Filippinske sygeplejersker får hjælp af Dansk Sygeplejeråd

Praktikhjælp. Dansk Sygeplejeråds Kreds Midtjylland vil forsøge at hjælpe tre filippinske sygeplejersker, der efter fem måneders ventetid i Danmark stadig ikke har fået praktikophold.

1709-21-01-2Foto: Kissen Møller-Hansen

Tre filippinske sygeplejersker, der føler sig snydt af rekrutteringsbureauet Scandinavian Nursing Bureau, får nu hjælp af Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland.

De tre sygeplejersker har til sammen lånt mere end 100.000 kr. i deres hjemland i den tro, at det ville føre til et arbejde i Danmark. Samtidig er de raget uklar med ejeren af firmaet.

"Vi har lyttet til den frygtelige situation, de tre sygeplejersker er endt i, og vi vil nu kontakte vores netværk af ledende sygeplejersker for at undersøge mulighederne for, at sygeplejerskerne kan blive ansat i et praktikophold. Vi håber, vores netværk kan hjælpe dem med at få fodfæste i Danmark som sygeplejersker," siger kredsnæstformand Gert Petersen.

Kreds Midtjylland vil kontakte arbejdspladserne og forsøge at finde en løsning, så de tre sygeplejersker kan få en praktikaftale samt mulighed for sprogundervisning.

"Praktikken, de kan få, er med henblik på, at de kan opnå en begrænset autorisation hos Sundhedsstyrelsen. Dansk Sygeplejeråd har den holdning, at når man efterspørger arbejdskraft, så er det vigtigt, at arbejdsgiverne stiller sig til rådighed både i forhold til de sproglige udfordringer, og også så sygeplejerskerne kan få det, man kan kalde "til livets ophold", så de kan bo og leve her under praktikken, også selvom de ikke får løn," siger Gert Petersen.

Sover godt om natten igen

Han oplyser samtidig, at Kreds Midtjylland vil sætte tiltag i gang, der på sigt skal afværge, at andre sygeplejersker ender i samme situation.

"Vi synes, det er dybt problematisk, hvis håbefulde sygeplejersker bliver lokket til Danmark under falske forudsætninger. Vi vil derfor nu kontakte sygeplejerskernes internationale organisation, International Council of Nurses (ICN). De skal gøres opmærksom på, at der er firmaer, der kontakter asiatiske sygeplejersker via internettet, hvor de giver forkerte oplysninger om arbejdsvilkårene i Danmark. Efter vores vurdering med profit for øje," siger Gert Petersen, der også vil kigge nærmere på den måde, Scandinavian Nursing Bureau har rekrutteret sygeplejerskerne på.

"Vi kan ikke vurdere, hvorvidt ejeren af Scandinavian Nursing Bureau, Lampa Holm, har handlet ulovligt, men vi vil nu rette henvendelse til vores jurister, der må tage stilling til, om vi skal indgive en politianmeldelse."

De tre filippinske sygeplejersker har, siden sagen kom frem, boet hos venner i Jylland. De er meget glade for, at Dansk Sygeplejeråd nu er trådt til for at hjælpe.

"Vi havde et rigtig godt møde med Dansk Sygeplejeråd, og vi er meget mere positive nu. Siden vi er flyttet fra Lampa Holm, føler vi os langt mere trygge, og vi sover igen godt om natten," fortæller den ene af sygeplejerskerne, Flordeliza Gimarino.

Hun og de to andre sygeplejersker vil med hjælp fra danske venner oprette en støttefond på nettet til deres fortsatte ophold i Danmark.  

Emneord: 
Internationalt samarbejde