Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

”Det er lidt som en krigszone”

Ånden på festivalen er den samme, selvom der er mere fokus på sikkerheden, mener Birgitte Hansen, som i 25 år har været frivillig sygeplejerske på Roskilde Festival. I år var dog sidste gang.

Sygeplejersken 2012 nr. 8, s. 18

Af:

Signe Lene Christiansen, journalist

SY-2012-08-0-2bb                                                                                                                                                                                     Foto: Camilla Stephan
Hvorfor blev du frivillig på festivalen?

”En af mine kolleger på Roskilde Sygehus oprettede i 1985 et medicinsk scenehold, fordi han syntes, at gæsterne foran scenen blev lige lovlig maste. Jeg blev frivillig, fordi arbejdet lød spændende. Jeg var med stort set hvert år indtil år 2000, hvor jeg blev koordinator for holdet.”

Til daglig er du menig anæstesisygeplejerske på Roskilde Sygehus. Hvordan er det at være leder? 
”Det er sjovt at prøve, men jeg kunne ikke tænke mig at være det til hverdag. Der er for meget administration. På festivalen sætter jeg holdene sammen og går bogstavelig talt i marken, hvor jeg giver en hånd med hist og pist. Jeg har lært, at det er vigtigt at give sit personale både ris og ros.”

Hvordan har festivalen udviklet sig?
”Festivalen er blevet større, men ånden er den samme. Omstillingsparathed er gennemgående her. Alt kan lade sig gøre, eller man forsøger i hvert fald. Det kan jeg godt lide. Ulykken i år 2000 betød, at der kom meget mere fokus på sikkerhed, bl.a. ved at etablere et beredskabskontor og båse foran scenerne. Der er også mere fokus på anæstesi og ABCDE nu.”
 
SY-2012-08-0-2ccSygeplejerske Birgitte Hansen har et år stået på Orange Scene med ilt og urtete til et band.

Hvad skal man kunne som sygeplejerske på Roskilde Festival?
”Selvom vi gør vores bedste i forhold til hygiejne, så skal man kunne glemme alt om hvide kitler og sterilitet. Festivalen er lidt ligesom en krigszone med primitive forhold. Man er overladt til sin klinik.”
 
Hvad er det bedste ved at være frivillig på festivalen?
”Samarbejdet med forskellige mennesker fra hele landet. Og så de glade unge mennesker. Dem er der flere af end de syge. De er meget taknemmelige og har som regel bare brug for lidt kærlig pleje.” 

Hvad har været din største oplevelse?
”Et år var der et band, der bad om at få sygeplejersker til at stå klar med ilt og urtete bag Orange Scene. Det var helt fantastisk at stå og se de tusindvis af hænder fra publikum foran scenen.” 
 
Hvorfor stopper du?
”Der er begyndt at komme for mange regler om akkreditering og standarder. For mig at se er det uforeneligt med frivilligt baseret arbejde og festivalens rammer. Derfor stopper jeg med et smil på læben, mens legen endnu er god.”   

100 frivillige festivalsygeplejersker

Siden 1971 har Dyrskuepladsen i Roskilde hvert år forvandlet sig til et minisamfund, hvor musik, kultur og fest er i centrum, når Roskilde Festival lukker omkring 100.000 gæster ind. Det kræver et medicinsk beredskab på højt niveau, og i alt arbejder ca. 500 læger, sygeplejersker, nødbehandlere og samaritter frivilligt under festivalen for at skabe trygge rammer for gæsterne.

Omkring 100 af de frivillige er sygeplejersker. Gennemsnitsalderen for de frivillige sygeplejersker og læger er 47 år, for udskiftningen i det medicinske beredskab er lav, og ventelisten er lang.
Et plaster på såret, en brækket ankel, angstanfald eller en førstegangsbrandert. Det medicinske beredskab tager sig af det hele, og i 2011 benyttede omkring 10.000 festivalgæster sig af tilbuddet.

Fakta: MedCrew, samaritter og skadestue

Det medicinske beredskab på Roskilde Festival består af samaritter på camping – og musikområder fra Dansk Røde Kors og firmaet EventSafety. Et MedCrew med læger og sygeplejersker arbejder bag de to største scener på festivalen og i et mobilt team, der kan kaldes ud, hvor det er nødvendigt. Ude på campingarealet er der derudover et afrusningstelt med læger og sygeplejersker, en lægevagt med behandlersygeplejersker og et apotek. 

”Ressourcerne er fordelt efter, hvor vi tror og forventer, at det er nødvendigt. Men der er intet, der er statisk. Derfor kan vi hele tiden flytte mandskabet rundt,” siger Frank Praefke, der er koordinator for det medicinske beredskab på festivalen.

En beredskabslæge fungerer som bagvagt og sidder klar på festivalens beredskabskontor til at koordinere sundhedsindsatsen i tilfælde af en større hændelse.

Tema om Roskilde Festival og sygepleje

Sygeplejersken har under Roskilde Festival 2012 fulgt det medicinske beredskab, der bl.a. består af ca. 100 frivillige sygeplejersker.

Festivalarbejde giver fagligt fortrin  

Holdånd fastholder sygeplejersker bag scenen     

Synlige sygeplejersker skaber tryghed    

Høj puls og store pupiller      

Festival vil have flere omsorgseksperter       

”Det er lidt som en krigszone”