Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Haveaffald og højt blodtryk

Tjek på trykket. Sundhedsbussens sygeplejersker i Roskilde kender alt til, at mænd ikke prioriterer egen sundhed særlig højt. Derfor har de kørt bussen ud på den lokale genbrugsplads for at møde mændene til en snak om sundhed og et tilbud om måling af dæk- og blodtryk.

Sygeplejersken 2010 nr. 12, s. 28-30

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

SY-2010-12-28a
Bente Jensen tilbyder både dæk- og blodtryksmåling til genbrugspladsens besøgende mænd.
Foto: Simon Klein-Knudsen

"Hej. Kender du dit blodtryk?"

Sygeplejerske og professionsbachelor i ernæring og sundhed, Bente Jensen, smiler venligt til en ældre mand, som er i gang med at tømme sin trailer for haveaffald. Hun har for et øjeblik forladt Sundhedsbussen, der er parkeret på en genbrugsplads i Roskilde, for at skabe kontakt til nogle af pladsens kunder.

Selvom omgivelserne ikke inspirerer til hverken kostomlægning eller øget motion, er der alligevel en særlig grund til, at Roskilde Kommunes Sundhedscenter har valgt at trille bussen ud blandt containerne med "Småt Brændbart" og "Hvid Sanitet". Det er her, mændene er, og det er deres tur til at få en snak om sundhed med en af sygeplejerskerne fra bussen. Sundhedscenterets erfaringer er nemlig, at langt færre mænd end kvinder prioriterer deres helbred særlig højt.

Manden ved traileren smiler lidt genert tilbage og fortæller, at han har diabetes. Det har han haft i over 40 år, så han får regelmæssigt tjekket sit blodtryk. Bente Jensen hiver i stedet en dæktryksmåler frem og tilbyder ham at få tjekket bildækkene.

"Vi vil i kontakt med mændene, for mange af dem er for dårlige til at vurdere deres egen sundhed. Det gør vi her ved at gøre opmærksom på, at ligesom det er vigtigt, at de kender dæktrykket i bilen, er det også vigtigt, de kender deres blodtryk," fortæller hun.

Ved en stor blå container med kasserede møbler har kollegaen Christina Olofsson Sørensen, som er sygeplejerske og diætist, fået lokket far og søn væk fra formiddagens praktiske gøremål og ind i Sundhedsbussen til en snak om sundhed og risikoen for forhøjet blodtryk.

"Jeg tror, det er fornuftigt lige at få tjekket en gang imellem," siger 41-årige Jakob Bo, mens han ruller ærmet op, så Christina Olofsson Sørensen kan komme til. Hans far, 69-årige Peter Bo, kan ikke huske, hvornår han sidst har fået målt sit. Jakob Bo mener selv, hans eget blev målt for et års tid siden, "men det er ikke lige noget, jeg tænker over i det daglige," siger han.

Begge mænd har lige været ude og knokle med affaldssorteringen, så det er nødvendigt at måle blodtrykket over flere gange for at få et mere præcist tal. Christina Olofsson Sørensen lader der gå lidt tid imellem målingerne, men kan alligevel konstatere, at både far og søn har for højt blodtryk.

"Det ser ikke så godt ud," siger Jakob Bo og rynker panden. Målingen er ikke, hvad han havde regnet med, og Christina Olofsson Sørensen forklarer, at man ikke nødvendigvis kan mærke faresignalerne, hvis blodtrykket er for højt: "Det er en god idé, hvis du får det tjekket hos din egen læge inden for fire ugers tid," opfordrer hun, og Jakob Bo lover at få det gjort. Peter Bo, hvis kone har en blodtryksmåler derhjemme, vil også prøve fremover at blive bedre til at huske selv at bruge den.

"Det er klassisk, at de har forhøjet blodtryk uden at vide det," siger Christina Olofsson Sørensen, efter de to mænd er sendt tilbage til dagens arbejde med nogle pjecer og en opfordring om fremover at være mere opmærksom på deres eget helbred og huske regelmæssige tjek hos lægen.

SY-2010-12-28bSygeplejerske Bente Jensen måler blodtryk på dagens første gæst. Foto: Simon Klein-Knudsen

Sundhed i Silvan

Selvom Sundhedsbussen har næsten lige så mange mandlige brugere som kvindelige, når den kører rundt i Roskilde Kommune, er det typisk, at mændene ikke er særlig vidende om, hvordan deres generelle sundhedstilstand er.

"Især mænd under 50 år er ikke klar over, at de har en større risiko for forhøjet blodtryk end kvinder, og der er også færre af dem, der overhovedet kender deres blodtryk," siger hun og forklarer, hvordan hun og kollegerne snakker med mændene om deres helbred:

"Det kan virke en smule intimiderende på dem, at de lige pludselig skal forholde sig til, at de faktisk ikke er så sunde, som de måske troede. Men vi vil gerne fange dem, før de bliver rigtig syge, og selvom de kun får målt et enkeltstående tilfælde her, kan vi snakke med dem om, hvorfor det er vigtigt, de husker at følge det op hos deres egen læge," siger hun.

Derfor er det heller ikke sidste gang, at sygeplejerskerne fra Sundhedsbussen målretter indsatsen mod mændene på genbrugspladsen. I denne uge, hvor den internationale Mænds Sundhedsuge løber, holder bussen ved Silvan i Roskilde, hvor sygeplejerskerne i løbet af ugen igen vil forsøge at få kommunens mandlige borgere til at blive bedre til at opprioritere eget helbred.