Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Værkstedet er nøglen til nyt liv for farlige patienter

Succeshistorie. En gruppe retspsykiatriske patienter på Psykiatrisk Center Sct. Hans har selv været med til at skabe et montageværksted. Det har betydet, at antallet af konflikter med patienterne er faldet markant.

Sygeplejersken 2010 nr. 11, s. 30-32

Af:

Britta Søndergaard, journalist

1110-31-01-1
En af patienterne på R4 er i gang med at montere høretelefoner. Montageværkstedet er en del af behandlingen for 11 retspsykiatriske patienter, der skal udsluses i samfundet efter et årelangt ophold på den lukkede psykiatriske afdeling. Foto: Søren Svendsen

 

Klokken er 10 om formiddagen. I et hjørne af et rummeligt lokale med fine sprossede vinduer og slidt, gråt linoleumsgulv sidder en mørklødet mand med tatoveringer og lang hestehale og samler hovedtelefoner. Overfor sidder hans midaldrende "kollega" og arbejder lige så koncentreret.

Umiddelbart ligner det højloftede, lyse lokale i den gamle hospitalsbygning et hvilket som helst værksted, men montageværkstedet på R4 på Psykiatrisk Center Sct. Hans er en del af behandlingen for 11 retspsykiatriske patienter, der for de flestes vedkommende er idømt lange anbringelsesdomme pga. personfarlig kriminalitet som f.eks. drab. Efter årelang indlæggelse på den lukkede afdeling er de blevet overflyttet til en åben afdeling, hvor de skal forberede sig på et liv efter udskrivelsen.

Ud over montageværkstedet rummer bygningen også et malerværksted og et snedkerværksted, hvor patienterne bl.a. fremstiller fugleborde og gyngeheste.
 

Struktur giver positiv spiral

Sygeplejerske og udviklingschef Lene Berring fra Psykiatrisk Center Sct. Hans betegner værkstedet som en stor behandlingsmæssig gevinst. Medicinforbruget og stofmisbruget er faldet markant, fordi patienterne har en struktureret hverdag at stå op til. Og en opgørelse viser, at antallet af konflikter med personalet er mere end halveret det seneste år (se boks).

FÆRRE KONFLIKTER

Antallet af konflikter på R4 er faldet markant efter oprettelsen af værkstedet. I perioden fra 1. april 2008 til 31. marts 2009 blev der registreret 26 aggressive hændelser som f.eks. verbal aggression og aggression rettet mod personalet på R4. I samme periode året efter blev der registreret 12 hændelser.

Kilde: Psykiatrisk Center Sct. Hans.

"De seneste to måneder har der slet ikke været nogen aggressive hændelser. Det virker, som vi er inde i en positiv spiral, fordi patienterne har en struktureret hverdag og selv er med til at planlægge, hvordan deres dagligdag bliver meningsfuld," siger Lene Berring.
 

Istandsatte selv værksted

Baggrunden for oprettelsen af værkstedet var en omstrukturering, som betød, at erhvervsterapien på Psykiatrisk Center Sct. Hans blev nedlagt den 1. januar 2009. Personalet på R4 havde længe talt om behovet for en struktureret hverdag for patienterne, og Socialministeriets satspuljemidler og patienternes egen entusiasme gjorde værkstedet muligt.

"Patienterne arbejdede gratis en hel måned med at få sat den gamle badebygning i stand og skaffe brugte møbler. Det betyder meget, at de selv har fået ejerskab til stedet. Og selvom vi i vores snedkerværksted har værktøj, der kan være farligt, har vi aldrig haft problemer med, at værktøjet er blevet brugt forkert eller fjernet," fortæller sygeplejerske Pia Knudsen fra R4.

De indlagte får hver især lagt en individuel plan, og de deltager aktivt i opgaver som madlavning og rengøring. De har mulighed for at arbejde i værkstedet hver dag fra kl. 9.30-15, og derudover får de tilbud om motion, samtalegrupper, psykologhjælp m.m. Der satses på at give patienterne så udstrakt frihed som muligt, og de har f.eks. selv nøgler til deres værelser.
 

Vasker personalets biler

Under rundvisningen på R4 bliver sygeplejerske Elisabeth Myhre standset af en patient, der skal have hendes bilnøgle. Patienten lider af OCD og har rengøringsmani.

