Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Self-efficacy og ambulante patienter med leddegigt

Tre ambulatorietyper ruster i forskellig grad patienterne til at tro på egne evner til at håndtere konkrete problemer. Det viser et ph.d.-studie, som peger på, at et sygeplejedrevet ambulatorium i højere grad øger patienternes self-efficacy end et læge- eller patientdrevet ambulatorium. Ph.d.-afhandlingen blev forsvaret den 28. juni 2011.

Sygeplejersken 2011 nr. 14, s. 62

Af:

Jette Primdahl, sygeplejerske, MHH, ph.d.

Leddegigt er en kronisk sygdom, som kan blusse op med mellemrum. Det er vigtigt for sygdommens forløb, at personer med leddegigt selv har tillid til, at de kan håndtere deres gigt i hverdagen. Self-efficacy handler om tro på egne evner til at håndtere forskellige konkrete problemer eller opgaver og måles typisk vha. spørgeskemaer.

Ph.d.-studiet er en del af et studie, hvor traditionel ambulant opfølgning i lægeambulatorium sammenlignes med et sygeplejedrevet ambulatorium og et patientdrevet ambulatorium. I det sidste ambulatorium har patienterne ikke faste kontroller, men skal selv henvende sig ved behov. I alt 287 ambulante patienter med stabil leddegigt deltog i studiet, som blev gennemført i et samarbejde mellem Gigthospitalet i Gråsten og Gigtambulatoriet på Vejle Sygehus.

Ph.d.-studiet undersøger bl.a., om der er forskel på, hvordan deltagernes self-efficacy udvikler sig over det første år i studiet afhængigt af, hvilken af de tre typer ambulatorier patienterne er blevet fulgt i. Patienter, der ved lodtrækning er blevet fulgt hos sygeplejerskerne, udvikler større tillid til, at de kan håndtere konkrete problemer i forbindelse med deres gigt i forhold til dem, som er fulgt i lægeambulatoriet eller det patientdrevne ambulatorium. Der var derimod ingen forskel mellem grupperne i udvikling af smerter, træthed og kontrol af sygdommen.

For at få et indblik i patienternes erfaringer har forfatteren interviewet grupper af patienter fra de tre forskellige typer ambulatorier. Det er meget vigtigt for patienternes følelse af tryghed og tillid, at de ser de samme personer, når de kommer til de ambulante kontroller, så de har mulighed for at lære deres behandlere at kende. Dette behov opfyldes især i sygeplejeambulatoriet i dag. Hvis patienterne har smerter eller oplever opblussen i sygdommen, er det vigtigt for patienterne, at de har nem adgang til at henvende sig til læger eller sygeplejersker, der ved noget om leddegigt. Det er også af betydning for patienterne, at de får hjælp til at vurdere, om de stadig får den rette medicinske behandling, og om nye symptomer f.eks. handler om overanstrengelse eller opblussen i leddegigten. 

Vejledere på afhandlingen var professor, dr.med. Kim Hørslev-Petersen, Kong Christian X’s Gigthospital og Institut for Regional Sundhedsforskning ved SDU, og professor, Dr. PH Lis Wagner, Enhed for Sygeplejeforskning ved SDU.

Jette Primdahl er ansat på Kong Christian X’s Gigthospital i Gråsten.

Ph.d.-afhandlingen ”Self-efficacy in outpatients with rheumatoid arthritis” kan lånes via biblioteket eller rekvireres som pdf-fil hos forfatteren.