Sygeplejersken Årgang 2011 nr. 9

I dette nummer

Baggrund

Fremtidens patient er en e-patient

De er verdens største og mest oversete sundhedsressource. Patienterne. Det skal udnyttes ved, at de bliver i stand til at tage ansvar for deres sygdom, ved f.eks. at søge viden på nettet, så de kan træffe informerede valg i samarbejde med de sundhedsprofessionelle

Nem dokumentation til en travl hverdag

Der skal dokumenteres rigtig meget sygepleje i de accelererede forløb i ortopædkirurgisk afsnit T114 på Herlev Hospital. Men med afkrydsningsskemaer kan det gøres hurtigt og nemt.

Fag

Kontaktsygeplejerske skaber kontinuitet for patienter med lungekræft

Et toårigt sygeplejefagligt udviklingsprojekt i Lungemedicinsk Afdeling J på Odense Universitetshospital viser, at en udfarende og fast gennemgående kontaktsygeplejerske tilknyttet patienten med nydiagnosticeret lungekræft kan optimere patientforløbet. I artiklen er en gennemgående kontaktsygeplejerske synonym for en patientforløbskoordinator og kontaktsygeplejerske.

Sygeplejestuderende på tværs af sektorer

Et projekt fra Professionshøjskolen Metropol viser, at 26 sygeplejestuderende, som i deres afsluttende klinik fulgte patienter og borgere over sektorgrænser, fik øget deres viden om kompleks sygepleje, sammenhængende forløb og tværsektorielt samarbejde – og fik et nyt syn på patienten.

Faglig information

I HVERT NUMMER

Dilemma: Hvor skal vi sove i nat

Et powernap har størst effekt, hvis det varer ca. 29 minutter. Men en enkelt sygeplejerske sover i længere tid på vagten, og det er vanskeligt at håndtere for en kollega, som også er tillidsrepræsentant.

Tema om ulykken på Præstø Fjord

Hun var med første bil på stedet

Blæsten rusker op i overfladen og sender bølger med hvide toppe ind mod land. En stærkt forkommen ung kvinde fortæller, at der er flere derude. Sygeplejerske Karin Vesterager var med i 1. akutbil på stedet, da 13 efterskoleelever og to lærere kæntrede på Præstø Fjord den 11. februar. Sygeplejersken bringer her et tilbageblik på hendes oplevelse af ulykken.

For 10 år siden ville alle være døde

For bare et årti siden ville lægerne ikke spå de unge fra ulykken på Præstø Fjord mange chancer for overlevelse. Men ved hjælp af ny forskning og teknologi kan man redde mange patienter på trods af meget lave kropstemperaturer og hjertestop.