Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kostnørden, som sælger knivskarpt blodsukker

Anne Seidelin har som konsultationssygeplejerske specialiseret sig i livsstilssamtaler og har taget en kostvejlederuddannelse. Men hvorfor ikke sælge varen selv?

Sygeplejersken 2013 nr. 11, s. 19-20

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

​Læs som PDF - gå til side 19

SY-2013-12-19aa
”Ud med sukker, cravings og overvægt – velkommen energi og overskud”. Sådan lyder slaglinjen på sygeplejerske Anne Seidelins hjemmeside. Ved siden af sit arbejde som konsultationssygeplejerske bygger hun en virksomhed op som selvstændig kostvejleder. Foto Søren Svendsen

En kostnørd. Sådan betegner Anne Seidelin sig selv.

”Allerede som barn blev jeg grebet af budskabet ”et æble om dagen kan holde lægen væk”, og lige siden har jeg været enormt fascineret af kostens betydning,” siger hun.

For snart to år siden sprang sygeplejerske Anne Seidelin ud som selvstændig kostvejleder. Hun var konsultationssygeplejerske med speciale i livsstilssamtaler med patienter med kroniske sygdomme som f.eks. diabetes og forhøjet kolesterol. Hun havde udviklet en coachingbaseret tilgang, som virkede godt for patienterne i klinikken.

”Idéen til at blive selvstændig kom fra flere af mine patienter, som foreslog mig, at jeg lige så godt kunne tilbyde kostvejledning som selvstændig. Og mit eget netværk sagde det samme.

På et tidspunkt betød en ny overenskomst med regionerne, at ydelsen for forebyggende livsstilssamtaler forsvandt, og fremover måtte livsstilssamtalerne i klinikken kun være af 10 minutters varighed. Det var ikke tilfredsstillende, selv om jeg blev god til at effektivisere mine metoder. Det var med til at skubbe til tanken om at blive selvstændig,” fortæller Anne Seidelin.

Hun skræddersyr individuelle forløb til kunderne, og det giver hende stor faglig tilfredshed.

”Jeg har læst tonsvis af bøger og videnskabelige artikler om kostens betydning, og min sygeplejebaggrund gør, at jeg kan omsætte den viden til praksis. Jeg ved, at mine metoder virker, fordi jeg har set så mange mennesker opnå gode resultater.”

Anne Seidelin har dog beholdt en livline til sit faste arbejde i lægeklinikken.

”Jeg må indrømme, at jeg er lidt af en pivskid. Jeg har beholdt 20 timer i klinikken for dog at have lidt økonomisk sikkerhed.”

En overvindelse at træde frem

For at gøre sig kendt har Anne Seidelin en hjemmeside og en Facebookside, hvor hun fremtræder selvsikkert på de professionelle fotos.

”Men det har faktisk været en overvindelse at træde frem,” forklarer Anne Seidelin.

”Det er virkelig svært for mig at finde den selvfede side frem. At skulle promovere mig selv som en ekspert og være stor i slaget. Turde sælge mit produkt og mig selv, det kan godt give mig en knude i maven.”

Anne Seidelin gjorde sig ikke de store strategiske forberedelser på forhånd.

”Der er en masse ting, jeg har skullet lære om skat, moms og markedsføring. Jeg har fået hjælp til at opbygge en hjemmeside, men jeg har selv skrevet teksterne, ligesom jeg skriver månedlige nyhedsbreve og blogindlæg med opskrifter, som jeg selv kreerer, fotograferer og uploader. Bloggen hjælper med at få hjemmesiden højere op i søgeresultaterne på Google. Næste skridt bliver, at jeg vil skrive en bog – men det kræver virkelig mod og tid.”

I øjeblikket har Anne Seidelin sin praksis i sit private køkken-alrum, og hver anden lørdag låner hun et lokale. Hun drømmer om at kunne droppe sikkerhedsnettet i form af fast arbejde og leve af sin virksomhed.

”Det første år havde jeg mange udgifter og kun et beskedent overskud – jeg tør ikke regne min gennemsnitlige timeløn ud. Jeg vil gerne have råd til at leje et lokale ude i byen, men først skal jeg have gang i nogle flere virksomhedsaftaler,” siger Anne Seidelin.

3 gode råd fra Anne Seidelin
  1. Find en idé, som du oprigtigt ønsker at bruge al din fritid på de første to år.
  2. Hold din forretning på et så lavt omkostningsniveau som muligt, så du ikke får underskud.
  3. Sørg for at have de nødvendige kompetencer på forhånd, for du får ikke tid efterfølgende.