Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hun har selv formet jobbet i lægehuset

Greb chancen. Konsultationssygeplejerske Susanne Malmstrøm og hendes kolleger har over årene fundet flere og flere områder, hvor de kan aflaste lægerne og få et selvstændigt ansvar.

Sygeplejersken 2009 nr. 17, s. 30-21

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

SY-2009-17-30aMan kan få det, som man vil have det, hvis man gør en indsats, lyder Susanne Malmstrøms valgsprog. Foto: Søren Svendsen

For 10 år siden søgte Susanne Malmstrøm en stilling i Lægehuset, Allehelgensgade i Roskilde. "Det var en sekretærstilling, men jeg tænkte, at der nok var noget, jeg kunne bruge min sygepleje på," fortæller Susanne Malmstrøm, smilende ved erindringen.

I dag har hun sit eget kontor, egne patienter og egne ansvarsområder, f.eks. rygestop og rejsevaccinationer. Foruden hende er der to andre sygeplejersker ansat.

Det er mandag morgen, og kl. 8 sidder den første af en lang række patienter i stolen over for Susanne Malmstrøm.

Christine Seidelin på 13 år skal egentlig bare have en hpv-vaccine. Men samtidig vil hun gerne have kigget på et sår på knæet. Hun er væltet på cyklen for nogen tid siden, og hun synes, såret ser forkert ud, det er mørkfarvet og buler. "Og du har passet på, at det ikke har fået sol?" Christine Seidelin nikker.

Det var en langvarig proces at få såret lægt, og det kan godt blive aktuelt med en henvisning til plastikkirurg på et tidspunkt, men ikke endnu, vurderer Susanne Malmstrøm. Hun henter Niels Holm, en af de fire læger i praksis, og han er enig.

"Det er ikke kønt, men jeg tror ikke, det kan laves lige med det samme," siger han til den unge pige. "Måske om 2-3 år."

"Så er jeg allerede 10 minutter bagefter," konstaterer Susanne kl. 8.15 efter konsultationen. "Jeg regnede med, at det kun var en vaccine, men så fik vi lige kigget på det andet også." Tiden er allerede indhentet, da den næste patient bliver væk uden afbud. Rygestopvejledning, og Susanne er ikke overrasket. Det kniber tit med motivationen.

Den er til gengæld i top hos dagens tredje patient, Sanne Musleh, der kommer for at få 2. samtale i et forløb med kostændringer og livsstilsvejledning. Og sådan går det videre: svangreundersøgelse, blodtrykskontrol, priktest osv.

Undersøgelsen af Sanne Høyer Andersen, nygravid med det andet barn, er et eksempel på de opgaver, Susanne Malmstrøm deler med lægerne. Hun opretter vandrejournal og svangrejournal og tager sig af livsstilsdelen. Så kan lægen nøjes med at afsætte 20 minutter til undersøgelsen.

Andre delte opgaver er patienter med kroniske lidelser, som diabetespatienterne, der går til kontrol hos lægen én gang om året og de øvrige tre gange hos sygeplejersken.

Hvad skal man specielt kunne som sygeplejerske i et lægehus?
"Man skal være allround. Og hvis man har lidt fantasi og i øvrigt kender sine grænser, er det min erfaring, at man kan få de opgaver, man gerne vil have."

Man skal også være indstillet på at være på en lille arbejdsplads, hvor man er tæt på hinanden. Og så skal man kunne trække grænsen mellem arbejde og privatliv. "Det er vigtigt i et lokalsamfund, hvor patienterne kan være folk, man kender fra gaden eller omgangskredsen."