Forsker: Krisen er hurtigt overstået

Nyuddannede sygeplejersker har svære vilkår på arbejdsmarkedet i øjeblikket. Men der er tale om en kort periode, vurderer arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet. Inden for få år vil der igen være stort behov for sygeplejerskerne.

2010 satte en kedelig rekord for nyuddannede sygeplejersker. For første gang kunne dimittender opleve igen og igen at blive mødt med et ”nej tak, desværre”, når de forsøgte at starte karrieren. Om kort tid står nye hold sygeplejersker i hele landet klar til arbejdsmarkedet, og det kan også blive en svær periode for dem.

Men nedgangstiderne vil være kortvarige, siger arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet, Bent Greve: ”Min vurdering er, at der bliver brug for flere sygeplejersker de kommende år. I den forstand er den nuværende situation en kort overgang med en relativt høj grad af ledighed,” siger han. 

Sygeplejerskerne er i en særlig situation, fordi de i øjeblikket befinder sig som faggruppe i en udvikling med modsatrettede faktorer. ”På den ene side bliver stadigt flere ældre raske og har derfor brug for mindre pleje. Grænsefladerne mellem, hvad sygeplejersker skal gøre, og hvad man vælger at overlade til andre faggrupper, rykker sig også,” siger Bent Greve.

Han mener alligevel, at efterspørgslen på sygeplejersker sandsynligvis vil stige: "Der er meget, der tyder på, at man om få år vil få brug for alle de sygeplejersker, der i dag er uden for arbejdsmarkedet, fordi deres ældre kolleger går på pension. Derfor er det vigtigt, man vedligeholder deres kvalifikationer og kompetencer, så de kan komme tilbage igen.”

Forsigtig optimisme i Region Midt

I Region Midtjylland oplever Dansk Sygeplejeråd også presset på de nye sygeplejersker.

”Der er ansættelsesstop i hele Region Midtjylland og i flere store kommuner. Det er ganske belastende for de nyuddannede sygeplejersker. Sidste år er noget af det værste, vi nogensinde har set,” fortæller kredsnæstformand i Region Midtjylland Bente Alkærsig Rasmussen.

Det skyldes, at det normale arbejdsmarked for sygeplejersker er delvist sat ud af kraft pga. besparelser. Hun aner dog håb forude: ”Den nyeste opgørelse viser, at der fra oktober til november 2010 er sket et fald i ledige nyuddannede fra 76 til 48, og det er rigtig godt. Der er altså stillinger at få nogle steder i regionen,” siger hun.

Selvom tallene viser en fremgang i beskæftigelsen, er der fortsat stor grund til at være opmærksom på ledigheden.

”Jeg er stadig meget bekymret for de nyuddannede. Sidst vi så massiv ledighed blandt sygeplejerskerne, er over 30 år siden, så det er alarmerende, at den er så høj nu. Vi skal derfor få arbejdsgiverne til at være opmærksomme på det og tænke over, hvor mange muligheder der er for at ansætte sygeplejersker. Mit indtryk er, de ikke alle er klar over det,” siger hun.

Emneord: 
Arbejdsmarked
Sygeplejestuderende
Krise