Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hæder til tre unikke sygeplejersker

Tre danske sygeplejersker har modtaget den fornemme Florence Nightingalemedalje, som Internationalt Røde Kors uddeler. Medaljen gives til sygeplejersker, som har udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder og for pionerarbejde i det offentlige sundhedsvæsen.

Sygeplejersken 2011 nr. 12, s. 52

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY-2011-12-52-1aFoto: Søren Svendsen
 

”De er alle tre sygeplejersker, som med deres dynamiske og visionære tilgang til professionen har gjort en positiv forskel for mange mennesker. De er sygeplejersker i ordets bedste betydning,” siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd. Sammen med generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, overrakte hun medaljerne til hele tre sygeplejersker ved en ceremoni i Røde Kors’ lokaler på Frederiksberg i København i starten af juni. De tre modtagere, Claus Bakke, Charlotte Dong McIntyre og Inger Hee, var alle meget stolte.

”Jeg er enormt beæret over medaljen. Det er den højeste udmærkelse, man kan få som sygeplejerske. Jeg er specielt stolt over, at det er mine kollegaer og Røde Kors, som anerkender min indsats,” fortæller Claus Bakke.

Ud over det sædvanlige

Hvert andet år uddeler Internationalt Røde Kors den prestigefyldte Florence Nightingale-medalje til sygeplejersker, der har udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder. Medaljen, der også gives for pionerarbejde inden for offentlig sundhed, er uden sidestykke i sygeplejen. Det er den fornemmeste udmærkelse, en sygeplejerske kan få.

I Danmark er det Dansk Sygeplejeråd, der indstiller kandidaterne til Florence Nightingale-medaljen. ”Det er tre sygeplejersker, som på hver deres måde har lavet et stykke arbejde ud over det sædvanlige. De har gjort en verden til forskel for de mennesker, de har hjulpet, hvad enten det er døende i Danmark eller ofre for krig ude i verden,” siger Anders Ladekarl.

Florence Nightingale-medaljen blev uddelt første gang i 1920. Siden dengang har kun 29 danske sygeplejersker modtaget medaljen.

Charlotte Dong McIntyre

Charlotte Dong McIntyre, født 1957, arbejder som ledende afdelingssygeplejerske på Ærø Hospital under Odense Universitetshospital. Hun har adskillige gange været udsendt til verdens brændpunkter som operationssygeplejerske for Røde Kors. Bl.a. til Tchad, Eritrea, Kenya, Tjetjenien og Sudan. I Tjetjenien overlevede Charlotte Dong McIntyre et voldsomt attentat mod Røde Kors-medarbejdere, hvor seks af hendes kollegaer blev dræbt. Hun får Florence Nightingale-medaljen for sin enestående kulturforståelse i de lande, hvor hun har arbejdet. Og for sit store mod med at arbejde på farefyldte missioner.

Claus Bakke

Claus Bakke, født 1965, arbejder som ledende afdelingssygeplejerske ved Forsvarets Felthospital på Vordingborg Kaserne. Han har adskillige gange været udsendt af hæren til krigsområder i Kosovo, Irak og Afghanistan. Claus Bakke får Florence Nightingale-medaljen, fordi han har udvist et exceptionelt lederskab i forhold til at organisere sygepleje for militært personel og for civile. Derudover har han udført et bemærkelsesværdigt arbejde med at indsamle dokumentation og statistik fra de felthospitaler, hvor han har arbejdet. Hans indsats har givet vigtig viden om sygepleje ude i felten.

Inger Hee

Inger Hee, født 1946, arbejder som konsulent ved Gentofte Kommune. Hun har i det meste af sin sygeplejerskekarriere arbejdet for at forbedre forholdene for døende patienter. Inger Hee har været en pioner i forhold til at oprette hospicer, og det var på hendes initiativ, at Danmarks første hospice åbnede i 1992. Hun har desuden arbejdet for at forbedre dialogen mellem den døende, de pårørende og det lægefaglige personale. Inger Hee får tildelt Florence Nightingale-medaljen, fordi hun er den primære ansvarlige for, at der er blevet udviklet hospicer for døende i Danmark. I dag er der hospicer i alle danske regioner.

690%20Medalje%20i%20aeske

Om Florence Nightingalemedaljen

Florence Nightingalemedaljen blev indstiftet i 1912 ved den 9. Internationale Røde Kors og Røde Halvmåne Konference som tegn på anerkendelse af det store uegennyttige arbejde, Florence Nightingale udførte under Krimkrigen.

Medaljen bliver uddelt af Internationalt Røde Kors hvert andet år. I Danmark indstiller Dansk Sygeplejeråd kandidaterne. Der kan højst uddeles 50 medaljer ad gangen på verdensplan.

Modtageren skal have udvist exceptionelt mod og opofrelse i konflikt- og katastrofeområder eller have udført pionerarbejde inden for offentlig sundhed. Medaljen kan gives posthumt, hvis modtageren er faldet i aktiv tjeneste.