Nordiske ideer bliver delt

Et nyt netværk med 15 nordiske hospitaler giver deltagerne mulighed for at få testet en opfindelse i større skala.

Hver måned holder deltagerne i et nyt nordisk netværk videokonferencer, hvor de på skift præsenterer hinanden for aktuelle innovationsprojekter. Det handler bl.a. om, at andre ikke skal lave de samme begynderfejl.

”Vi har allerede startet nogle små projekter op, hvor vi f.eks. sender en prototype på en opfindelse til Bergen, som de kan hjælpe os med at få afprøvet i deres kliniske miljø. Det er et produkt, der giver en nemmere arbejdsgang,” siger Jesper Bredmose Simonsen fra Idéklinikken på Aalborg Universitetshospital, der har været med til at kortlægge innovationsaktiviteterne på de nordiske hospitaler.

Samarbejdet giver sygehuse mulighed for at teste ting i større skala og i forskellige miljøer, og kan man dokumentere, at noget også virker på andre hospitaler, kan det være med til at øge opfindelsernes markedspotentiale betydeligt.

Jesper Bredmose Simonsen fortæller, at der er en meget forskellig tilgang til innovation. I Danmark er der innovationsafdelinger i regionerne. Akershus Universitetshospital i Norge er ved at oprette en innovationslinje, hvor de vil sende personale i praktik i Danmark. På Karolinska Universitetssjukhuset i Sverige har de en innovationsafdeling med 40 ansatte samt afsat mange midler til at udvikle de gode idéer, der opstår her.

Netværket er en del af sammenslutningen ”Nordic Health Research & Innovation Networks”, NRI, som arbejder for at fremme en bedre klinisk praksis baseret på aktiv forskning og innovation i hele Norden. Jesper Bredmose Simonsen forklarer:

”Målet er at få så mange med i netværket som muligt, så det ikke bare bliver en lille klike af hospitaler, der er med. Og er man et hospital, der endnu ikke har arbejdet med innovation, men har intentionen om at skulle det, så vil vi også meget gerne have dem med.”

Læs mere på www.ideklinikken.dk (under Nyheder).

Emneord: 
Sygehus
Internationalt samarbejde