Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skal sygeplejersker være bange for at få brystkræft af natarbejde?

"Skal sygeplejersker være bange for at få brystkræft af natarbejde?" spørger Sygeplejersken 1.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd og seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.

Sygeplejersken 2009 nr. 4, s. 17

Af:

Britta Søndergaard, journalist

SY-2009-04-14bArkivfoto: Søren Svendsen

1.-næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen:

"Nej. Det mener jeg ikke. Det er påvist, at natarbejde kan øge risikoen, men mange andre faktorer end natarbejde er væsentlige for sygdommen.

Det handler om at leve et så godt liv som overhovedet muligt og følge de gode råd om natarbejde f.eks. ved at tage powernap og få sund mad. Generelt forventer vi i Dansk Sygeplejeråd, at sygehusene og hjemmeplejen reducerer opgaverne om natten, så der er færrest muligt på arbejde til at løse det nødvendige.

Det er jo ikke kun i forhold til brystkræft, der er risici ved at køre produktionen igennem om natten. Det er også bevist, at patientsikkerheden forringes om natten."

SY-2009-04-14cArkivfoto: Kræftens bekæmpelse

Seniorforsker Johnni Hansen, Kræftens Bekæmpelse:

"Vi skal tage mistanken alvorligt. Men samtidig skal vi sætte risiko-en i perspektiv. Der er stadig mange detaljer, der skal afklares.

F.eks. om der findes en nedre grænse, hvor natarbejde ikke udgør en risiko for brystkræft. Så der er brug for mere viden, og indtil vi får den, må vi handle med omtanke. Natarbejde er et vilkår for sygeplejersker.

Det bedste, vi kan gøre, er at begrænse natarbejdet så meget som muligt for den enkelte både i forhold til det antal år, sygeplejersker har natarbejde, og vagtbelastningen pr. uge."