Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det provokerede mig, at det virkede

Henning Jeff Larsen har lidt af kroniske smerter hele sit liv, men han skulle blive 47, før han lærte at leve med dem.

Sygeplejersken 2013 nr. 1, s. 19-20

Af:

Birgitte Svennevig, journalist

SY-2013-01-18
”Det har irriteret mig enormt, for jeg føler mig hæmmet af mit aktivitetsskema, men nu har jeg accepteret det. Og jeg har fået et bedre liv,” fortæller Henning Jeff Larsen om de slaviske livsstilsændringer, han har måttet foretage pga. de kroniske smerter, han har lært at leve med. Foto: Nils Lund Pedersen

47-årige Henning Jeff Larsen var ikke meget for at acceptere den livsstilsomlægning, som skulle hjælpe ham til et bedre liv med kroniske smerter. For det provokerede ham dybt, at han ikke var fri til selv at bestemme over sin hverdag, men skulle underkaste sig et slavisk aktivitetsskema.

Nu har den tidligere falckredder imidlertid slugt den store kamel, der havde sat sig på tværs og bare ikke ville ned, for han har opdaget, at livsstilsændringen faktisk virker, og at den giver ham et bedre liv.

”Jeg har altid selv bestemt over mit eget liv. Selvom jeg lige siden min barndom har døjet med ryg-gener, har jeg også altid trodset dem og gjort, hvad jeg ville. Jeg har taget mange løft som falckredder, og jeg har sprunget bungy jump og kørt motocross,” forklarer Henning Jeff Larsen, der i dag er audiologiassistent og arbejder som konsulent for høreapparat-producenten Oticon.

Hans kroniske smerter stammer primært fra discus-sammenfald mellem 2. og 3. og mellem 3. og 4. lændehvirvel. Mellem L5 og S1 sidder en discusprolaps, der springer ud og ind, som den lyster, og hans smerter blev absolut ikke bedre, da han i en ulykke i 2004 blev lam i højre ben. Selvom han fik genoptrænet sit ben, og det i dag fungerer fint, har han stadig problemer med bl.a. kramper i benet.

Ulykken og smerterne til trods ville han ikke give op. Heller ikke da hans læge ville indstille ham til førtidspension, og Henning kastede sig ud i en lang, sej kamp for at få et nyt liv. Han havde kun en folkeskoleeksamen og havde nu sat sig for at gennemføre en 2 ½ år lang uddannelse på Syddansk Erhvervsakademi.

Penge var der ikke mange af som studerende, og han begyndte at køre taxa om natten, gå med aviser og reklamer om morgenen og vikariere for en kirketjener for at kunne sende den ældste på efterskole, som han og hans kone, Mona, havde lovet.

Samtidig begyndte han i behandling for posttraumatisk stress (PTSD), da det gik op for ham, at han havde ubearbejdede traumer fra sine år som falckredder. Alle de tabte liv ville ikke glemmes, og han kunne vågne om natten og genopleve de situationer, hvor han havde set mennesker dø i ulykker uden at kunne redde dem.

Henning Jeff Larsen led i denne periode, men han var ikke den eneste: ”Min kone og mine to børn har også lidt unødigt meget. Min lunte var kort, og vi kom tæt på skilsmisse.”

Forløb på smertecenter blev vendepunkt

Han lærte meget om sig selv i disse år, og hvad der kunne støtte og hæmme ham i hans liv. Men det var først, da han i august 2012 startede på et forløb for patienter med kroniske smerter på Smertecenter Syd i Odense, at han lærte hvilken stor indflydelse, de kroniske smerter faktisk har på hans liv. At han ved hjælp af livsstilsændringer kan gøre livet lettere for sig selv. Ikke smertefrit, men i hvert fald lettere at komme igennem.

Livsstilsændringerne handler om at pinde hverdagen ud i små bidder og nøje planlægge hvilken dag, der skal støvsuges og i hvor mange minutter. Hvor mange kilo, der kan købes ind og bæres hjem ad gangen. Hvor mange minutter, der skal hviles efter flytning af et møbel i stuen derhjemme. Kort sagt at blive sat under administration af et slavisk aktivitetsskema.
Han blev voldsomt provokeret.

