Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Skizofrene vil have mere motion

Skizofrene patienter oplever, at motion som led i behandlingen er gavnligt, og hver fjerde vil gerne have mere fokus på motionen, viser en ny undersøgelse fra Psykiatrifonden. Motionen gavner både fysisk, men giver også patienterne et bedre socialt liv.

Sygeplejersken 2013 nr. 14, s. 6

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

Hver fjerde skizofrene patient mener, at der er for lidt fokus på motion i deres behandlingsforløb, og to tredjedele af dem, som har fået motion, angiver det som en af de behandlingsformer, der har virket bedst. Det viser en mindre spørgeskemaundersøgelse, Psykiatrifonden og Epinion har lavet blandt godt 400 mennesker med skizofreni.

”Undersøgelsen understreger, at motion bør tænkes ind i alle patientforløb med fokus på det, der motiverer. Det gælder både i forbindelse med lange indlæggelser og for mennesker på bosteder,” siger bestyrelsesformand i Psykiatrifonden Anne Lindhardt.

Undersøgelsen er lavet i håb om at give de skizofrene patienter en mulighed for selv at fortælle, hvad de mangler i deres behandling.

”I stedet for at det altid er fagpersoner, der har diskussionerne, vil vi have brugerne selv på banen. Det overraskende har været, hvor mange der giver udtryk for, at motion har været gavnligt i forhold til deres recovery, og hvor mange der efterlyser mere motion,” siger projektleder i Psykiatrifonden Charlotte Hallin.

For 20-årige Anna, der lider af skizofreni, har faste løbeture betydet, at hun har fået det bedre, end hun har haft det i flere år. Hun startede for et lille års tid siden med at løbe ca. tre gange om ugen.

”Man bliver hurtigt sin sygdom. Men efter jeg er begyndt at løbe, er jeg blevet meget mere glad, og jeg er begyndt at sætte mig mål, jeg skal nå,” siger hun. Hun har, siden hun begyndte at løbe i foråret, gennemført sine eksamener, været på ferie og været med til et DGI-stævne.

”De ting havde jeg ikke kunnet gennemføre tidligere,” siger hun.

Mere fokus på motion

På Psykiatrisk Center Nordsjælland i Helsingør har psykiatrisk sygeplejerske Louise Dehlholm taget initiativ til at starte løbeprojektet med Anna. Hun oplever, at der er kommet mere lydhørhed over for at bruge motionen som en del af behandlingen.

”Mine kolleger kan se, det virker. I starten var der lidt modstand, for man mente ikke, det var noget, vi kunne prioritere, men i dag bakker de mig fuldt op,” siger Louise Dehlholm, som dog godt kunne bruge ekstra ressourcer.

”Vi løber, når det kan lade sig gøre, men det er noget, jeg selv skal arbejde for. Der kommer jo ikke ekstra personale ind, når vi har løbedag, så det skal gå op i en højere enhed i en til tider uforudsigelig hverdag,” siger hun.

I Fagligt Selskab for Psykiatriske Sygeplejersker er bestyrelsesmedlem og udviklingschef på Psykiatrisk Center Glostrup Claus Hansen glad for det øgede fokus på at bruge motion i behandlingen af skizofrene patienter.

”Patienter med skizofreni dør 15-20 år før andre patienter, og de er ofte præget af livsulyst, isolation og inaktivitet. Kombineret med den medicinske behandling, som kan øge vægten meget, er vi samlet set med til at forværre situationen,” siger han og fortæller, at han oplever, at de psykiatriske afdelinger har motion som et stigende fokusområde.

”Vi ved meget mere om, at motion er med til at bringe patienterne ud af isolation, aktivere dem og gøre dem bedre i stand til at indgå i sociale sammenhæng. Af alle mulige grunde er det derfor rigtig godt. Det har været et nedprioriteret område, som nu får mere fokus bl.a. gennem arbejdet med KRAM-faktorerne,” siger han. 

Læs mere om Anna, som sammen med psykiatrisk sygeplejerske Louise Dehlholm løber for et bedre psykisk velvære, og om, hvordan motionen har været med til at hjælpe hende i sit behandlingsforløb.