Sygeplejersken Årgang 2012 nr. 6

I dette nummer

Baggrund

Gode idéer skal sætte produktiviteten i vejret

INNOVATION. Flere ældre og færre skatteydere til at betale for de voksende sundhedsudgifter. Sundhedsinnovation og evnen til at forny sig er mantraet, når det handler om, hvordan det offentlige sundhedssystem kan levere tilfredsstillende kvantitet og kvalitet i fremtiden.

Fag

Kvalitetsudvikling med patienter og pårørende som mestringsagenter

Undersøgelse sætter fokus på problemstillinger, der måske kan inspirere andre til, hvordan de kan højne kvaliteten af individuelt tilrettelagt pleje og behandling med afsæt i brugerdrevet innovation. Udgangspunktet er patienter med erhvervet traumatisk hjerneskade, der behandles i respirator, men samtidig modtager højspecialiseret neurorehabilitering.

Patienters og pårørendes råd er væsentlige

Et medarbejderdrevet innovationsprojekt på Mammakirurgisk Afdeling på Ringsted Sygehus har overordnet tilført afdelingen en viden om, hvordan personalet skal gribe det an, når man vil tænke nyt i afdelingen. Og konkret førte projektet til, at patienter og pårørende i højere grad end tidligere bliver set og inddraget.

Faglig information

Særligt fokus på velfærdsteknologi

University College Syddanmark, Campus Sønderborg, har fået tilladelse til at forsøge sig med med toning af uddannelsen, som skal styrke interessen for udviklingen og kvaliteten af velfærdsteknologiske løsninger i relation til det sundhedsfaglige område.

Sundhedsplejersker støtter unge mødre

Sundhedsplejersker i Høje-Taastrup har med succes etableret mødregrupper, Mama Nova, for meget unge mødre mellem 15 og 22 år. Evaluering af mødregrupperne viser, at de styrker de unge mødres evne til at håndtere den nye situation. Evalueringen beskrives nedenfor.

Sygeplejens år

Marit Kirkevold: Nye udfordringer

Professor i sygepleje ved afdelingen for sygeplejevidenskab på Aarhus Universitet, Marit Kirkevold, talte til de fremmødte sygeplejersker ved fejringen af Sygeplejens dag.

Sygeplejersker tænker på andet end løn

Sygeplejersker vil være med til at forme fremtidens sundhedsvæsen. Det er et af de budskaber, Sygeplejens År har været med til at formidle. Samtidig har Dansk Sygeplejeråd fået ny indsigt i, hvordan sygeplejens grundlag kan spille ind i den udvikling, vurderer næstformand, Dorte Steenberg, som her gør status på året, der gik.

Fang mangfoldigheden

Et billede siger mere end tusind ord, siger man. Og i løbet af Sygeplejens År har sygeplejersker – som en del af en fotokonkurrence udskrevet af Dansk Sygeplejeråd – prøvet at fange mangfoldigheden i sygeplejen.

Teori og praksis