Det er da åndssvagt ikke at købe alt det ind på en gang, som man ved, man skal bruge de næste par dage. Det er da åndssvagt at støvsuge en stue og så sætte sig ned og glo på alle de nullermænd, der mangler at blive støvsuget i den anden stue. Det er da åndssvagt at tage med familien på skiferie i en uge og så kun stå på ski i to dage og at være unødig lang tid om at cykle op ad Le Mount Ventoux.

”Men jeg må erkende, at det virker. Det har irriteret mig enormt, for jeg føler mig hæmmet af mit aktivitetsskema, men nu har jeg accepteret det. Og jeg HAR fået et bedre liv. Jeg har stadig brug for at sætte mig mål i livet, men jeg har nu fået en mere nuanceret indsigt i, hvad der tærer, og hvad er nærer i mit liv.”

Slut med op- og nedture

 Henning Jeff Larsens liv er blevet bedre, fordi det ikke leves i peaks mere. Han giver den ikke fuld gas for derefter at klaske sammen og ligge lig i to dage, for derefter at give den gas igen og så ellers fortsætte et opslidende liv med ekstreme op- og nedture. Samlet set giver det ham mere overskud til at komme gennem hverdagens mange små opgaver og udfordringer.
Han har også fået en ny forståelse for, hvorfor hovedet nogle gange er langsomt til at forstå ting og han har svært ved at huske og koncentrere sig.

”Jeg har lært, at det ikke kun er min nyopdagede PTSD, der giver mig hukommelses- og koncentrationsbesvær. Da jeg læste til audiologiassistent, kunne jeg sidde og læse det samme afsnit fire gange før jeg forstod det, og jeg tænkte, at det var fordi, jeg ikke var vant til at gå i skole, eller at jeg havde haft PTSD – og at det måtte jeg da se at lære. Jeg vidste ikke, at der var en helt naturlig grund til mine vanskeligheder, nemlig at kroniske smerter kan medføre dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær.”

Han beskriver det som en lettelse at finde ud af, at der var en grund til hans koncentrationsbesvær. Og at grunden var den samme, når han ikke magtede at gå til sociale sammenkomster eller følte sig deprimeret og helt slået ud af udmattelse og opgivenhed.

Der er ingen udsigt til, at hans liv bliver smertefrit. ”Men det betyder ikke, at jeg ikke kan få et godt liv, hvor jeg er i stand til at forstå og tackle de udfordringer, som mine kroniske smerter medfører.”

Arbejdet med at erkende og acceptere sine smerter har også ført til et nyt og bedre liv med hustruen, Mona.  ”Vi har begge to forandret os i denne proces, og vi har fået nye indsigter.  Nu nyder vi livet som kærester.”  

Det virker for Henning Jeff Larsen
  • Daglig meditation, f.eks. et par minutter inden kundebesøg eller såkaldt pusterumsmeditation, hvor man tager et par minutter for sig selv, når tingene bliver for hektiske.
  • At sidde et minut på sengekanten inden sengetid ved et tændt stearinlys og give sig selv opgaven: Nævn tre positive ting, som er sket i dag.
  • At have tæt, åben og ærlig kontakt til de medpatienter, han var i behandling med på Smertecenter Syd, for de kender hverdagen med smerter. Kurset er slut nu, men gruppen ”ses” stadig på bl.a. Facebook.
  • Motion to gange om ugen.
  • Huske på mottoerne: ”Du spejler dig i alt, som spejler sig i dig – spejlet udvider sig”, hvilket betyder: Hvis jeg har en positiv tilgang til andre mennesker og livet, så bliver jeg også mødt mere positivt af livet, og ”Tanker er tolkninger, sjældent sandheder”, hvilket betyder: Man skal ikke spilde tiden på at tolke, men spørge ind og sikre sig, at man forstår tingene rigtigt.