Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Mødre taber, fædre tjener

Sygeplejersken 2010 nr. 11, s. 16

Af:

Søren Palsbo, journalist

Når mænd bliver fædre, stiger deres indkomst i forhold til mænd uden børn. En ny undersøgelse fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at mænd, der får børn, i gennemsnit får en timeløn, som er 4 pct. højere end mænd, der ikke får børn.

"Når en mand får børn, vil han ofte påtage sig forsørgerrollen, mens kvinden tager det meste barsel og sørger for de huslige pligter. Derfor er det i høj grad op til manden at tjene pengene, og det betyder, at fædrene orienterer sig mere mod at gøre karriere, og så stiger deres indkomst," siger Mette Deding, forskningsleder på SFI.

Det præcis modsatte gør sig gældende for kvinder, viser undersøgelsen fra SFI. Den slår fast, at mødre i gennemsnit får en timeløn, der er 5 pct. lavere end kvinder, der ikke har børn. Det svarer til, at en kvindelig sygeplejerske med børn får ca. 1.700 kr. mindre om måneden end en sygeplejerske uden børn. Mette Deding:

"Mødre taber på lønkontoen på lang sigt. Og det er med til at fastholde de traditionelle kønsroller, og det øger uligelønnen på arbejdsmarkedet."