Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Jeg kan jo ikke trylle

Hokuspokus. Hvis den nye, konservative sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen havde haft magiske evner, ville han gøre danskerne sundere, sundhedspersonalet tilfredse og skaffe hænder nok til sundhedssektoren. Men det kan han desværre ikke, siger han i et interview med Sygeplejersken.

Sygeplejersken 2008 nr. 3, s. 24-25

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2008-03-24aFoto: Simon Knudsen

"Det føles, som om man træder på et gulvbræt og får det i nakken," fortæller Jakob Axel Nielsen (K).

Det er ikke hverdagens realiteter i det nye job som sundheds- og forebyggelsesminister, der pludselig har ramt den 40-årige nordjyde. Derimod er det hans beskrivelse af en sprængt akillessene, der, efter en hæsblæsende badmintonkamp i januar 2003, sendte ham til operation på Aalborg Sygehus Syd.

"Det fungerede upåklageligt. Både behandlingen, den hjælp og vejledning, jeg fik, og den efterfølgende genoptræning," siger han.

Faktisk synes han, at langt de fleste mennesker, han møder på sin vej, giver udtryk for stor tilfredshed med behandling og pleje i det danske sundhedsvæsen.

"Vi skylder at sige, at vores sundhedssystem er langt bedre end sit rygte. Enkeltsager kommer ofte op og skaber et rygte, der ikke er repræsentativt for sundhedsvæsenet."

Det negative billede i medierne ærgrer ministeren. "Det er synd for alle de mange engagerede medarbejdere, der trods travlhed og rigtig mange patienter gør en stor indsats. Langt de fleste mennesker, jeg taler med, siger, at de har gode erfaringer og positive oplevelser."

Løkkes skibe skal i havn

Når det så er sagt, har Jakob Axel Nielsen dog ikke tænkt sig at sidde på sine hænder og lade alt det gode ske af sig selv.

"En minister skal aldrig stille sig tilfreds, men forsøge at forandre der, hvor der er nogle problemer," siger han. Et af de presserende problemer, Jakob Axel Nielsen arver fra den afgående minister, er manglen på hænder i sundhedsvæsenet.

"Jeg kan jo ikke trylle. Hvis jeg kunne skaffe nogle flere hænder, ville jeg jo gøre det i morgen. Men vi bliver nødt til at gøre hinanden fuldstændig klart, at det her problem ikke er løst i morgen, fordi hænderne er der ikke. Vi har forstået problemet på Christiansborg, men det er jo ikke os, der laver børnene, og vi kan i øvrigt ikke få dem ud i morgen. Så vi må se på de håndtag, vi har, og se, hvad der kan gøres anderledes," siger han, og tilføjer, at han er en smule skeptisk over for en løsning som at hente sygeplejersker i udlandet, da han frygter, at sprogbarrieren kan blive for stor.

I første omgang skal man dog ikke forvente mange nye initiativer fra Jakob Axel Nielsen. "Min forgænger har sat mange store skibe i søen. Jeg tror, det klogeste er at få de her skibe sejlet sikkert i havn og få fortøjet trossen."

Et af de skibe, som Jakob Axel Nielsen vil gøre til sin mærkesag at få på ret kurs, er kræftbehandlingen, som han erkender stadig er et smertensbarn.

"Vi har en kræftbehandling, der har haft nogle problemer. Kræftområdet skal blive bedre. Og vi har ofret mange ressourcer på at få det til at blive bedre. Men vi skal også tænke tingene anderledes. Vi skal ikke "work harder", vi skal "work smarter"," siger ministeren og tager tråden op, præcis hvor Lars Løkke Rasmussen (V) efter seks år som sundhedsminister slap roret for at sætte sig i Finansministeriet.

Danskerne skal leve sundere

Men hvor Lars Løkke Rasmussen i sin tid havde indenrigs- og sundhedsministeriet under sig, har porteføljen nu ændret sig til sundhed og forebyggelse, og det sidste område er Jakob Axel Nielsen særligt optaget af.

"Jeg vil gerne have langt færre kunder i den her butik. Jeg vil gerne have, at danskerne lever længere og har et bedre liv, mens de er her. Det er vigtigt rent menneskeligt og socialt, men det er også vigtigt for samfundet," siger han og kalder det en oplagt "win-win-situation"."

"Det sunde liv skal danskerne gerne opnå ved at gøre det, som de godt selv ved er rigtigt. "Vi ved godt, hvad det sunde liv er. Lad være med at ryge, få mere motion, skab mulighed for, at forældre kan proppe noget sund mad i deres børns munde, f.eks. ved at man kan købe sund mad i skolen osv. Det er de ting, vi ved. Så er der også en hel masse hovsaløsninger, som kan være gode eller dårlige, og derfor har vi nedsat en forebyggelseskommission. Jeg vil have evidens for, hvad der virker på et økonomisk ordentligt grundlag."

Kommissionen får et år af ministeren til at komme med et resultat, der kan sætte en stopper for stigningen i udgifterne til sundhedsvæsenet.

"Det er en investering i at kunne blive ved med at have et sundhedsvæsen i verdensklasse, selv om der bliver flere ældre, der kræver noget." 

FOREBYGGENDE FRONTLØBERE

"Vi ved, at der er nogle familier i den lavere sociale ende af Danmark, som har en stor respekt for sundhedsplejersken, hvor andre myndighedspersoner ikke har den store gennemslagskraft. Der tror jeg, at vi kan bruge sundhedsplejerskerne til hurtigt at komme ud og lade folk forstå, at det f.eks. ikke er så klogt at putte juice i sutteflasken, sådan at de her familier og børn får nogle sunde vaner. Vi kan bryde den negative sociale arv i de miljøer, hvor vi ellers ser, at livsstilssygdommene kommer i en ung alder, ved hjælp af sundhedsplejerskerne. De lytter til hende," siger sundheds- og forebyggelsesminister Jakob Axel Nielsen.

BLÅ BOG

Jakob Axel Nielsen. Født den 12. april 1967. Blev uddannet som jurist fra Aarhus Universitet i 1994. Advokat siden 1997. Medlem af Folketinget siden februar 2005. Transport- og energiminister fra den 12. september 2007. Tiltrådte som sundheds- og forebyggelsesminister den 13. november 2007. På den private front er han samlevende med kæresten Mette. Børn: Kathrine på 13 år og Laura på 10 år.

Sundhedsvæsenet har Jakob Axel Nielsen ikke mange personlige erfaringer med: "Jeg er en af de der mænd, der aldrig går til læge. Det er jo dumt. Så efter valgkampen fik jeg et sundhedstjek, hvor de sagde, alt var godt." Desuden har han været bloddonor i en årrække.

Læs også: Hvordan synes du selv, det går, sundhedsminister? i Sygeplejersken nr. 3/2008