Sygeplejersken Årgang 2011 nr. 6

I dette nummer

Baggrund

En ny beboer kommer sjældent alene

Den kritiske datter, den højtråbende søn, de trætte børn, der forventer, at nu går deres demente mor eller far aldrig mere hjemmefra. Plejecenteret Carolineparken får alle slags pårørende i tale med en opfølgningssamtale tre uger efter indflytningen.

Handel med fupmedicin - et globalt problem

Forfalsket medicin, der kan indeholde bremsevæske, skosværte og rottegift, slår hvert år millioner af mennesker ihjel, især i verdens fattigste lande. Fortjenesten er stor, risikoen lille, og kriminelle bander tjener formuer på handlen.

På patientens præmisser

Sygeplejerskerne Gitte Larsen og Vibeke Mortensen udgør sammen med deres 18 kolleger en del af frontlinjen i distriktspsykiatrien i Region Sjælland. Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen var inviteret en tur i klinikken af de to sygeplejersker.

Fag

Bliv bedre til at hjælpe med spisning

Hjælp til at spise foregår langtfra altid respektfuldt. Det viser 42 feltobservationer gjort på to neurologiske afdelinger i Region Sjælland. Der er brug for fokus på opgaven, så omdrejningspunktet ikke blot er ernæring, men også måltidets sanselige og emotionelle aspekter – til gavn for den patient, som modtager hjælp til at spise.

Faglig information

I HVERT NUMMER

Tema om robotkirurgi

Science Fiction på operationsstuen

Sygeplejerske Jane Petersson fra Aalborg Sygehus har som den første i landet uddannet sig til robotassistent ved kikkertoperationer. en funktion, som tidligere blev varetaget af læger.

Fremtidens kirurgi i kikkerten

En bølge af ny robotteknologi revolutionerer i disse år kirurgien på verdensplan. Patienter og sygehuspersonale er begejstrede, men for hospitalerne kræver det millioninvesteringer.