Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Opgaveflytning løfter kvaliteten i diabetesbehandling

Gennem opgaveflytning og opkvalificering af sygeplejersker til kliniske ekspertsygeplejersker forbedrer Steno Diabetes Center kvalitet, ressourceforbrug og jobtilfredshed for sygeplejerskerne.

Sygeplejersken 2011 nr. 7, s. 46-47

Af:

Kirsten Engelhard Nielsen, ledende oversygeplejerske,

Mette Glindorf, klinisk oversygeplejerske

For andet år i træk har sundhedsprofessionelle kåret Steno Diabetes Center (Steno) til Danmarks bedste endokrinologiske afdeling i Dagens Medicin.

I kraft af en klar strategi for uddannelse og kompetenceudvikling og fokus på opgaveflytning og teamsamarbejde i diabetesbehandlingen har sygeplejerskerne en central rolle og bidrager til, at patienterne får ydelser af høj faglig kvalitet.

Steno har gennem mange år haft gode erfaringer med opgaveflytning mellem faggrupper i tværfaglige team.

Sygeplejerskerne er tovholdere i patientforløb og varetager en stor del af den kronisk syge patients samlede behov for sundhedsfremme, forebyggelse, behandling og screening på et klinisk ekspertniveau. I den seneste lands-patienttilfredshedsundersøgelse udtrykker patienterne stor tillid til den sygeplejefaglige behandling og pleje.

Sygeplejerskernes hverdag er præget af høj grad af selvstændighed og ansvar i opgaveløsningen, men ikke mindst stor jobtilfredshed.
 

Opgaveglidning forudsætter uddannelse

Stenos uddannelsesstrategi beskriver to kompetenceniveauer og suppleres af strategi for sygeplejeforskning. Sygeplejen på Steno har ansat en seniorforsker, og den kliniske sygeplejeforskning skal dels fokusere på sygeplejens kerneydelse: menneskers reaktion på sygdom, og dels fokusere på udvikling af evidens i daglig klinisk praksis.

Alle Stenos sygeplejersker gennemgår et formaliseret internt toårigt uddannelsesforløb (1) til diabetessygeplejerske og sygeplejespecialist i diabetisk øjensygdom.

Uddannelsen er blevet udviklet gennem de sidste 10 år og sikrer, at den enkelte har både reelle og formelle kompetencer til opgaveløsningen. Der er også mulighed for at videreuddanne sig til klinisk specialist med en master- eller kandidatuddannelse.

Uddannelsen til diabetessygeplejerske er opbygget over tre praktikperioder (Type 2-klinikken, Ambulatoriet og Senge-dagafsnittet) samt en teoretisk kompetencegivende uddannelse, som bl.a. indeholder følgende:

  • Modul på diplom eller masterniveau tilpasset den enkeltes interesseområde
  • Kommunikationskursus
  • Insulinjusteringskursus (udviklet i et samarbejde mellem Steno og Region Hovedstadens hospitaler)
  • Internationalt praktisk diabeteskursus for diabetesbehandlere (Steno Education Center).

Uddannelsen til specialist i diabetisk øjensygdom foregår i vores øjenscreeningsklinik. Klinikken drives i samarbejde med øjenafdelingen på Glostrup Hospital og er bemandet af sygeplejersker.

De har gennemgået et uddannelsesprogram, som gør dem i stand til at varetage hele screeningsforløbet fra undersøgelse, information og vurdering af patientens aktuelle øjenstatus til afslutning af patienten. Kun få patienter ses af øjenlæger, hvilket er en god udnyttelse af ressourcer og tilfredsstillende for alle.

Desværre har vi ikke på landsplan en formaliseret diabetessygeplejerskeuddannelse, men vores kompetenceudviklingsprogram er helt i tråd med Dansk Sygeplejeråds tanker om kliniske ekspertsygeplejersker (2). Vi vil opfordre til, at der arbejdes videre med dette perspektiv, som indeholder god ressourceudnyttelse, god kvalitet i patientbehandling samt karrieremulighed og stor jobtilfredshed for sygeplejersker.

Litteratur

  1. http://www.steno.dk
  2. Dansk Sygeplejeråd, Kliniske Ekspertsygeplejersker – bedre sundhedstilbud til kronisk syge. 2007.