkoholfri, mens de velstillede fra Hørsholm i mange tilfælde vil satse på at opnå et kontrolleret forbrug, så de kan fortsætte deres livsstil.

"Det passer ofte den type brugere fint, hvis de kan opretholde facaden og det gode liv og komme til en samtale på alkoholambulatoriet en gang imellem. Mange i den gruppe fortsætter med at arbejde. Ofte har de måske lederjob eller fleksible job, hvor de selv styrer arbejdstiden," siger Anne Nielsen.

Ifølge Irene Andersen er det typisk i misbrugerens egen fantasi, at det er svært at kvitte alkoholen og tale åbent med omgangskredsen om problemet:

"I behandlingen taler vi meget om, at det er vigtigt at bryde tabuet omkring alkohol. Og vores erfaring er, at jo længere brugerne er i behandling, jo mere erkender de også, at de skal være åbne om deres problem i omgangskredsen."

Men selvom de velstillede alkoholmisbrugere i mange tilfælde fortsætter et liv med arbejde og en ydre facade af normalitet, så lider deres børn lige så meget som alle andre børn af alkoholikere.

"Et typisk mønster er, at børnene bliver meget usynlige og veltilpassede og f.eks. klarer sig godt i skolen. Men det kan være svært at have kammerater med hjem, hvis far falder i søvn på sofaen, og smertefuldt, at mor ikke har overskud, men ligger og sover på sofaen hele aftenen," fortæller Anne Nielsen. I nogle tilfælde kan det være vanskeligt at komme til at hjælpe børnene, fordi familierne ikke ønsker at involvere de sociale myndigheder af frygt for konsekvenserne, hvis de kommer i kommunens søgelys.

Individuel behandling

Jørgen Wagn Petersen har valgt at være åben omkring sit misbrug, og han har fået stor støtte, når han har fortalt venner og familie om sit problem.

Efter et par tilbagefald gennemførte han en seks ugers dagbehandling i foråret 2008, og siden har han været på antabus. I dag tror han ikke, at han kan få et kontrolleret forbrug.

"Lige nu er antabus min krykkestok, og jeg regner med at fortsætte med at være totalt afholdende, for jeg ved, at kun ca. 2 pct. kan gennemføre et kontrolleret forbrug efter behandlingen," siger Jørgen Wagn Petersen. Han kan ikke pege på nogen speciel årsag til, at han i sin tid havnede i et misbrug, andet end at det var dejligt afslappende at drikke.

"I dag er jeg totalt alkoholfri, og det er ikke noget, jeg tænker på i hverdagen. Men det kan da være svært ikke at skulle drikke en øl eller glas rødvin, når man er på ferie og f.eks. sidder og nyder en skøn udsigt i Toscana."