Sygeplejersken Årgang 2012 nr. 14

I dette nummer

Baggrund

Hver 10. føler sig mobbet

Hver 10. medarbejder i sundhedssektoren har indenfor det seneste år været udsat for mobning på arbejdet. Det er primært kolleger og ledere, der mobber.

Når køkkenkniv og ventrikel kommer på overarbejde

Skæreskader, mave- og hjertesmerter og alkoholforgiftning er bare nogle af de lidelser, der glimrer ved deres massive tilstedeværelse i julemåneden og endda specifikt på juleaften. Det viser en lille rundringning, som Sygeplejersken har foretaget til nogle af landets akutte modtageafdelinger.

Sygepleje bag tremmer

I Kragskovhede Statsfængsel i Nordjylland står sygeplejerskerne for alt fra skadestuefunktioner, tandplejeassistance og til at tage en snak med dem, der har det svært med at være frihedsberøvede.

Por3t af juleriget

I julen skrues der på Rigshospitalet op for arrangementer for både børn, voksne patienter og personalet, så sorgen og savnet over at være væk hjemmefra bliver lidt lettere at tackle.

Fag

Metode til optimering af patientforløb

Artiklen beskriver workshop-praksismetoden, som er en tværfaglig platform for videndeling i kirurgiske patientforløb. Metoden har givet gunstige resultater for patienter, som har fået foretaget knæ- og hoftealloplastik, mens den har påvist problemer hos patienter opereret for ovariekræft. Metoden vil f.eks. også kunne anvendes i forbindelse med pleje og behandling af den ældre medicinske patient.

Faglig information

I HVERT NUMMER

Dilemma: Sort skærm

En sygeplejestuderende, som er i praktik på plejehjemmet, oplever, at en dement mand er understimuleret, og at personalet undgår ham.

Tema om patientklager

Du har fået en klage

PATIENTKLAGER. Fire ud af 10 sygeplejersker slipper for påtænkt kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, når de får rådgivning fra Dansk Sygeplejeråd.

Jeg har skammet mig så meget

Sygeplejersken Louise får en påtale for mangelfuld sygepleje ændret, så det i stedet bliver til en påtale for mangelfuld dokumentation. Det har været et langt og træls forløb, men afgørelsen kan hun leve med.

Tema om psykiatri på tværs

Slut med "dem” og "os”

I Akut Døgntilbud i Psykiatriens Hus i Silkeborg arbejder medarbejdere fra region og kommune side om side. Man har taget det bedste fra to verdener og skabt et nyt fælles sprog.

Individet i centrum på Nørrebro

Et intensiveret samarbejde mellem Psykiatrisk Center København og socialpsykiatriske bosteder på Nørrebro har resulteret i færre hovsaudskrivninger fra psykiatrisk afdeling fredag eftermiddag.

Videnskab & Sygepleje

At håbe det bedste, men forberede sig på det værste: Kvinders levede erfaringer med at gennemgå operation for kræft i æggestokkene

Danske kvinder har rekordhøj hyppighed og dødelighed af kræft i æggestokkene, og behandlingen består i de fleste tilfælde af et større kirurgisk indgreb efterfulgt af kemoterapi. Men tiden før operationen har ikke tidligere været genstand for udforskning. Denne artikel beskriver en undersøgelse af ti kvinders levede erfaringer med at blive diagnosticeret, opereret samt påbegynde kemoterapi for kræft i æggestokkene. Konsekvensen for sygeplejen er, at målrettet styrkelse af alment helbred samt psykosocial støtte før behandlingsstart kan medvirke til at opretholde håb og fremme tidlig rehabilitering.