Sygeplejersken Årgang 2012 nr. 10

I dette nummer

Baggrund

På job: Rejsende i kaos

Hun ved aldrig, om hun må komme indenfor, og hun skal ikke forvente nogen venlighed, men alligevel elsker sygeplejerske Birgitte Bjerregaard sit job som opsøgende kontaktperson blandt Odenses allermest belastede borgere.

Por3t af forskere i retroperspektiv sygepleje

Over 100 forskere i sygeplejehistorie fra hele verden var i august i Danmark til konferencen ”Nursing History in a global perspective”. Vi tegner et portræt af tre forskningsprojekter.

130 kilo tunge patienter udløser ekstra personale

Når svært overvægtige patienter bliver indlagt på sygehuset, belaster det personalet og koster ekstra ressourcer. Nye resultater fra Sygehus Lillebælts bariatriprojekt dokumenterer, at det for alvor betyder noget, når patientens vægt kommer op over 130 kilo.

Fag

Kursus for nydiagnosticerede hiv-positive styrker patientens ressourcer

En undersøgelse af et kursus til patienter med nydiagnosticeret hiv viser, at patienterne profiterer af at deltage i et sådant kursus både mht. at opnå mere viden om sygdom og behandling, bedring i fysisk og mentalt helbred, og at de var mindre plaget af følelsesmæssige belastninger i relation til at leve med hiv. Undersøgelsen er foretaget på Aarhus Universitetshospital, Skejby.

Projektsygeplejersker skal udvikle sygeplejen

Projektsygeplejersker arbejder som lægens højre hånd, og deres opgaver ligger ikke inden for sygeplejerskens virksomhedsområde. Sådan kunne en af fordommene om projektsygeplejersker lyde. Artiklen belyser projektsygeplejerskers arbejdsopgaver på et dansk universitetshospital og tilbageviser fordommen. Artiklen anbefaler, at projektsygeplejersker i fremtiden lægger mere vægt på udvikling af sygeplejen og eventuelt har sygeplejestuderende i korte praktikker.

Faglig information

Langsigtet indsats skal hjælpe patienter med leddegigt

Seks løsningsforslag, der skal hjælpe patienter med leddegigt. Det kom der ud af projektet ”Vision leddegigt”. Bag løsningsforslagene stod to arbejdsgrupper, hvor der bl.a. deltog sygeplejersker. Forfatteren var en af dem.

Emnebaseret kursusgruppe for tosprogede mødre

Tosprogede mødre har været glade for en kursusrække arrangeret af sundhedsplejerskerne i Gladsaxe Kommune. Mødrene bliver bl.a. undervist i kost, motion, søvn, førstehjælp, barnets udvikling og prævention. Kurset afsluttes med fest og overrækkelse af diplomer. Kurserne har vist sig at være en mere farbar vej til tosprogede mødre end mødregrupper.

I HVERT NUMMER

Dilemma: Skynd dig langsomt

Om et hjertestop skal behandles aktivt eller ej, synes at være et emne, der aldrig bliver diskuteret færdig, og det skal det måske heller ikke. Her præsenteres fire holdninger til, om en patient skal genoplives eller ikke.

5 faglige minutter: SoL over Gudhjem

Måske er der slet ikke noget frit valg i de impulsindkøb, mange af os gør, men derimod en nøje gennemtænkt manipulation, der gennem syn, hørelse, lugt, smags- og følesans umærkeligt får indkøbskurven til at bugne af unødvendigheder.

Tema om arbejdsmiljø

Efter nedskæringer: Nu taler vi konstruktivt til hinanden

ARBEJDSMILJØ. En oversygeplejerske med en vision, en sygeplejegruppe med faglig stolthed og patientfokus, en ny, positiv kommunikation og tværfaglig organisering. Det var det, der skulle til for at skære 75 pct. af sygefraværet på en afdeling på Frederikssund Hospital.

Tag vare på en skrøbelig holdånd

Det er nemmere at få medarbejderne med på at ændre i arbejdskulturen, når en arbejdsplads er ramt af fyringer. Men det er ikke sikkert, at forandringerne er permanente.

Tema om inkontinens

Spørg ham, hvordan det går med vandladningen

Op mod en kvart million danske mænd har behandlingskrævende vandladningssymptomer. Derfor burde sygeplejersker måske spørge mandlige patienter til problemer ved vandladning, men det gør de færreste sygeplejersker, medmindre det har betydning for den pleje, der skal udføres.

”For mig var det jo ikke hverdag”

Parterapeut Martin Østergaard er kendt som en bramfri herre, der ikke er bange for at tale højt om sex og samliv. Men da han for tre år siden fik en forsnævring af urinrøret, oplevede han, at det ikke er alt, der er let at snakke om.