Skal kommunen bestemme, om borgerne må ryge i deres eget hjem? I Aalborg Kommunes socialpsykiatri satte man brugernes rygning på dagsordenen til overraskende glæde for både medarbejdere og brugere.
Psykolog, jurist, kommunikatør og sygeplejerske. Rollerne er mange og forskelligartede for de tre sygeplejersker og udskrivningskoordinatorer på Herning Kommunes fremskudte visitationsenhed på Regionshospitalet Herning, hvor formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen var i klinik.
Halvdelen af alle teenagere med diabetes har svært ved at passe behandlingen. På Hillerød og Glostrup Hospital er 68 unge mellem 13 og 18 år i gang med at afprøve en ny metode, der skal gøre det lettere at indpasse behandlingen af diabetes i deres ungdomsliv.
Sundhedshuset på Nørrebro tilbyder en bred vifte af gruppeaktiviteter inden for sundhedsplejen. De bygger på en bevidst forståelse af bl.a. begreberne integration, kultur og sundhed. Erfaringerne er gode, og artiklen giver inspiration til sundhedsfremmende gruppeaktiviteter.
Artiklen beskriver den adfærd, der kan give mistanke om, at en patient er torturoffer, og anbefaler, at sygeplejersken reagerer, hvis hun mener, en patient har behov for behandling for senfølger efter tortur. Artiklen er skrevet på baggrund af et bachelorprojekt.
Kl. 20.12 kommer den første af Frank og Lones tvillinger til verden, og den anden følger hurtigt derefter. Alt er gået fint, og mor, far og børn nyder hinanden, indtil klokken nærmer sig kvart over tolv, og en sygeplejerske træder ind ad døren og forbereder familien på, at man desværre bliver nødt til at sende dem hjem nu.
”Bruger man sig selv i plejen, får man brug for en computer, fordi man vil hjælpe patienten eller borgeren med den bedste pleje, baseret på aktuel viden. Hvordan skulle man ellers finde den viden i en fart?”
Man kan ønske sig en bog eller forkæle sig selv med en, her er fire bud på bøger, der er faglige, fornøjelige eller faretruende. Spring om bord, hvis du har brug for at fodre din indre læsehest – eller prøve nye smagsoplevelser.
Kronisk syge teenagere hører hverken til på børne- eller voksenafdelingen, og for mange af dem er det svært at følge behandlingen. På Rigshospitalet er to sygeplejersker med til at udvikle nye metoder, der kan hjælpe teenagere med at passe deres behandling og leve et ungdomsliv trods sygdom.
”Man bliver socialt isoleret, når man ligger længe på hospital. Derfor er det rigtig vigtigt, at der er mødesteder for unge patienter,” siger 17-årige Thore Helleskov, som blev hjertetransplanteret i sommer og brugte Rigshospitalets særlige ungecafé under den lange indlæggelse.