Sygeplejersken Årgang 2009 nr. 17

I dette nummer

Baggrund

Hun har selv formet jobbet i lægehuset

Greb chancen. Konsultationssygeplejerske Susanne Malmstrøm og hendes kolleger har over årene fundet flere og flere områder, hvor de kan aflaste lægerne og få et selvstændigt ansvar.

Emblem til salg

Tilhører DSR. I flere tilfælde har sælgere forsøgt at afsætte emblemer på online-auktionssiden QXL. Det er forbudt, for emblemerne tilhører Dansk Sygeplejeråd.

Fag

Kampen for et meningsfyldt liv

Artiklen henvender sig til sygeplejersker, som plejer patienter med rygmarvsskade. Hovedbudskabet er, at rygmarvsskadepatienter oplever rehabiliteringen som en kamp i seks faser. Kampen kan støttes eller modarbejdes af de professionelle, afhængigt af deres tilgang. Artiklen bygger på forfatterens ph.d.-studie, hvor 12 personer følges de første to år efter en rygmarvsskade.

Medinddragelse i egen pleje og behandling

Artiklen henvender sig til sygeplejersker på alle niveauer. Hovedbudskabet er, at det er nødvendigt at få skabt klarhed over, hvad medinddragelse af patienten i egen pleje og behandling konkret betyder. Artiklen er skrevet på baggrund af en litteraturbaseret afdækning af begrebet patientdeltagelse.

Faglig information

Skræddersyet medicin

Artiklen henvender sig til sygeplejersker med interesse for udviklingen i lægemidler. Den beskriver, hvordan udviklingen af individualiseret lægemiddelbehandling er i vækst og vil blive en del af fremtiden.

I HVERT NUMMER

Tema om medicinsk teknologivurdering

Mini-MTV - Et overkommeligt redskab

MTV light. Nye madrasser, anderledes sårpleje eller ny patientuddannelse. Kan det betale sig" Medicinsk teknologivurdering (MTV) er relevant, når man vil -indføre nye ting på plejeområdet. Den får afklaret evidensen og sikrer kvaliteten, når man vil udarbejde kliniske retningslinjer.

Kom i gang med mini-MTV

Ind i kampen. Det er underligt, det kun er lægerne, som udarbejder mini-MTV'er om nye behandlinger og ny teknologi. Hvorfor melder sygeplejerskerne ikke ind med evidens for ny sygepleje" spørger MTV-konsulent Kristian Kidholm, Odense Universitetshospital.

Tema om rekruttering

Filippinske sygeplejersker fik knust deres jobdrømme

Snydt. Det danske rekrutteringsbureau Scandinavian Nursing Bureau hjalp tre filippinske sygeplejersker til Danmark. I dag er de alle tre havnet i bundløs gæld, og de har ikke fået det arbejde, de havde håbet på.