Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Telefonrådgivning ved forgiftninger

Artiklen henvender sig til alle sygeplejersker. Hovedbudskabet er, at såvel borgere som sundhedsfagligt personale døgnet rundt kan hente telefonisk hjælp i forhold til forgiftninger hos Giftlinjen - en landsdækkende døgnåben telefonlinje.

Sygeplejersken 2008 nr. 25, s. 53-54

Af:

Dorthe Brinkmann, sygeplejerske,

Kim Dalhoff, dr.med.,

Nete Brandt Hansen, sygeplejerske,

Rie Byrsting, sygeplejerske,

Ditte Christiansen, sygeplejerske,

Lajla Amhild, sygeplejerske

SY-2009-20-54cI august 2006 åbnede Giftlinjen på Bispebjerg Hospital. Giftlinjen er en landsdækkende døgnåben telefonlinje, hvor borgere og sundhedsfagligt personale (VIP) kan hente information om risici og symptomer ved forskellige forgiftninger samt få rådgivning om behandling.

Med denne nye konstruktion tilbydes hurtig og direkte kontakt uden omveje med høj faglig behandling af forgiftninger, som øger trygheden og serviceniveauet. Samtidig bidrages til, at ufarlige eller minimalt risikable eksponeringer ikke giver anledning til kontakt til de praktiserende læger eller skadestuer.

Ledelsen og driften er tværfaglig og drives i tæt samarbejde af Klinisk Farmakologisk Enhed, Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik og Anæstesiologisk afdeling.

11 sygeplejersker og en farmaceut varetager telefonopkaldene og besvarer spørgsmålene om forgiftninger med lægelig backup fra de tre nævnte afsnit. Alle sygeplejersker har mange års bred klinisk erfaring og har en toksikologisk videreuddannelse.

Ved alle opkald foretages en risikovurdering og en vurdering af behandlingstiltag. Alle opkald registreres og optages og kan bruges som juridisk dokumentation, faglig udvikling og til oplæring af nyansat personale.

Rådgivningen er baseret på actioncards, instrukser og internationale toksikologiske databaser. Der afholdes dagligt tværfaglig konference, hvor alle døgnets opkald gennemgås, hvorved rådgivningen kvalitetssikres og optimeres. Desuden afvikles forskning, kvalitetsprojekter og audit. F.eks. audit af, hvem der benytter Giftlinjens tilbud, om de to telefonnumre benyttes efter hensigten, og hvilken geografisk udbredelse Giftlinjen har på landsplan.

Resultatet viser, at antal af henvendelser fra både VIP og borgere er støt stigende, fordelt på 53 pct. henvendelser fra borgere og 47 pct. fra VIP. Samtidig viser undersøgelsen, at VIP'erne i 27 pct. af henvendelserne desværre anvendte det borgerrettede telefonnummer, hvorved førsteprioriteten ikke udnyttes. Slutteligt viser undersøgelsen en tydelig koncentrering af henvendelser fra de større byer; København, Odense og Århus. Resultater, som nu fører til nye tiltag.

Typiske forgiftninger

Forgiftninger medfører hvert år omkring 600 dødsfald og 8.000 hospitalsindlæggelser. De typiske forgiftninger omhandler lægemidler, kemikalier, planter og dyr. Omkring 40 pct. af henvendelserne drejer sig om lægemidler (primært jern/vitaminer, paracetamol, benzodiazepiner og psykofarmaka) samt rusmidler som amfetamin og ecstacy. De resterende 60 pct. hører under arbejds- og miljømedicinske spørgsmål. Her handler forespørgslerne om uheld med kemikalier på både arbejdspladser og i private husholdninger. I hjemmet er det især børnene, der er mest udsatte. Opkaldene omhandler typisk maskinopvaskemidler, tændvæske og afkalkningsmidler. Der ses klart en sæsonbetinget variation i, hvilke typer forespørgsler det drejer sig om. Især om sommeren er der mange opkald om forgiftninger med planter, bær eller svampe, primært om børn.

Giftlinjens telefonnumre

Giftlinjen har to telefonnumre. Tlf. 8212 1212, som skal benyttes af borgere, og 3531 5555 til VIP. Giftlinjens telefonsystem er designet således, at tlf. 3531 5555 til VIP har førsteprioritet, da de kan stå i komplekse og alvorlige situationer, hvor behovet for rådgivning skal ske så hurtigt som muligt.

Dorthe Brinkmann er afdelingssygeplejerske, Kim Dalhoff er overlæge, og Nete Brandt Hansen, Rie Byrsting, Ditte Christiansen og Lajla Amhild er toksikologiske sygeplejersker. Alle er ansat på Giftlinjen.
Læs mere om Giftlinjen på www.giftlinjen.dk