Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På job: Hun udbreder viden om svære sår

Ekspertsygeplejerske. Hvidovre Hospital har som et af de første ansat en sårsygeplejerske med hele hospitalet som arbejdsområde.

Sygeplejersken 2010 nr. 6, s. 26-27

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

0610-27-01-1
Tryksåret på patientens hæl ser pænt ud. Men det skal aflastes, og den aflastning, madrassen giver, er ikke tilstrækkelig, forklarer sår-sygeplejerske Anne Ørskov. Foto: Søren Svendsen

"Det var godt, du kom, Anne," siger sygeplejerske Fereba Khwaja. Det er mandag formiddag, altid en travl dag for sårsygeplejerske Anne Ørskov, Hvidovre Hospital. Der er patienter, der skal tilses, patienter med komplicerede eller alvorlige sår, som hun har været ude hos før. Og så er der de nye, som Mogens Karlsen, der er kommet ind i weekenden.

Han har en sort tå, og selv om han har en tid på Bispebjerg Hospitals Videncenter for Sårheling førstkommende torsdag, vil geriatrisk afdeling alligevel gerne have Anne Ørskov til at se på den.

Mogens Karlsen har ikke bare en nekrotisk tå. Han har tynd hud og dårligt blodomløb, og han har hudafskrabninger på knæene, et tryksår på bagsiden af læggen, som er opstået ved en undersøgelse, og små sår oven på fire af fem tæer på den ellers gode fod.

Anne Ørskov kigger, renser, piller dødt væv og skorper af og lægger forskellige bandager på de forskellige typer sår, mens hun fortæller patienten, hvordan det står til, og løbende gennemgår den sårplan, hun lægger for patienten, med afdelingens eget personale. Sygeplejerske Fereba Khwaja har en meget interesseret sygeplejestuderende med, som også lige får en gennemgang af det fugtige sårmiljø og et par grundprincipper i sårbehandlingen.

"Og så må vi snakke om, hvordan du kan være opmærksom på, at du ikke får tryk af dine sko, når du skal hjem igen," siger Anne Ørskov til patienten. Hun har prikket ham under fødderne og konstateret, at han har nedsat følelse. "Det du ikke kan mærke, det må du lære at se."

Sårsygeplejerskens arbejdsplads er hele Hvidovre Hospital. Hun tilser og behandler komplekse sår, men har også ansvaret for at opbygge viden og systemer på hele sygehuset. Risikoscreening for tryksår, et netværk af nøglepersoner i afdelingerne og i portørgruppen m.m.

Andre opgaver løser hun i samarbejde med såreksperter andre steder i regionen, f.eks. afprøvning af madrasser i forbindelse med et stort udbud. Når eftermiddagens opgaver er løst, skal hun lige ud og hente to madrasser til afprøvning. Hun sover selv en nat på hver. Komforten er også vigtig, de forebyggende egenskaber, som firmaerne udførligt har dokumenteret, kan ikke stå alene.

Hvad skal man specielt kunne i en funktion som din?

"Først og fremmest skal man have uddannelse i sårbehandling og projektarbejde. Men praktisk erfaring er også godt, og det er en fordel at kende huset," siger Anne Ørskov, der var klinisk oversygeplejerske i neurorehabiliteringen, før hun tog den længerevarende efteruddannelse i sår.

"Når man skal organisere ting, er der meget, der går nemmere, hvis man kender de mennesker, man skal have til at gøre noget."  

HVAD ER DIN BEDSTE OPLEVELSE MED EN PATIENT I DEN SIDSTE UGES TID?

"Det er den patient, jeg skal ned til om lidt, en patient med rosen, som jeg har lavet kompressions- og sårbehandling på. Han kom ind med et ben, der var hævet til dobbelt størrelse, og vanvittige smerter. Nu er såret helet, hævelsen næsten væk, og han har ikke ondt. Smerter i forbindelse med sår er meget vanskelige og kræver anden behandling end andre smerter. Det har jeg et godt samarbejde med lægerne om."