Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Korrekt hånddesinfektion betaler sig

Artiklen henvender sig til sygeplejersker ansat på hospitaler. Hovedbudskabet er, at det ikke er tilstrækkeligt at udføre hånddesinfektion, den skal også udføres korrekt. Artiklen udspringer fra en undersøgelse af alle hospitalsansatte på 10 sengeafsnit på Århus Universitetshospital, Skejby.

Sygeplejersken 2009 nr. 5, s. 43

Af:

Sussie Laustsen, cand.cur.

I mere end 150 år har det være kendt, at mikroorganismer spredes mellem patienter og mellem patienter og personale ved direkte og indirekte kontakt via personalets hænder. Håndhygiejne reducerer spredning af mikroorganismer og anses for én af de væsentligste faktorer til forebyggelse af hospitalserhvervede infektioner. Alligevel er det dokumenteret, at håndhygiejne udføres i mindre end 50 pct. af tilfældene, hvor det er påkrævet (1).

Hånddesinfektion med håndsprit er signifikant mere effektiv til drab af mikroorganismer på hænder end håndvask med sæbe og vand. Dette er dog med undtagelse af sporedannende bakterier såsom Clostridium difficile og ikke kappebærende virus som f.eks. Norovirus.

Hånddesinfektion udføres før og efter alle procedurer, hvor personale har direkte eller indirekte kontakt med patienter. Er hænder synligt forurenede, udføres håndvask først og efterfølges af hånddesinfektion.

Forskellen mellem korrekt udført og delvis korrekt udført hånddesinfektion er ikke dokumenteret i kliniske sammenhænge. Formålet med undersøgelsen var derfor at studere betydningen af korrekt hånddesinfektion før og efter udførelse af patientrelateret procedure i klinisk praksis.

Observation af hospitalsansatte

Undersøgelsen blev gennemført i foråret 2007 på Århus Universitetshospital, Skejby. To observatører undersøgte i et tværsnitsstudie alle hospitalsansatte på arbejde en tilfældig udvalgt dag på 10 sengeafsnit. Hospitalsansatte blev observeret for to hånddesinfektioner - én før og én efter udførelse af en klinisk procedure.

Aftryk af fingerspidser fra den dominante hånd blev taget på agarplader før og efter hver hånddesinfektion. Korrekt hånddesinfektion udføres ved at tage 3 ml håndsprit og indgnide håndspritten i håndfladen, på fingerspidser, omkring tommelfingrer, på håndryg, omkring håndled og mellem fingre. Håndspritten indgnides til tørhed, hvilket tager ca. 30 sekunder (1).

Mindre risiko for smitte

De 117 hospitalsansatte, der deltog i undersøgelsen, udførte korrekt hånddesinfektion i 56 pct. af tilfældene før en klinisk procedure og i 58 pct. efter en procedure. Korrekt udført hånddesinfektion reducerede antallet af bakterier på hospitalsansattes hænder med 90 pct. før en klinisk procedure og 82 pct. efter. Delvis korrekt udført hånddesinfektion reducerede kun antallet af bakterier på hænderne med 60 pct. før en klinisk procedure og 54 pct. efter. Korrekt udført hånddesinfektion reducerede således signifikant flere bakterier fra hospitalsansattes hænder end delvis udført hånddesinfektion både før og efter en klinisk procedure.

Undersøgelsen konkluderer, at hånddesinfektion skal udføres korrekt for at forebygge smittespredning af bakterier i hospitalsmiljøet. Alle hospitalsansatte bør derfor undervises i korrekt udførelse af hånddesinfektion. Der kan læses mere om resultaterne i en publiceret videnskabelig artikel om undersøgelsen (2).

Sussie Laustsen er aktuelt ph.d.-studerende på Klinisk Mikrobiologisk afdeling, Århus Universitetshospital, Skejby.

Video: Hånddesinfektion som intervention

Litteratur

  1. World Health Organization (WHO). WHO Guidelines on Hand Hygiene in Health Care (Advanced Draft). World Alliance for Patient Safety. Geneva, Switzerland: WHO Press Geneva; 2006.
  2. Laustsen S, Lund E, Bibby BM, Kristensen B, Thulstrup AM, Møller JK. Effect of Correctly Using Alcohol-based Hand Rub in a Clinical Setting. Infect Control Hosp Epidemiol 2008;29(10):954-6.