"Men vi har fundet en god løsning. I dag gør han personalets biler rene mod betaling," fortæller afdelingssygeplejerske Elisabeth Myhre og understreger, at forudsætningen for de gode resultater på R4 er, at personalet viser tillid og går i dialog med patienterne om at finde ud af, hvad de gerne vil lave på afdelingen:

"Vi kan som personale have mange løsninger for patienten. Men det vigtige er, at patienten selv finder frem til en motivation. Og vi kan se, at arbejdet i værkstedet giver mening. Patienterne møder alle sammen op til morgenmøde og tager mange konflikter indbyrdes. På den måde får de nogle sociale kompetencer, som de kan bruge, når de skal ud i samfundet igen og ikke altid har en kontaktperson til at hjælpe," siger Elisabeth Myhre.
 

Arbejde afleder selvmordstanker

For flere af de udenlandske patienter har værkstedet også den positive sidegevinst, at de nu kan sende deres løn på omkring 570 kr. hver 14. dag hjem til familien. F.eks. har en af de indlagte på den måde kunnet betale sin søns skoleuniform.

Det giver patienterne en værdighed, at de kan bidrage til familien. En af patienterne har f.eks. været meget plaget af selvmordstanker. Hans fremtid er meget usikker. Han afsoner en behandlingsdom i Danmark og skal udvises efter endt behandling. Men han siger selv, at arbejdet i værkstedet afleder hans tanker," fortæller Pia Knudsen, som understreger, at det tætte tværfaglige samarbejde mellem bl.a. sygeplejersker, håndværksfagligt personale og andet sundhedsfagligt personale er helt afgørende for projektet.
 

Tillid til patienterne

De foreløbige erfaringer er, at den strukturerede hverdag og udstrakt medindflydelse er med til at etablere et miljø, hvor patienten får mulighed for at arbejde aktivt for egen helbredelse.

"Patienterne bliver mere opmærksomme på hinanden. De lærer at indgå relationer med andre mennesker. Vi holder f.eks. også personalemøder på værkstedet. Hele deres selvværd bygges op, når de har et job," fortæller Pia Knudsen og understreger, at personalets tillid til patienterne samt troen på, at forandring er mulig, er afgørende for den gode stemning på R4.

Det kan 32-årige patient Morten (navnet ændret, red.) godt skrive under på. Han har afsluttet et forløb på den lukkede afdeling og er nu kommet tilbage til R4 et par måneder, fordi han i en periode har været udsat for grove chikanerier i et boligkvarter i København:

"Når man kun har prøvet de lukkede afdelinger, kan man godt få et indtryk af, at man er en fange. Siden jeg kom her på R4, har jeg fået en helt anden indstilling til psykiatrien. At psykiatrien ikke er fangenskab, men i virkeligheden handler om frihed."
 

RETSPSYKIATRISK UDSLUSNING

R4 er en åben retspsykiatrisk afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Hovedparten af patienterne har en anbringelsesdom, og opholdet på R4 skal ruste dem til et liv uden for hospitalet. Det betyder, at en ændring eller en endelig ophævelse af dommen foretages af retten i modsætning til en behandlingsdom, hvor overlægen bestemmer frihedsgrader, udskrivning, genindlæggelse m.m.

R4 har 27 patienter indlagt, hvoraf de 11 er tilknyttet værkstedet. Der er 16 ansatte - heraf seks sygeplejersker.

Kilde: Psykiatrisk Center Sct. Hans. 
 

TILBUD PÅ R4

Hver patient har enestue, og der lægges en struktureret ugeplan for hver enkelt indlagt. Patienterne hjælper i fællesskab med at løse de praktiske opgaver såsom rengøring. Et af målene med afdelingen er at skabe en kultur for læring, som styrker patienternes faglige og sociale kompetencer og ruster patienterne til en fremtid efter udskrivelsen.

Ud over arbejdet i værkstedet har patienterne mulighed for at få undervisning i bl.a. dansk, matematik og engelsk, og de tilbydes at deltage i samtalegrupper, hvor der f.eks. arbejdes med kognitiv bearbejdning og udvikling af den enkeltes empatiske evner. Efter udskrivelsen følges patienterne af opsøgende psykiatrisk team for retspsykiatriske patienter.