Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sygeplejersker kan styrke karrieren på LinkedIn

Flere og flere sygeplejersker, jordemødre og andre offentligt ansatte opretter profiler på det sociale medie LinkedIn. Og det kan gavne karrieren.

Sygeplejersken 2013 nr. 12, s. 10-11

Af:

Christina Sommer, journalist

  

Det sociale medie LinkedIn har i mange år været et populært jobsøgnings- og rekrutteringssted for private virksomheder og medarbejdere. Men i øjeblikket opretter flere og flere offentligt ansatte, deriblandt sygeplejersker, også profiler i det virtuelle netværk. Det fortæller Bodil Damkjær, der er privat karriererådgiver med fokus på sociale medier som LinkedIn.

”Mit indtryk er, at sygeplejersker, jordemødre, fysioterapeuter, radiografer og andre fra sundhedsvæsenet i stigende grad melder sig ind i LinkedIn og opretter en profil,” siger Bodil Damkjær, der har fulgt udviklingen af LinkedIn siden 2004.

Ifølge Bodil Damkjær har sygeplejerskerne længe været aktive på Facebook, mens de først for nylig har kastet sig over LinkedIn, hvor en hurtig søgning på ”sygeplejerske” i begyndelsen af oktober resulterede i over 7.600 resultater.
Og den udvikling er en helt naturlig konsekvens af den økonomiske krise, fortæller Bodil Damkjær.

”De seneste års smalkost har givet LinkedIn et løft generelt, men altså også resulteret i flere aktive profiler fra offentligt ansatte. Hvor Facebook primært er rettet mod det, man taler om i frokostpausen og beskæftiger sig med i fritiden, kredser LinkedIn kort sagt om det, man taler om fagligt, når man er på arbejde. Det er et meget mere karriere- og joborienteret medie,” siger Bodil Damkjær.

Et inspirationsværktøj

Journalist og underviser Ole Wejse Svarrer har netop udgivet bogen ”LinkedIn – en guide for begyndere, tvivlere og medløbere”, hvor bl.a. Bodil Damkjær og formanden for Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, Irene Hesselberg, medvirker. Hun mener, at flere sygeplejersker med fordel kunne blive mere aktive på sociale medier som LinkedIn.

”Vi havde f.eks. et arrangement om, hvordan man leder med følelse og empati, og oplægsholderen var en mand fra det private erhvervsliv. Det undrede med rette flere af de fremmødte – hvorfor havde man ikke fundet en inden for egne rækker? Her kunne LinkedIn have været et oplagt sted at finde en,” siger Irene Hesselberg.

Nogle kritikere mener, at LinkedIn ikke er meget mere end en telefonbog, og det er til dels rigtigt, siger Ole Wejse Svarrer. Men det kan mere end bare skabe kontakt til en bestemt person, påpeger han.

”Det kan bruges som et slags research- og inspirationsværktøj, hvor du som sygeplejerske f.eks. kan finde andre sygeplejerskers cv og se, hvilke veje de er gået for at ende i den stilling, der måske er dit drømmejob. Og overvejer du at søge et job et givent sted, kan du finde frem til andre sygeplejersker og ringe direkte til dem og høre mere. Eller måske endnu bedre – finde frem til én, der tidligere har været ansat der, hvor du tænker at søge hen – hvorfor er hun der ikke mere?” siger Ole Wejse Svarrer.

Flere veje til drømmejobbet

De pointer er Bodil Damkjær helt enig i og tilføjer: 

”Man har jo altid kunnet ringe til en afdeling, man gerne vil søge job på, men med LinkedIn kan vejen blive kortere og mere direkte. Og overvejer man f.eks. at rejse til udlandet eller at skifte karriere og komme ud og arbejde som konsulent i medicinalindustrien, er LinkedIn et oplagt sted at finde frem til sygeplejersker, der allerede har taget springet.”

Selv har Bodil Damkjær f.eks. lige hjulpet to radiografer videre i deres karriere med hjælp fra LinkedIn. Den ene oprettede en profil, og 10 dage, fire kontakter og fem invitationer senere stod den 62-årige radiograf med et jobtilbud, der matchede hendes ønsker i forhold til arbejdstid, geografisk placering og faglige udfordringer.

”LinkedIn giver flere muligheder i jobsøgning og rekruttering. Man kan sige, at der i dag er mange rekrutteringsansvarlige, f.eks. afdelingschefen, HR-chefen, dine tidligere og nuværende kolleger, din gamle chef og venner. Alle er med til at rekruttere hinanden, og LinkedIn gør processen mere tilgængelig og gennemsigtig. Sandsynligheden for, at nogle f.eks. kan finde dit cv og vise det til lederen, er blevet meget større,” siger Bodil Damkjær.

Det kan du bl.a. bruge LinkedIn til
  • Undersøge forholdene på en arbejdsplads, før du søger, ved at komme i kontakt med nuværende eller tidligere medarbejdere
  • Få mere information om din kommende leder før en jobsamtale
  • Forberede dig til jobsamtale ved at finde og tale med (tidligere) medarbejdere
  • Få input til at styre din karriere – hvilke kurser/jobs har andre taget?
  • Holde styr på og udvide dit netværk, f.eks. få kontakt til andre sygeplejersker og indlede små projekter
  • Markedsføre dig selv, f.eks. hvis du ønsker at holde foredrag 
  • Udvikle dig fagligt ved at dele og få ny viden om det, du arbejder med, i nogle af de mange grupper, hvor der diskuteres faglige emner
  • Søge job uden at være synligt jobsøgende – din LinkedIn-profil er dit cv
  • Opdage jobs, som måske ville være usynlige, f.eks. fordi en af dine sygeplejerskekontakter gør opmærksom på, at hendes arbejdsplads har en ledig stilling

Kilde: Bogen ”LinkedIn – en guide for begyndere, tvivlere og medløbere”.