Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Svær depression blandt hiv-positive

Ph.d.-afhandlingen ”Hiv og depression” af forskningssygeplejerske, MPH, Lotte Ørneborg Rodkjær, forsvares fredag den 29. april 2011 kl. 14 på Århus Universitetshospital, Skejby, i Auditorium B.

Sygeplejersken 2011 nr. 8, s. 48-49

Af:

Lotte Ørneborg Rodkjær, forskningssygeplejerske, MPH, ph.d., postdoc

Resumé af afhandlingen

Flere end hver fjerde hiv-positiv lider af svær depression.
Depression er underdiagnosticeret hos hiv-positive i Danmark. Der er en sammenhæng mellem depression og nedsat evne til at passe den medicinske behandling, usikker sex og hiv-relateret stress. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.

I undersøgelsen deltog 205 hiv-positive fra Århus Universitetshospital. Resultaterne viste, at 38 pct. af de adspurgte var i risiko for en depression, mens 26 pct. havde en svær, behandlingskrævende depression. Til sammenligning skønnes det, at 3-4 pct. danskere har en depression.

Samme gruppe blev undersøgt igen tre år efter, hvor forekomsten og graden af depressioner var faldet, hvilket formentlig skyldtes, at flere blev sat i behandling for depression efter den første undersøgelse.

Dybtgående interview med hiv-positive viste, at de vedvarende havde overvejelser om, hvem de skulle fortælle om deres hiv-status og konsekvenserne både af åbenhed og hemmeligholdelse. Disse overvejelser gav anledning til bekymring og var en afgørende faktor for udvikling af stress

Det får alvorlige konsekvenser, hvis depressionen ikke opdages og behandles, da det øger risikoen for, at man glemmer at tage sin hiv-medicin og dermed risikerer at udvikle resistens. Depression øger risikoen for usikker sex og dermed risikoen for at smitte andre med hiv.

Screening for depression bør gennemføres regelmæssigt, især på tidspunktet for hiv-diagnosen og inden start på medicinsk behandling for hiv. Undersøgelsen påpeger, at hiv-positive vil have glæde af løbende at drøfte overvejelser om åbenhed om hiv-status med henblik på at reducere hiv-relateret stress og dermed forebygge depression.

Lotte Ørneborg Rodkjær er ansat på Århus Universitetshospital, Skejby.

Opponenter/bedømmelsesudvalg

Professor Glenn Treisman Ph.D, The John Hopkins Hospital, Baltimore, USA, professor, ledende overlæge, dr.med. Henrik Nielsen, Infektionsmedicinsk afdeling, Aalborg Universitetshospital, og seniorforsker Vibeke Zoffmann ph.d., Steno Diabetes Center, København.

Vejledere

Professor, ledende overlæge, dr.med., Lars Østergaard ph.d., Infektionsmedicinsk afdeling Q, Århus Universitetshospital, Skejby, professor Morten Sodemann ph.d., Infektionsmedicinsk afd. Q, Odense Universitetshospital, og afdelingsleder, lektor Kirsten Lomborg ph.d., Afdeling for sygeplejevidenskab, Aarhus Universitet.