Sygeplejersken Årgang 2011 nr. 21

I dette nummer

Baggrund

Minister med forebyggelse på sinde

Et regeringsskifte forbundet med spænding og forventning. Det gælder også på sundhedsområdet. Astrid Krag (SF) er en af de yngste ministre på et af de sværeste og tungeste områder. Sygeplejersken har taget en snak med den spritnye minister for sundhed og forebyggelse for at høre mere om SF’erens visioner for sundhedsvæsenet og sygeplejerskerne.

Opdelt hjemmepleje giver specialiserede sygeplejersker

Med tålmodighed og respekt plejer sygeplejerske Mette Borchardt borgere med misbrug og psykisk sygdom i Den Sociale Hjemmepleje i København. Her er hjemmeplejen opdelt i to, og det gør sygeplejerskerne mere specialiserede.

Fag

Tværgående specialteam hjælper diabetespatienten

DiabetesUdrykningen er et udgående diabetesteam på Hillerød Sygehus. Teamet består af fire sygeplejersker, som refererer til en specialeansvarlig overlæge, det kan tilkaldes på alle hverdage og assisterer ved tilrettelæggelse af patientforløb, behandling samt undervisning af personale på alle kliniske afdelinger.

Stomiskole giver nyt liv

Et udviklingsprojekt har vist, at stomiopererede patienter opnår en højere livskvalitet ved at deltage i Stomiskolen med tværfaglige undervisere efterfulgt af et gruppearbejde med metoden guidet egenbeslutning.

Ambulant tilbud giver færre indlæggelser

I Medicinsk Afdeling, Vejle Sygehus, er der i august 2010 etableret et Akut Medicinsk Ambulatorium (AMA), der har til formål at hindre uhensigtsmæssige indlæggelser. Resultaterne af evalueringen viser, at det ambulante tilbud er relevant og kan være med til at mindske antallet af uhensigtsmæssige indlæggelser.

Faglig information

Ph.d.-forsvar: Fra barn til voksen med cystisk fibrose

Vibeke Bregnballe, forskningssygeplejerske, MHH, forsvarer torsdag den 15. december 2011 kl. 14.00 på Århus Universitetshospital, Skejby, Auditorium B, ph.d.-afhandlingen ”Fra barn til voksen med cystisk fibrose”.

I HVERT NUMMER

Dilemma: Nej til behandling

Patienten er livstruende syg, men vil ikke give informeret samtykke til ECT-behandling. For ægtefællen er der derimod ingen tvivl om, at det er den rigtige behandling.

Opfinderprisen

Vinderne af Opfinderprisen kåret i Kvæsthuset

En iltsut, et program til beregning af sondeernærings- og væskebehov og en ny modtagelsesprocedure for gynækologiske patienter. Sygeplejersker bag de tre opfindelser, der vandt Sygeplejerskens Opfinderpris.

Det er drømmen

De har tænkt innovativt og er blevet anerkendt for det, men hvad skal der ske videre med deres kreative opfindelser?

Smarte opfindelser, der gør hverdagen lettere

Dropstativ til barnevognen, en babyvugge til CT-scanneren, en tømbar tube og et par skridsikre overtrækssko. Sygeplejerskers idérigdom er stor, når det handler om at finde på smarte ting og små dimser, der gør hverdagen lettere for personale og patienter.

Tema om patientsikkerhed

Sygeplejersker bliver frontløbere for kvalitet

BEST PRACTICE. Bedre forebyggelse og behandling af tryksår og sepsis på alle hospitaler og tjeklister ved samtlige operationer. Sådan lyder den mission, regionerne sender landets sygeplejersker ud på. Over de næste tre år skal sygeplejerskerne gå forrest og sikre patienterne ved at implementere nye arbejdsgange inden for de tre udvalgte områder.

”Vi troede, vi gjorde det så godt”

Det var en øjenåbner for sygeplejerskerne på sengeafdeling K1 at erfare, at der var patienter, som havde trykspor. Den viden blev omsat i en fokuseret indsats mod trykspor og tryksår, der har resulteret i en bedre behandling og større faglig stolthed.

”Sygeplejerskerne skal ikke vente på lægen”

Akutafdelingen i Kolding har udviklet et sepsisspørgeskema. Det gør sygeplejerskerne i stand til at varetage mere af undersøgelsen af patienten, så behandlingen kan ske hurtigere. Men det er benhårdt arbejde at implementere de nye rutiner, fortæller oversygeplejerske Helle Madsen.