Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejerske fik allergi af at give kemo

Giftig hoste. Tørre slimhinder, vejrtrækningsproblemer og sår i munden var hverdag for sygeplejerske Tine Woldby, når hun gik på arbejde på onkologisk afdeling. Hun endte som sygemeldt med allergi over for kemo. Det er første gang i Danmark, at en sygeplejerske er blevet testet og fundet allergisk.

Sygeplejersken 2008 nr. 7, s. 16-18

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

SY-2008-07-16aFoto: Anne-Li Engström  

 Den 45-årige sygeplejerske Tine Woldby sidder på café Klaptræet i hjertet af København. Rygeforbuddet er netop trådt i kraft, men et par af gæsterne tænder alligevel en cigaret i den anden ende af den store beværtning.

Efter blot 20 minutter begynder Tines stemme at forsvinde. Fra at begynde som normal bliver den hæs og ru, og kort efter har Tine Woldby næsten mistet evnen til at tale. Sådan havde hun det ikke for bare et par år siden, men efter at hun har arbejdet på Onkologisk afdeling på Hillerød Hospital, er hendes luftveje beskadigede, og reaktionen kommer prompte.

"Jeg hoster, lukker til i halsen og kan næsten ikke sige noget. Min stemme forsvinder helt. Da jeg arbejdede, var en enkelt aftenvagt nok til at udløse det," siger Tine Woldby.

Hun blev uddannet som sygeplejerske for godt 10 år siden og fik i 2003 arbejde i det onkologiske ambulatorium på Herlev Sygehus. Her arbejdede hun i to år og fik langsomt flere og flere symptomer på vejrtrækningsproblemer. Både hun selv og hendes daværende kollegaer slog symptomerne hen.

"Vi tænkte, at de tørre slimhinder, hoste, vejrtrækningsproblemer og sår i munden sikkert skyldes, at der var dårligt indeklima, og der ikke kunne luftes ud. Mine kolleger sagde, at sådan havde de altid haft det," fortæller Tine Woldby. Efter kort tid måtte Tine tage 180 mg antihistamin for at gå på arbejde og for at kunne sove om natten.

"Bare det at være i rum med patienter, der får kemoterapi, er nok til at udløse hoste og problemer med at få vejret. Selvom man giver kemobehandlingen i lukkede systemer, der skulle være sikre, så frigives der giftige partikler gennem plastikposerne, gennem sveden på patienterne og urinen i bækkenerne," siger Tine Woldby.

Kolleger kender symptomerne

Efter to år på Herlev Sygehus fik Tine en stilling hos en praktiserende læge. Her arbejdede hun i to år, og i hele denne periode oplevede hun ingen problemer med sin vejrtrækning eller symptomer på allergi.

Men den 1. maj 2007 starter Tine Woldby i et drømmejob på onkologisk ambulatorium på Hillerød Hospital, og allerede efter 14 dage er symptomerne tilbage. Tine bliver sygemeldt pga. allergi. Hun melder det hurtigt som en arbejdsskade til sin arbejdsgiver, og hun flyttes fra ambulatoriet til et sengeafsnit for at afhjælpe allergien.

Men også her giver Tine Woldby kemoterapi til patienterne - faktisk næsten i større omfang end i ambulatoriet, idet hun er blandt de få sygeplejersker på sengeafsnittet, der har gennemført det obligatoriske kursus, det kræver for at kunne give kemobehandling til patienterne. Allerede efter en måned på sengeafsnittet bryder Tines allergi atter ud i lys lue.

Og hun er ikke den eneste på afdelingen, der oplever gener ved arbejdet. Flere kollegaer overvejer nu, om deres allergiske symptomer kan hænge sammen med kemoterapien.

"Nogle gange kan jeg ikke få luft og kan ikke trække vejret. Jeg bliver meget forpustet. Men når jeg ikke har været på afdelingen i en uge, så har jeg det fint. Jeg bliver ikke dårlig som sådan, men det er, som om jeg kan trække mindre luft ned i lungerne. Det er blevet værre de sidste par år, jeg har arbejdet på afdelingen," fortæller en kollega, der ønsker at være anonym.

