Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Sydfynske sygeplejersker skal hjælpe familien

​Når sygdom rammer familien, er det ikke kun patienten, som bliver påvirket, men også de nærmeste. En ny uddannelse til familiesygeplejerske sætter fokus på at inddrage hele familien.

Sygeplejersken 2013 nr. 14, s. 9

Af:

Mille Dreyer-Kramshøj, journalist

En ny uddannelse til familiesygeplejerske skal øge patient- og pårørendeinddragelsen på OUH Svendborg Sygehus. Foreløbig er 13 sygeplejersker fra Medicinsk Afdeling M blevet uddannet i familiefokuseret sygepleje, der tager udgangspunkt i bl.a. kommunikations- og systemteori i mødet med langvarigt eller kronisk syge patienter og deres pårørende.

”Sygdom har indflydelse ikke bare på den, der bliver syg, men på hele familien. Det kan ændre rollefordelingen, og derfor er det vigtigt, vi sætter fokus på, hvordan man kan leve med det, og hvordan det påvirker familien,” siger udviklings- og forskningssygeplejerske og ph.d. Anne Dichmann Sorknæs fra OUH Svendborg Sygehus, som står for undervisningen i samarbejde med Enheden for Sygeplejeforskning på Syddansk Universitet.

De nye familiesygeplejersker tilbyder et samtaleforløb på op til tre samtaler med patienter og pårørende, hvor typisk to sygeplejersker deltager.

”Familien taler om, hvordan sygdommen påvirker dem, og sygeplejerskernes rolle er at facilitere processen, så de kan finde ind til problemstillingerne. Det kan f.eks. være ved at snakke om, hvem der bliver mest påvirkede, eller om rollerne har ændret sig,” siger Anne Dichmann Sorknæs og forklarer, at sygeplejerskerne også er en del af refleksionerne.

”Efterfølgende reflekterer de sammen med familien over, hvad de har hørt. Det har en stor effekt at høre andre genfortælle sin historie. Dét at andre sætter ord på, kan give nye tanker og få én til at føle sig hørt,” siger hun.

Anne Dichmann Sorknæs oplever, at behovet for familieinddragelse er blevet større. ”Patienterne bliver udskrevet tidligere, og pleje og behandling ligger i højere grad i hjemmene. Det giver en større belastning og en ny rolle for familierne. Vi vil rigtig gerne kunne gøre noget mere for patienterne og deres pårørende, og der ser vi familiefokuseret sygepleje som en mulighed for at hjælpe hele familien,” siger hun.

Næste hold familiesygeplejersker uddannes til foråret. På længere sigt er det meningen, at den familiebaserede sygepleje skal fungere som sygeplejemodel og overordnet ramme for hele afdelingen. 
 

Familiebaseret sygepleje

I den familiebaserede sygepleje arbejder sygeplejersken med ”familien” som en samlebetegnelse for alle de nære relationer, patienten har. Det kan f.eks. være gode venner eller naboen, som passer den syge i dagtimerne, mens ægtefællen er på arbejde. Derfor tilbyder familiesygeplejerskerne på Svendborg Sygehus ikke kun samtaler til de pårørende, men også det netværk, patienten har i sit liv.