Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ph.d.-afhandling: Astmabørns patientforløb

Grete Moth, sygeplejerske og cand.scient.san., forsvarer fredag den 28. marts 2008 kl. 14.00 afhandlingen "Landsdækkende kortlægning af astmabørns patientforløb" i Auditorium B, Århus Universitetshospital, Skejby, Brendstrupgårdsvej 100, 8210 Århus N.

Sygeplejersken 2008 nr. 6, s. 42

Af:

Grethe Moth, sygeplejerske, cand.scient.san.

Astma er den hyppigste kroniske lidelse i barnealderen. Sygdommen kræver store sundhedsøkonomiske omkostninger, og der ses store amtslige variationer i indlæggelsesrater og i andelen af børn, der behandles af henholdsvis speciallæger og alment praktiserende læger. Tendensen er, at der er flere indlæggelser i de amter, der har størst brug af speciallæger på området.

Ph.d.-projektet beskæftiger sig med at undersøge 1) om registerdata kan bruges i evaluering af 6-14-årige astmabørns patientforløb, og 2) om der er en sammenhæng mellem kvaliteten af behandling og den, der behandler børnene: egen læge, en børneafdeling eller en speciallæge i praksis.

Første del af projektet var at undersøge validiteten af pædiatriske astmadiagnoser i Landspatientregisteret og udvikling af en metode til at identificere astmabørn på basis af lægemiddeldata. Dernæst blev der anvendt kombinerede registerdata fra fem nationale registre om astmabørns medicinforbrug og kontakter til sundhedsvæsenet i perioden 1999-2004.

Data blev analyseret i to trin: Først en undersøgelse af sammenhængen mellem behandler og overensstemmelse med guidelines med hensyn til patientforløb (udredning med lungefunktion og followup). Resultatet var, at 3 pct. af børn, der blev fulgt i almen praksis, havde et patientforløb i overensstemmelse med guidelines. For børn fulgt på sygehusambulatorier var resultatet 24 pct.

Herefter blev sammenhængen mellem et patientforløb i overensstemmelse med guidelines og risiko for indlæggelse undersøgt. Resultatet var, at udredning og followup de første seks måneder efter medicinstart samt en medicinratio (inhalation steroid/al medicin) på mindst 0,5 var associeret med nedsat risiko for indlæggelse.

Konklusionen er, at overholdelse af guidelines ser ud til at være gunstig for astmabørns patientforløb, ligesom administrative data om patientforløb og medicinforbrug er brugbare redskaber mhp. at monitorere kvaliteten af behandling af astmabørn i skolealderen i et populationsbaseret perspektiv.

Grete Moth er ansat som seniorforsker på Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, Vennelyst Boulevard 6, bygn. 1260, 8000 Århus.

Opponenter/bedømmelsesudvalg:

  • Asger Dirksen, professor, dr.med., Lungemed. afd., Gentofte Hospital, Københavns Universitetshospital.

  • Jørgen Lous, professor, dr.med., Forskningsenheden for Almen Medicin, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet.

  • Carsten Obel, lektor, ph.d., speciallæge, Afdelingen for Almen Medicin, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet (formand).

Vejledere:

  • Peter O. Schiøtz, professor, dr. med., Dansk BørneAstma Center, Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

  • Peter Vedsted, læge, ph.d., seniorforsker, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus Universitet.