Filippinske sygeplejersker udvist af Danmark

Retur. Tre filippinske og syv thailandske sygeplejersker har måttet opgive drømmen om et job i Danmark efter et mislykket rekrutteringsforløb og er nu rejst hjem med stor gæld.

SY-2010-1-09Leonora Ligeralde, Bryan Lleses og Flordeliza Gimarino har tilsammen en gæld på 100.000 kr. efter deres mislykkede rekruttering til det danske sundhedsvæsen. Arkivfoto: Kissen M’Llen Hansen

Flordeliza Gimarino, Bryan Lleses og Leonora Ligeralde er nu tilbage i Filippinerne efter et mislykket forsøg på at finde arbejde som sygeplejersker i Danmark. Gode venner i Østjylland har forsøgt at hjælpe dem økonomisk med penge til hjemrejsen.

Danske hospitaler og ældreplejen mangler mindst 1.500 sygeplejersker. Alligevel er drømmen om at få foden indenfor i det danske sundhedsvæsen nu endegyldigt knust for de tre filippinske sygeplejersker, som kom til Danmark via det danske rekrutteringsbureau Scandinavian Nursing Bureau. Desuden er yderligere syv thailandske sygeplejersker, som bureauet skaffede til Danmark i foråret, rejst hjem uden at få job her i landet.

Sygeplejersken har de seneste måneder beskrevet, hvordan de tre sygeplejersker Bryan Lleses, Leonora Ligeralde og Flordeliza Gimarino kom til Danmark i april 2009 sammen med syv thailandske sygeplejersker på tre måneders studieophold organiseret af det danske rekrutteringsbureau Scandinavian Nursing Bureau. Planen var, at opholdet skulle ruste dem til et job på et dansk sygehus.

Men det lykkedes ikke bureauet at skaffe praktikpladser, og de tre sygeplejersker rejser nu retur med en gæld på tilsammen 100.000 kr., som de har lånt for at betale for opholdet. Flordeliza Gimarino blev som omtalt i Sygeplejersken nr. 22 udvist i november, og de to sygeplejersker Bryan Lleses og Leonora Ligeralde rejste i midten af december:

"Bureauets løfter holdt ikke. Jeg vil nok være mere forsigtig og mindre naiv en anden gang. Men samtidig har jeg fået meget hjælp af mine danske venner her," siger den 27-årige Bryan Lleses og henviser til, at private venner i Østjylland har hjulpet med penge til flybilletten og givet gratis logi de seneste måneder.

Sprogundervisning

Sygeplejersken skrev i efteråret om de tre sygeplejerskers mislykkede rekrutteringsforløb, og i oktober gik Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland ind i sagen for at hjælpe med at finde praktikpladser.

Kredsnæstformand Gert Petersen fra Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland ærgrer sig over, at regionen ikke er bedre gearet til at modtage udenlandske sygeplejersker, der banker på:

"Der har været en meget stor velvilje i personaleafdelingerne, men i flere tilfælde har de enkelte afsnit ikke haft ressourcerne til at tage imod en udenlandsk kollega, som skal oplæres," siger Gert Petersen. Han finder det trist, at regionernes gode intentioner ikke understøttes af midler til sprogundervisning og praktik på en dansk arbejdsplads.

Mangfoldighedskonsulent Anders K. Kristensen fra Region Midtjylland forstår godt ærgrelsen i Dansk Sygeplejeråd. Han fortæller, at regionens forsøg på at ansætte de tre filippinere strandede, fordi deres opholdstilladelse udløb. Samtidig blev det vurderet, at sprogundervisning til de tre sygeplejersker ville beløbe sig til omkring 100.000 kr. pr. person:

"Vi synes ikke, vi kunne betale omkring 100.000 kr. pr. næse for sprogundervisning. Det ville være "ulandshjælp" i stedet for hjælp til sundhedsvæsenet og sygeplejerskerne," siger Anders K. Kristensen. 

Emneord: 
Internationalt samarbejde