Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Sygeplejersken 2009 nr. 8, s. 59

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

Ud af bitterhedens trædemølle

Martin L. Kutscher

Børn med blandingsdiagnoser

Dansk Psykologisk Forlag 2008
270 sider - 328 kr.

SY-2009-08%20(2)Er du forældre til, eller arbejder du professionelt med børn, som har specifikke vanskeligheder, har du formentligt oplevet, hvor afgørende din forståelse for barnets reaktioner er for din måde at rumme det på, og for de handlemuligheder du stiller op for barnet.

Du har sikkert også oplevet at blive frustreret, når tingene ikke lykkes. Når barnet igen og igen reagerer med modstand, og du trods gentagne forsøg ikke kan få barnet i tale og guide det til en mere hensigtsmæssig reaktion. Frustrationerne hos barnet og den voksne bliver større og større og risikerer at låse alle fast i en negativ spiral, hvor det er svært at finde på nye og mere konstruktive tanker og handlinger. Der opstår negative følelser for og forventninger til hinanden. Bitterhedens trædemølle er sat i gang.

Martin Kutscher er amerikansk børneneurolog med mange års erfaring med at diagnosticere og hjælpe børn med adfærds- og neuropsykologiske forstyrrelser og deres familier. Hans formål med bogen er at give en kort og samlet oversigt over baggrunden for de forskellige vanskeligheder, børnene kan have. Det er mere normen end undtagelsen, at der hos det enkelte barn optræder vanskeligheder inden for flere diagnoseområder. Hvert hovedområde gennemgås med årsag, symptomer og behandling. Der gives få, men effektive anbefalinger til at møde barnet i hverdagen. Tonen er optimistisk og ideerne inspirerende, så der formidles håb om at komme ud af trædemøllen.

Bogens styrke ligger i dens enkle formidling af selv meget kompliceret stof samt korte og letfattelige eksempler, der gør læseren i stand til at sætte sig i barnets sted og forstå dets reaktioner.

Ud over den neuropsykiatriske indfaldsvinkel formår Martin Kutscher via sit empatiske engagement at fremhæve betydningen af relationen mellem barn og voksen. Mange mennesker brænder broerne bag sig, og det er ikke nogen god ide, siger han. Men at brænde broerne foran sig, før man overhovedet er klar over, om man vil få brug for dem, det forudsætter eksekutiv dysfunktion. Og det kræver samtidig, at den voksne ser på sin egen forståelse og sine reaktioner for at hjælpe barnet, der har vanskeligheder med at se tingene i et overordnet og fremadrettet perspektiv.

Tony Attwood har skrevet et inspirerende kapitel om Aspergers syndrom og behandlingen. Skal man forklare barnet dia-gnosen" Hvordan eksternaliseres tanker og følelser" Hvordan opmuntrer man barnet til at danne venskaber"

Per Hove Thomsen har tilpasset kapitlet om medicinsk behandling til danske forhold.

Bogen er baseret på amerikanske forhold, og visse steder halter oversættelsen lidt. Det kompenseres af den supplerende litteraturhenvisning og ikke mindst af henvisninger til internetsider, hvor der er adgang til uddybende information, udformning af pædagogisk materiale, sider for børn m.m.

Martin Kutschers ønske om at samle et stort informationsmateriale i en lille tilgængelig opslagsbog til glæde for forældre og professionelle er så afgjort lykkedes.

Af Lone Monsen, sygeplejerske, ansat i børne- ungdomspsykiatrisk speciallægepraksis i Rødovre.