Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Tre timer og 19 minutter ekstra hver uge

Truet fritid. Mange sygeplejersker ved aldrig helt, om de har fri til fyraften eller på fridagen. Noget overarbejde er uundgåeligt, men det skal håndteres med omtanke på arbejdspladsen.

Sygeplejersken 2008 nr. 6, s. 26-27

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2008-06-26aIllustration: Nathalie Nystad

Der er andre end sygeplejersker, der har problemer med at få arbejde og fritid til at hænge sammen.

Men balancen er sværere for sygeplejersker end for faggrupper med faste arbejdstider, og den dårlige balance mellem arbejde og fritid hænger i høj grad sammen med over- og merarbejde, det dokumenterede den såkaldte SATH-undersøgelse for nogle år siden (Sygeplejerskers Arbejdsmiljø, Trivsel og Helbred 2003).

Nu viser nye SATH-tal, at sygeplejersker har lige så meget overarbejde i dag som for fem år siden. Syv af 10 sygeplejersker har overarbejde hver uge, i gennemsnit tre timer og 19 minutter.

Fuldtidsansatte arbejder lige så meget over som deltidsansatte, og overarbejdet er stort set lige udbredt på sygehuse og i kommuner. Men der er forskel på specialerne. Der er mest overarbejde i primærsektoren, i medicinske afdelinger og akutte afdelinger som modtagelse og skadestue.

Belaster nogle mere end andre

Hvilke problemer det giver, når man må blive en time længere eller bliver kaldt ind på sin fridag, dét ved alle sygeplejersker. Men det er svært at finde nogen, der systematisk har udforsket årsagerne til overarbejdet. Hvad er det, der udløser de mange ekstra timer og vagter? Er det sygdom, mange akutte patienter eller noget helt tredje"?

Nogle peger på sygeplejerskemangel og ubesatte stillinger, andre på lukkede senge, der resulterer i permanent overbelægning, eller generelt skrabede normeringer, som ikke tager højde for sygdom og akutte situationer.

"Det er et meget spredt billede, og derfor har ledelserne et stort ansvar for at lave systematiske analyser af overarbejdet: Hvor det findes, og hvad årsagerne til det er," siger 2.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg.

"Det er også vigtigt, at hospitalsledelserne tager overarbejdet på sig som et fælles ansvar for sygehuset, så det ikke kun bliver et problem for de områder, der er særlig belastede."

På selve arbejdspladsen skal der være åbenhed om, hvordan man håndterer ekstraarbejdet, og der skal være forståelse for, at det belaster nogle mere end andre. Ellers opstår der let konflikter, når en kollega ikke tager lige så mange vagter som andre. 

 Region Nordjylland har en aftale om frivilligt ekstraarbejde gjort, at sygeplejersker frivilligt melder sig til at dække ubesatte vagter. Et godt eksempel, synes Dorte Steenberg. Frivillighed og medbestemmelse er vigtige principper i håndteringen af det uundgåelige overarbejde.

"Det er jo en stor belastning hele tiden at blive forstyrret i sin fritid. Ikke at kunne gå i zoologisk have med børnene om lørdagen, som man har lovet dem. Og belastningen ligger i høj grad i ikke at vide, hvornår man har fri."

Kilde: DSR. Sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred (SATH). Sygeplejerskers arbejdsvilkår i 2007

STIL SPØRGSMÅL TIL OVERARBEJDE

 
Har du og dine kolleger ofte over- og merarbejde?

  • Hvad udløser overarbejdet - er der et mønster?
  • Skyldes overarbejdet uforudsigelige opgaver, f.eks. akutte patienter?
  • Eller er overarbejdet forudsigeligt, f.eks. fordi stuegang altid kommer på et sent tidspunkt?
  • Kan dit eget arbejde tilrettelægges bedre, f.eks. ved at du giver opgaver videre eller beder om hjælp, når du har for travlt?
  • Kan tidskrævende opgaver, der ligger sent på arbejdsdagen, flyttes til et tidligere tidspunkt?
  • Kan problemet løses ved, at nogle møder senere og f.eks. arbejder 8-16 i stedet for 7-15?

Kilde: Dansk Sygeplejeråd. Se også www.etsundtarbejdsliv.dk

FLEST ARBEJDER OVER I KOMMUNERNE
  • I kommunerne har 71 pct. af sygeplejerskerne overarbejde hver uge, i gennemsnit tre timer og 10 minutter hver.
  • I regionerne har 66 pct. overarbejde hver uge, i gennemsnit tre timer og 21 minutter hver.
  • Gennemsnit for alle sygeplejersker, der har overarbejde, er tre timer og 19 minutter.

Kilde: DSR. Sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred (SATH). Sygeplejerskers arbejdsvilkår i 2007.

SATH-UNDERSØGELSERNE

De første spørgeskemaer fra SATH-undersøgelsen i 2002 gav materiale til fem rapporter, som kan læses på www.dsr.dk

En ny runde spørgeskemaer blev udsendt i 2007. Resultaterne er endnu ikke publiceret.