Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Der skal stå respekt om sundhedsplejen

Et stigende antal ambulante fødsler øger presset på landets kommunale sundhedspleje. Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, drog i klinik hos sundhedsplejerskerne i Faaborg Midtfyn Kommune.

Sygeplejersken 2012 nr. 4, s. 42-43

Af:

Mads Krøll Christensen, journalist

SY-2012-04-43Sundhedsplejerske Lissy Rasmussen udfører dokumentation direkte på sin medbragte pc, mens hun giver gode råd til den nybagte mor, Anja Bøgedal. Foto: Simon Klein-Knudsen

Der fødes årligt op mod 450 børn i Faaborg Midtfyn Kommune, som har 16 sundhedsplejersker ansat i den kommunale sundhedstjeneste. Og sundhedstjenesten i Faaborg Midtfyn Kommune er dynamisk. Det fortæller ledende sundhedsplejerske Lotte Bager, da hun sammen med tre kollegaer over en kop kaffe på rådhuset byder Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, velkommen i klinik.

”Vi vil være en sundhedspleje, der vil noget. Der skal stå respekt om sundhedsplejen,” siger Lotte Bager.
Sundhedsplejerske Lissy Rasmussen nikker.

”Som sundhedsplejersker skal vi være fremme i skoene, ellers bliver vi fejet væk af andre faggrupper. Derfor er det nødvendigt, at vi hele tiden tænker nyt,” siger hun.

3½-års-besøg

Et af de nytænkende projekter er en massiv indsats mod fedme blandt børn. ”Vi har fået penge til at afholde 3½-års-besøg, hvor vi sundhedsplejersker screener børnene for overvægt. Vi har supergode erfaringer med ordningen, som har kørt igennem fire år. Vi gør meget ud af ikke at løfte pegefingeren, men i stedet gennemføre den motiverende samtale. Og vi kan allerede nu se udbyttet af vores indsats,” fortæller Lotte Bager.

”Det er ikke altid, forældrene selv kan se, at deres børn er overvægtige,” supplerer Lissy Rasmussen.

På grund af succesen med screening af kommunens 3½-årige børn og projektet ”Ka’ du knuse kilo?”, der er et tilbud til overvægtige børn fra 1.-5. klasse, udvider sundhedsplejerskerne nu ordningen, så tilbuddet også gælder for børn fra 5.-9. klasse.
Grete Christensen opfordrer sundhedsplejerskerne til at skaffe dokumentation for de flotte resultater.

”På den måde vil politikerne kunne se, hvorfor det er jer, som skal udføre opgaven. Dokumentation er også vigtigt for at understøtte Forebyggelseskommissionens anbefaling, så den kan blive til virkelighed over hele landet,” siger hun.

Flere initiativer i støbeskeen

Sundhedsplejen barsler også med en række andre initiativer. F.eks. en ordning, hvor sundhedsplejerskerne skal kunne køre ud på hjemmebesøg helt frem til kl. 20.

”Så kan far også være med, når vi kommer på besøg,” forklarer sundhedsplejerske Vibeke Thinggaard. Sundhedsplejerske Anne Sørensen supplerer: ”Vi er også i gang med at undersøge mulighederne for at indføre en akutfunktion. Målet er, at vi skal være mere tilgængelige på eksempelvis telefonen.”
 

Vågen baby med tre tænder

Lissy Rasmussen banker på hoveddøren, stikker hovedet ind og råber ”hej”. ”Kom indenfor,” lyder det inde fra huset.

Lissy Rasmussen træder ind. Hjemmevant. Hun skal på tomåneders besøg hos lille Melanie. Ved besøget skal Lissy Rasmussen, ud over at veje, måle og undersøge Melanie, også screene hendes mor Anja Bøgedal for efterfødselsreaktion.
”Hvordan går det?” spørger Lissy Rasmussen, mens hun pakker vægten ud af en rullekuffert, som hun medbringer på sine hjemmebesøg. Vægten deler plads med printer og pc i kufferten.

”Fint,” svarer Anja Bøgedal, der er i fuldt sving med at tage tøjet af datteren Melanie, så hun kan blive vejet og målt.
”Hvor længe kan du sove?” fortsætter Lissy Rasmussen. ”Omkring tre timer,” svarer Anja Bøgedal. ”OK., så dier hun fortsat hyppigt,” siger Lissy Rasmussen.

Alle screenes

Senere i familiens stue udfører Lissy Rasmussen dokumentationen direkte på sin medbragte pc. Anja Bøgedal viser en filmoptagelse, som hun har lavet på sin mobiltelefon, til Lissy Rasmussen. På optagelsen vender datteren Melanie sig via en skuldervendingsteknik. Samtalen falder hurtigt på, at Melanie allerede har fået tre tænder.

”Selv om Melanie er lille, skal du børste tænder på hende. Modermælk er meget sødt,” siger Lissy Rasmussen, mens hun drejer sin pc, så Anja Bøgedal, der sidder overfor, kan se skærmen. Sammen gennemgår de resultaterne fra vejningen og målingen af Melanies højde, som Lissy Rasmussen har tastet ind, og som nu fremgår i kurveform på skærmen.

”Det ser fint ud. Hun er hurtigt ude, kan allerede vende sig og har fået tænder. Men ellers er hun helt almindelig,” konkluderer Lissy Rasmussen.

Efterfølgende bliver Anja Bøgedal screenet for en eventuel efterfødselsreaktion. Op mod hver tiende af de nybagte mødre i Faaborg Midtfyn Kommune bliver ramt af en fødselsdepression. Selve screeningen består i, at moderen udfylder svar i et skema med en række spørgsmål. Melanies mor har det helt fint.

”Det var det for i dag. Medmindre du har spørgsmål om noget?” siger Lissy Rasmussen. Det har moderen ikke, så Lissy Rasmussen siger farvel, og Grete Christensen takker for et spændende besøg.

Læs mere om sundhedspleje på dsr.dk