Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Firkløverprisen uddelt på Sygeplejens Dag

Projektleder Kirsten Rud og klinisk oversygeplejerske Dorthe Hjort Jakobsen, Enhed for Perioperativ Sygepleje på Rigshospitalet, modtog Dansk Sygeplejeråds Firkløverpris i forbindelse med fejringen af Sygeplejens Dag i Tivoli.

Sygeplejersken 2012 nr. 4, s. 31

Af:

Sigurd Nissen-Petersen, chefredaktør,

Søren Olufsen, journalist,

Henrik Boesen, journalist

Firkloeverpris2012
Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen mellem de to modtagere af Firkløverprisen, Dorthe Hjort Jacobsen (tv.) og Kirsten Rud. Foto: Jakob Boserup.  

De to prismodtagere startede tilbage i 2004 Enhed for Perioperativ Sygepleje på Rigshospitalet. I enheden har de udviklet sygeplejen til de accelererede operationsforløb og har medvirket til at sætte det på den sundhedspolitiske dagsorden. De har sikret implementeringen af forløbene og har stået bag udviklingen af pleje og anbefalinger for 17 kirurgiske forløb.

Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen overrakte prisen. Hun motiverede valget af de to og fremhævede: ”Med innovation og ildhu har de støt og roligt udviklet sygeplejen i adskillige accelererede operationsforløb, der alle er baseret på optimering af grundlæggende og væsentlige områder af sygeplejen. Prismodtagerne har vist, at de mestrer mange af de kompetencer, som fremtidens sygeplejersker har brug for. Det handler om klinisk lederskab, om grundlæggende forståelse for, hvordan sygdom griber ind i menneskers liv, om at arbejde baseret på etik og kundskaber – og ikke mindst om samarbejde med patienterne.”

Kirsten Rud og Dorthe Hjort Jakobsen har samlet sygeplejersker på tværs af landet til fælles beskrivelse af plejen, og de har skrevet artikler og har oprettet en vidensbank: perioperativsygepleje.dk

I deres fælles takketale fremhævede de bl.a., at ”accelererede operationsforløb bygger på tværfaglighed – de kan slet ikke gennemføres, uden alle involverede parter såsom plejepersonalet, kirurgerne, anæstesiologerne osv. har committet sig og arbejder efter fælles mål. Det tværfaglige samarbejde både med at gennemgå den tilgængelige evidens og med at udarbejde de kliniske vejledninger har givet os et fælles sprog og en reference, som ikke er set tidligere. Dette arbejde har været med til at ”klæde sygeplejerskerne på” til at diskutere faglige problemstillinger ud fra litteraturen og i det hele taget sat sygeplejen på dagsordenen både nationalt og lokalt.”

Og de sluttede: ”Vi glæder os til at fortsætte arbejdet med udviklingen af sygeplejen til gavn for patienterne,” og citerede netop afdøde Mærsk McKinney Møller: ”Hvad der er værd at gøre, er værd at gøre godt.” Med prisen følger et beløb på kr. 25.000 samt et særligt smykke.