Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Filippinske sygeplejersker fik knust deres jobdrømme

Snydt. Det danske rekrutteringsbureau Scandinavian Nursing Bureau hjalp tre filippinske sygeplejersker til Danmark. I dag er de alle tre havnet i bundløs gæld, og de har ikke fået det arbejde, de havde håbet på.

Sygeplejersken 2009 nr. 17, s. 20-21

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist,

Britta Søndergaard, journalist

1709-21-01-2En sygeplejerske på Filippinerne tjener under 1.000 kr. om måneden. 27-årige Bryan Lleses (tv), 34-årige Leonora Ligeralde (bagest i billedet) og 38-årige -Flordeliza Gimarino har måttet låne en formue i Filippinerne for at få råd til -opholdet i Danmark. Efter fem måneders venten har de stadig ikke opgivet håbet om at finde en praktikplads, der kan føre til et arbejde som sygeplejerske. Foto: Kissen Møller Hansen

"Kom til Danmark på studietur og få et job!" Sådan lød opfordringen fra det danske rekrutteringsbureau Scandinavian Nursing Bureau, der ejes af en herboende thailandskfødt sygeplejerske, Lampa Holm.

Bureauet rekrutterer filippinske og thailandske sygeplejersker til Danmark via internettet, med henblik på at de efter en kortere praktikperiode kan få fast ansættelse på et dansk sygehus.

I dag sidder tre filippinske sygeplejersker på femte måned og venter på det praktikophold og det job, de mener, bureauet har stillet dem i udsigt. Siden de kom til Danmark i april 2009, har de i to måneder modtaget undervisning i dansk sprog, kultur og sygepleje af Lampa Holm i hendes private hjem, der ud over at være skole og kontor, også er hjem for de tre sygeplejersker samt seks thailandske sygeplejersker. Pladsen er trang, og de filippinske sygeplejersker fortæller, at de i perioder har måttet sove tre personer i samme rum.

I juni stoppede danskundervisningen, og siden da har sygeplejerskerne hverken fået praktikpladser eller betalte job. "Vi blev lovet, at vi efter et tremåneders praktikforløb kunne komme ud og arbejde som sygeplejersker, og fik at vide, at der allerede var lavet en aftale med et dansk sygehus om praktikpladserne," fortæller 27-årige Bryan Lleses, der ligesom sine kolleger er uddannet sygeplejerske i Filippinerne.

De tre sygeplejersker har ikke indgået nogen kontrakt med Scandinavian Nursing Bureau, men inden afrejsen aftalte de at betale 40.000 kr. for studieophold i Danmark plus flybillet og kost. Sygeplejerskerne har sammenlagt betalt omkring 82.000 kr. Penge, som Lampa Holm, siger er gået ind i en fælles kasse til at dække deres ophold i Danmark. Bryan Lleses betaler nu kun kostpenge, mens 34-årige Leonora Ligeralde og 38-årige Flordeliza Gimarino, stadig skylder ca. 38.000 kr.

Familierne er sat i gæld

En sygeplejerskeløn på Filippinerne er mellem 850 og 1.000 danske kroner om måneden, så de tre sygeplejersker har måttet låne en formue for at få penge til opholdet i Danmark.

"Lampa fortalte os, at man som sygeplejerske i Danmark kan tjene omkring 21.000 kr. i grundløn og oveni få tillæg og ekstra løn, hvis man tager en masse vagter. Vi tænkte, at hvis vi arbejdede rigtig hårdt, så ville økonomien efter tre-fire måneder ikke være noget problem," fortæller Flordeliza Gimarino.

Hun tog et lån til høje renter hos en pantelåner i sit hjemland, som hun i dag betaler af med hjælp fra familien. Også Bryan Lleses og Leonora Ligeralde har fået hjælp af deres familier. "Mine forældre har belånt deres hus og solgt noget af deres jord fra, så jeg kunne komme til Danmark," fortæller Leonora Ligeralde.

Bryan Lleses' forældre er pensionister og har ikke kunnet hjælpe meget. En fætter i USA hjalp i starten, men vil ikke længere sende penge. "Han siger, det er et fupfirma, så han vil ikke hjælpe mere til. Og det kan jeg jo egentlig godt forstå," siger Bryan Lleses, der mener, at Scandinavian Nursing Bureau er mere optaget af at tjene penge end af at hjælpe sygeplejerskerne.

"Lampa kom en dag og sagde til mig: "Prøv at låne flere penge hos dine forældre. Hvis de virkelig tror på dig, så låner de dig også pengene." Men det vil jeg ikke. Jeg vil ikke sætte dem i gæld, fordi Scandinavian Nursing Bureau ikke holder sine løfter," siger han.