Hun understreger dog, at problemerne med vejrtrækningen for hendes vedkommende kan skyldes alt muligt andet, da hun ikke er blevet testet for, hvorvidt det er kemo, der udløser generne. 

SY-2008-07-16bDe eksperter, Sygeplejersken har talt med, har aldrig hørt om tilfælde af allergi over for kemoterapi blandt sygeplejersker. Men Tine Woldby, der har været ansat på Hillerød Hospitals onkologiske afdeling, er formodentlig ikke alene i verden. En polsk videnskabelig artikel fra 2002 omtaler en 41-årig sygeplejerske med samme symptomer. Foto: Anne-Li Engström
 

Arbejdsmediciner overrasket

I august mødes Tine Woldby med afdelingslæge på Arbejdsmedicinsk Klinik, Hillerød Hospital, Harald Meyer, der fortæller, at det er meget svært at bevise, at det er kemoterapien, som Tine er overfølsom over for. Det er nemlig meget vanskeligt at teste. Men efter lidt diskussion om, hvordan det kan gennemføres, ender Tine med at få tilladelse til at tage ni ampuller med forskellige kemoformer med ind til Referencelaboratoriet (RAF) på Rigshospitalet.

RAF testede her de forskellige kemoformer direkte på Tines blod for at se, om hun havde udviklet en allergi over for én eller flere af stofferne. Og til manges overraskelse viste det sig, at én af testene var positiv. Stoffet Etoposid, der bruges til at behandle cancer, gav Tine allergi.

"Det er meget usædvanligt, at en sygeplejerske bliver allergisk over for kemoterapistoffer. Jeg har aldrig oplevet det før. Men nu er det konstateret, og så kan selv meget små doser udløse symptomerne," siger afdelingslæge Harald Meyer, Arbejdsmedicinsk Klinik.

Ikke alene i verden

Men Tine Woldby er ikke alene. En polsk videnskabelig artikel fra 2002 beskriver en case: en 41-årig sygeplejerske, der havde arbejdet 13 år på en onkologisk afdeling. Blot et par timer efter at sygeplejersken indledte sin arbejdsdag, fik hun luftvejsproblemer og hosteanfald. Efter en række kliniske undersøgelser fandt lægen frem til, at sygeplejersken havde erhvervsastma, måske som følge af allergi over for kemo.

Kort efter at Tine Woldby havde fået konstateret allergien, blev hun sygemeldt igen i et par måneder, for endelig at sige op i vinteren 2007. I dag er Tine Woldby ansat som sælger for en lille virksomhed med to ansatte, der bl.a. sælger hospitalsudstyr.

"Mit hjerte ligger hos cancerpatienterne. De er dejlige mennesker, der aldrig brokker sig over bagateller. Men allergien har fået mig til at lægge faget på hylden," siger Tine Woldby, der stadig døjer med gener som følge af allergien.

"I dag må jeg stadig tage medicin for at kunne holde det ud Jeg har fået ekstremt følsomme luftveje og reagerer voldsomt på røg og smog i byen," fortæller Tine Woldby, der også er meget ked af, at hun ikke kan tage på hospitalet og besøge sin veninde, der har fået brystkræft.

Hvis hun en dag selv skulle være så uheldig at blive ramt af kræft, så kan hun heller ikke tåle at modtage behandling med præparatet Etoposid.

I dag kæmper Tine Woldby for at få allergien anerkendt som en arbejdsskade. Men da det er første gang i Danmark, at det er påvist, at kemoterapi kan give allergi, er der ingen forudgående tilfælde, så hun skal sammen med Dansk Sygeplejeråd og Hillerød arbejdsmediciner løfte sagen alene.

I slutningen af januar 2008 afviste Arbejdsskadestyrelsen at anerkende allergien som en arbejdsskade, men Tine Woldby har anket.

Artiklen bygger på interviews med Tine Woldby, flere anonyme kolleger (hvis navne er redaktionen bekendt) og afdelingslæge Harald Meyer samt adgang til Tine Woldbys patientjournal og arbejdsskadesag, aktindsigt hos Arbejdstilsynet, dokumenter fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur samt internationale videnskabelige artikler.