Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Patienterne kan mere end vi tror

Sundhedsvæsenet skal innovere sig ud af de økonomiske udfordringer ved at flytte fokus fra patienternes problemer til deres egen kapacitet. Det mener Anna Birte Sparvath, chefsygeplejerske ved Hospitalsenheden Horsens.

Sygeplejersken 2011 nr. 20, s. 26-27

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY-2011-20-26-1a
Foto: iStock 

Grundlæggende handler det om nytænkning, mod til selvransagelse og en helt ny måde at opfatte den gængse rollefordeling mellem patienter og sygeplejersker på.

”Mange patienter kan nemlig mere end det, de selv tror. Og langt mere, end sygeplejerskerne lader dem gøre,” forklarer Anna Birte Sparvath, chefsygeplejerske ved Hospitalsenheden Horsens og initiativtager til ”Fra patient til borger – fremtidens sygepleje”. Et initiativ, der ifølge chefsygeplejersken kan vende op og ned på hele tankegangen inden for sundhedsvæsenet.

”Vi har mange ressourcestærke patienter, der møder os med klare forventninger. De fokuserer på deres egen behandling og underbygger deres ønsker med kendskab til behandlingen. Samtidig er de parate til at anvende ny teknologi,” siger Anna Birte Sparvath, som mener, at mange nutidens patienter er meget kompetente i forhold til deres egen situation.

”Som sygeplejersker skal vi turde møde den gruppe patienter på en sådan måde, at den enkelte patient bruger sine kompetencer. Vi skal i højere grad give plads til, at patienten udnytter sin egen kapacitet.”

Tanken er, at når patienten får lov til at anvende sin egen kapacitet, giver det bedre kvalitet og bidrager til et mindre ressourceforbrug, samtidig med at personalet får mere tid til de patienter, der er knap så ressourcestærke. 

”Vi lader den kompetente borger blive i borgerrollen, når han eller hun bliver indlagt. Vi gør ikke vedkommende til patient,” siger Anna Birte Sparvath og nævner opgaver som screening og monitorering som oplagte opgaver, den kompetente patient selv kan løse.  

Vision

Projektet ”Fra patient til borger – og fremtidens sygepleje” har en klar vision:

”At fremtidens sygepleje tager udgangspunkt i borgerens egen kapacitet, og at sygeplejen inspirerer øvrige sundhedsprofessionelle til også at anvende og styrke borgernes egen kapacitet.”

Læs mere på www.regionshospitalet-horsens.dk

Opbakning fra medarbejdere

Selv om initiativet kun lige er blevet sat i søen, er der allerede opbakning til tankerne bag projektet fra både ledere og medarbejdere på hospitalet. Det fortæller Tina Pasgaard og Jytte Greve, som er henholdsvis oversygeplejerske på hospitalets kvindeafdeling og fællestillidsrepræsentant for sygeplejersker og radiografer på hospitalet.

”Vores arbejdsmiljø er præget af evige krav om effektivitetsforbedringer. Det betyder, at mange sygeplejersker oplever et dagligt dilemma mellem at være nærværende og omsorgsfuld over for patienten og samtidig skulle løbe rundt for at få enderne til at mødes. Der er bestemt behov for nytænkning,” udtaler Tina Pasgaard.

Fællesstillidsrepræsentant Jytte Greve er enig. Hun frygter, at den nuværende økonomiske smalhals langsomt kvæler sundhedsvæsenet.

”Vi kan ikke blive ved med at klare hverdagen, som den ser ud nu. Men vi har meget svært ved at ændre på vores rammer, altså økonomi og normeringer. Derfor er det nødvendigt, at vi selv tænker kreativt og fagligt. Faktisk mener jeg ikke, at vi har råd til at lade være med at nytænke,” siger Jytte Greve.
 

Sygeplejerskerne har den tætte kontakt

I Dansk Sygeplejeråd Kreds Midtjylland følger kredsnæstformand Gert Petersen initiativet.

”Der er ingen tvivl om, at øget inddragelse af patienter er en stor gevinst for sundhedsvæsenet. I fremtiden bliver pleje og behandling mere individuelt tilrettelagt, og det sker i langt højere grad i et samspil mellem patienten og de sundhedsprofessionelle. Det kræver, at de sundhedsprofessionelle ser patienten og de pårørende som en ressource

Og det er helt naturligt at tage udgangspunkt i sygeplejen, fordi det er sygeplejerskerne, der har den daglige tætte kontakt med patienterne,” siger Gert Petersen.
 

Bryd opfattelser

Anna Birte Sparvath peger på, at det handler om at bryde med opfattelsen af den gængse patientrolle og den traditionelle sygeplejefaglige rolle.

”Det ligger dybt forankret i den sygeplejefaglige tradition og i patienternes forventninger, at vi er eksperter på vores felt, sygepleje. Og det er vi, og det skal vi fortsat være. I vores iver efter at opfylde alle disse forventninger og krav, kan vi komme til at fastlåse vores patienter i fastlagte programmer.

Men det er patienten, der er hovedaktør i eget liv. Vores mål er sundhed, patientens mål er livskvalitet. Der kan være forskel, og det er en af grundene til, at vi skal være bedre til at se patienterne som borgere med egen kapacitet. Det vil også betyde, at borgernes forventninger til sundhedsvæsenet, såvel som til eget ansvar og rolle på sigt vil ændres,” siger Anna Birte Sparvath.

Initiativet forventes afsluttet i december 2013.