Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Bismervægt og Boel-test

Visit. Ny føljeton sender Dansk Sygeplejeråds formand i klinik. Første besøg i rækken er sundhedsplejen i Københavns Kommune.

Sygeplejersken 2010 nr. 15, s. 26-27

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

1510-26-01-1
Sundhedsplejerske i Københavns Kommune Marie Weitze (tv.) og Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen på vej ud på familiebesøg på Amager. Marie Weitze kan have op til tre familiebesøg om formiddagen og et par stykker igen i eftermiddagstimerne. "Vores børnetal er voldsomt stigende, og det skaber udfordringer for os, fordi økonomien ikke helt følger med demografien. Derfor skal vi enten sænke antallet af besøg eller være kortere tid hvert sted i fremtiden," fortæller Marie Weitze. Foto: Simon Klein-Knudsen

En lille pige, der absolut ikke vil ligge på maven, og BOEL-test af en otte måneder gammel dreng. Det var nogle af de udfordringer, Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen oplevede, da hun fulgtes med sundhedsplejerske Marie Weitze, som er ansat i område Amager, det største distrikt i Københavns Kommunes sundhedspleje.

Første besøg er hos Dagmar på 2½ måned og hendes mor Louise. Pigen, der både bliver vejet og målt under besøget, vil kun ligge på ryggen, og det kan give risiko for fladt og evt. skævt baghoved. Løsningen er dog ligetil, forklarer Marie Weitze:

"Når Dagmar ligger på maven, så rul et håndklæde og læg det under hendes bryst. Så får hun støtte til at løfte hovedet."

Efter ca. 40 minutter hos Dagmar og Louise cykler Marie Weitze og Grete Christensen videre til næste besøg hos Kalle på otte måneder og hans forældre. Formålet med besøget er, at Marie Weitze skal gennemføre en BOEL-test på Kalle. Han klarer testen uden problemer.

Både Dagmar og Kalle kommer til at møde sundhedsplejen igen. Ikke bare i spædbarnsalderen, men også når de starter i skole.

Ny opgave fra årsskiftet

"Københavns Kommune har besluttet, at vi sundhedsplejersker skal overtage ind- og udskolingsundersøgelserne af kommunens skolebørn fra 1. januar 2011. Det er en stor udfordring, som vi glæder os meget til," fortæller Marie Weitze og fortsætter:

"For at kunne overtage ind- og udskolingsundersøgelserne fra skolelægerne skal alle kommunens sundhedsplejersker på et seksdages kursus. Selv om det ikke er alle sundhedsplejersker, der kommer til at varetage undersøgelserne, har kommunen alligevel valgt, at vi alle skal på kursus, fordi det skaber fleksibilitet i hverdagen, at alle kan varetage opgaven."

Netop placeringen af ind- og udskolingsundersøgelser hos landets sundhedsplejersker har været en mærkesag for Dansk Sygeplejeråd. Derfor er Grete Christensen glad for, at også landets største kommune, København, har besluttet at lade sundhedsplejerskerne varetage opgaven. Hun siger:

"Mange kommuner landet over gør det allerede. Det er rigtig positivt, at vi har fået brudt lægernes monopol på det område, selv om det bestemt var en hård kamp. Men nu får alle landets skolebørn de undersøgelser, de har brug for, samtidig med at sundhedsplejerskerne kan anvende deres kompetencer endnu mere." 

SUNDHEDSPLEJERSKEUDDANNELSEN

Sundhedsplejerskeuddannelsen tager i dag et år, heraf 21 dages klinisk uddannelse. Uddannelsen er en videreuddannelse oven på sygeplejerskeuddannelsen. Både Professionshøjskolen Metropol i København og VIA University College i Århus udbyder den, og det er muligt enten at få SU eller tjenestefrihed med løn under uddannelsen.

Dansk Sygeplejeråd har længe arbejdet for at få gennemført en gennemgribende revision af sundhedsplejerskeuddannelsen, så den afspejler sundhedsplejerskernes udvidede funktionsområde, herunder bl.a. varetagelse af ind- og udskolingsundersøgelser. Uddannelsen forventes at blive etableret som en 1½-årig specialuddannelse på masterniveau.

Kilde: Dansk Sygeplejeråd.

SUNDHEDSPLEJEN I KØBENHAVNS KOMMUNE

Københavns Kommune har ca. 190 sundhedsplejersker ansat. Sundhedsplejerskernes grundydelse er at yde sundhedspleje til børn i alle aldre og deres forældre. Der fødes hvert år omkring 8.000 børn i kommunen. Som noget nyt skal sundhedsplejerskerne i Københavns Kommune fra 1. januar 2011 varetage udvidede ind- og udskolingsundersøgelser af kommunens skolebørn. Det drejer sig om ca. 7.500 undersøgelser årligt.

Kilde: Københavns Kommune.