"Selvfølgelig kommer I for at arbejde"

Praktikpladserne på sygehuset blev aldrig til noget. Projektet strandede, fordi sygeplejerskerne selv skulle betale deres logi, og det havde de ikke råd til. Siden har Flordeliza Gimarino selv forsøgt at finde job, men hun mener, at det blev mødt med modstand af Lampa Holm:

"Jeg blev indkaldt til et møde, hvor hun truede mig med immigrationsmyndighederne, så nu tør jeg ikke prøve selv. Jeg kender ikke de danske regler og er bange for, at hun får os smidt ud af landet." Lampa Holm fortæller derimod, at Flordeliza Gimarinos jobsøgning strandede på hendes manglende danskkundskaber.

Sygeplejerskerne kom først hertil på et turistvisum, men ansøgte om opholdstilladelse via greencard-ordningen, kort efter de var ankommet. De venter nu på, at Udlændingeservice behandler deres sag.

De har hele tiden regnet med, at de efter et kort studieophold kunne få arbejde. Ifølge en mail fra Lampa Holm, som Sygeplejersken er i besiddelse af, er det netop, hvad de i sin tid blev stillet i udsigt. Lampa Holm skriver i mailen, at selvom sygeplejerskerne skal rejse til Danmark på et turistvisum, fordi de skal på studieophold, så har de udsigt til senere at komme i arbejde.

Håber på det bedste

Trods fem måneders venten har de tre sygeplejersker endnu ikke givet op.

"Vi er her, fordi vi vil arbejde, og fordi vi er blevet rigtig glade for landet, selvom de sidste mange måneder har været hårde," siger Leonora Ligeralde. Hun har igennem Scandinavian Nursing Bureau fået mulighed for ulønnet praktik i en hjemmepleje i Østjylland. Selvom hun er glad for at være der, gælder ansættelsen ikke som det godkendte praktikophold, hun havde regnet med at få.

Flordeliza Gimarino har også besøgt hjemmeplejen, men kun i tre dage, og Bryan Lleses og Flordeliza Gimarino venter stadig på et fast praktikophold. "Jeg synes, Lampa Holm har givet os falske og urealistiske håb," siger Bryan Lleses, og Leonora Ligeralde tilføjer: "Nu kan vi kun håbe på det bedste og frygte det værste."

Efter interviewet er de tre filippinske sygeplejersker flyttet fra Lampa Holms hjem, og de arbejder nu på at finde en praktikplads. 

Sagen kort

Den 38-årige sygeplejerske Flordeliza Gimarino finder i løbet af sommeren 2008 Scandinavian Nursing Bureau på nettet og kontakter dem, fordi hun er interesseret i arbejde. Flordeliza, der på det tidspunkt arbejder som klinisk vejleder for sygeplejestuderende i byen Panabo i Filippinerne, har tre års erfaring som sygeplejerske og har tidligere arbejdet som lærer i 10 år.

Senere bliver Flordeliza Gimarino interviewet af indehaveren af Scandinavian Nursing Bureau, Lampa Holm, via webcam, og de enes om, at hun skal gå i gang med at skaffe visa og penge til et studieophold i Danmark. Opholdet koster 40.000 kr. plus flybillet.

Der er ingen kontrakt på aftalen, og Lampa Holm siger, at de 40.000 går ind i en kasse, der dækker fælles udgifter for seks thailandske og tre filippinske sygeplejersker.

Via Flordeliza Gimarino får også 27-årige Bryan Lleses og 34-årige Leonora Ligeralde kontakt til bureauet. De to sygeplejersker har henholdsvis tre års og 10 års erfaring som sygeplejersker. De tre sygeplejersker tager til Danmark 1. april. De får sprogundervis-ning af sygeplejerske Lampa Holm fra Scandinavian Nursing Bureau i to måneder samt løfter om et praktikophold på et jysk sygehus. Planerne strander, fordi sygeplejerskerne ikke har råd til at betale logi. De tre sygeplejersker har søgt om ophold i Danmark via greencard-ordningen, og deres sag er under behandling i Udlændingeservice.
 

Autorisation i Danmark

Udenlandske sygeplejersker, der skønnes at have en uddannelse på niveau med en dansk sygeplejerske, kan opnå en begrænset autorisation i Danmark, som giver ret til en prøveansættelse på et hospital. Hospitalet kræver typisk, at sygeplejersken taler nogenlunde dansk inden prøveansættelsen. Varig autorisation som sygeplejerske kan først opnås, når den udenlandske sygeplejerske har gennemført et prøveansættelsesforløb i minimum seks måneder på tilfredsstillende vis. De fleste filippinske sygeplejersker har en uddannelse, der i niveau svarer til en dansk uddannelse, og de kan dermed få en prøveansættelse, hvis de har de sproglige færdigheder, som det enkelte sygehus forlanger.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.