Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

XXL'erne kommer

BARIATRI. De store patienter giver nye udfordringer. Standardudstyret er for småt eller kan ikke holde til vægten. Sundhedspersonalet mangler viden og erfaring med de bariatriske patienter.

Sygeplejersken 2012 nr. 5, s. 22-23

Af:

Eva Rose Waldorff, journalist,

Signe Lene Christiansen, journalist

SY-2012-05-22-1aa
Attribution 
Arkivfoto: IStock
Hver syvende dansker i alderen 25-44 år er svært overvægtig. Som patientgruppe har de svært overvægtige endda fået eget speciale: bariatri.

De store patienter giver nye udfordringer til sundhedsvæsenet og sygeplejersker i hele landet. Standardudstyret er for småt eller kan ikke holde til vægten. Tunge løft sætter arbejdsmiljøet under pres, og de store patienter har øget tendens til mange komplekse problemstillinger.

To regioner er nu på vej med bariatriske centre, og overalt i sundhedsvæsenet har man fokus på anskaffelse af det rigtige udstyr. Men sundhedspersonalet mangler stadig viden om og erfaring med plejen af bariatriske patienter og håndtering af XXL-udstyr. Og det kan føre til dårlige patientforløb, flere utilsigtede hændelser og arbejdsmiljøproblemer.

Svær overvægt i tal

Omkring 13 pct. af danske mænd og kvinder i alderen 25-44 år er svært overvægtige. Det er dobbelt så mange mænd og fire gange så mange kvinder sammenlignet med i 1987. Det svarer til, at hver syvende dansker i dag er svært overvægtig. Man skal have et BMI på 30 eller derover for at kategoriseres som svært overvægtig.

Der bruges mere end 1 mia. kr. om året svarende til knap 3 pct. af de samlede sygehusudgifter på at behandle sygdomme relateret til svær overvægt. 0,8 mia. kr. går til hospitalsindlæggelser, og 0,3 mia. går til ambulant behandling.

En bariatrisk patient er defineret ved enten at have et BMI > 35 med fedmerelaterede sygdomme eller et BMI > 40. Ordet har været brugt i Danmark siden 2005 og kommer fra det græske ord, der betyder tyngde.

Kilde: Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen, www.nurse.com, bariatri.dk og Rockwool Fondens Forskningsenhed.