Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hun smider håndklædet

For svært. Hendes arbejdsplads skal nedlægges, og sygeplejerskerne går en svær tid i møde med mange spørgsmål og beslutninger. Alligevel har Anne Dige Jørgensen netop valgt at trække sig som tillidsrepræsentant.

Sygeplejersken 2008 nr. 6, s. 20

Af:

Christina Sommer, journalist

SY-2008-06-20aaSom hovedårsag til at trække sig som tillidsrepræsentant angiver sygeplejerske Anne Dige Jørgensen en følelse af ikke at kunne overskue arbejdet samt et faldende engagement i fagpolitikken. Foto: Søren Svendsen    

Ude i verden er der overenskomst-forhandlinger, men det er ikke det, der fylder mest i sygeplejerskernes bevidsthed på Kirurgisk Gastroenterologisk afdelings sengeafsnit K1 på Amager Hospital i øjeblikket. 

Afdelingen lukker nemlig den 1. september i år. Den skal fusionere med to lignende afdelinger fra Glostrup og Hvidovre hospitaler.

"Det rejser selvfølgelig en masse spørgsmål om, hvad folk vil og skal," siger sygeplejerske Anne Dige Jørgensen, der den 1. februar i år kunne have fejret femårsjubilæum som tillidsrepræsentant for de godt 20 sygeplejersker i afdelingen.

Det nåede hun aldrig. Den 1. januar kastede hun håndklædet i ringen, selvom ingen andre ville overtage tjansen, og kollegerne måske mere end nogensinde før har brug for én at støtte sig til. Men det har Anne Dige Jørgensen også.

"Jeg har været på denne afdeling i seks et halvt år. Nu skal den lukke, og det er ret svært for mig at tackle. Jeg er så glad for min arbejdsplads, så der er mange følelser i det for mig lige nu," siger hun.

Anne Dige Jørgensen har altid haft som udgangspunkt, at hun og ledelsen havde samme mål, nemlig at skabe en rigtig god arbejdsplads.

"Ledelsen har bare også nogle budgetter og vagtplaner, der skal hænge sammen," siger hun.

For travlt i hverdagen

Dermed afslører hun en af de ting, hun syntes var mest spændende, men også sværest ved at være tillidsrepræsentant.

"Du får et indblik i, hvad der ligger til baggrund for de beslutninger, der bliver taget. Jeg så ikke kun min arbejdsplads fra sygeplejerskernes synsvinkel, men f.eks. også fra patienternes eller ledelsens side.

Det gav mig større forståelse for mange beslutninger, der måske ved første øjekast kunne virke bøvlede for os, men som i et større perspektiv var godt for hospitalet og patienterne. Men det kunne stadig være svært at formidle ordentligt videre til kollegerne," siger Anne Dige Jørgensen.

Hun har aldrig brugt ret meget tid på at være tillidsrepræsentant. Alligevel er det med tiden blevet sværere og sværere for hende at nå det tillidsrepræsentantarbejde, hun gerne ville.

"Jeg synes simpelthen, vi har for travlt. Jeg ved godt, jeg ikke er uundværlig, men jeg følte lidt, jeg svigtede mine kolleger, når jeg gik fra," siger hun.

Når nok er nok

Hun har haft et rigtig godt netværk i de andre sygeplejerske- og radiograftillidsrepræsentanter, og fagligt har hun fået samme udfordringer og været på samme kurser som kollegerne. Nogle gange får man bare nok, og det har Anne Dige Jørgensen fået nu, selvom nogle måske vil mene, at hun stopper i utide.

"Det er bedre at stoppe nu, inden jeg forsømmer arbejdet for meget og risikerer at køre det hele i sænk. Mine kolleger er ikke tjent med én, der kun gør det halvt i en tid, hvor der er så mange uafklarede spørgsmål," siger Anne Dige Jørgensen, der dog ikke vil afvise, hun selv melder sig under tillidsrepræsentantfanen en gang i fremtiden: "Det ved man aldrig."

Hvor Anne Dige Jørgensen og mange af hendes kolleger skal arbejde efter den 1. september i år, vides heller ikke endnu, og det skal i hvert fald afklares først.